Pagerbti garsios Lietuvos menininkės bei išvysti naują jos darbų parodą, atvyko gausus J. Ivanauskaitės gerbėjų, bičiulių bei artimųjų būrys, kurie negailėjo kūrėjai šiltų žodžių, jos kūrybai, nei asmenybei.

Anot parodos organizatorės dailėtyrininkės Ramutės Rachlevičiūtės, tai pirmoji retrospektyvinė Jurgos dailės kūrybos paroda.  Tačiau  vieni įdomiausių ir vertingiausių  parodos eksponatų Jurgos gerbėjams, anot R. Rachlevičiūtės, turėtų būti dar niekuomet neeksponuoti studijų metų piešiniai, koliažai, plakatai, piešiniai sukurti sau ir savo artimiesiems.  Juose, kaip ir menininkės plakatuose, menininkė dažniausiai vaizduoja save, seserį, mamą ir kitus artimus žmones, jie tarsi privatus žvilgsnis į save. 

Tarp susirinkusiųjų J. Ivanauskaitės gerbėjų, pagerbti jos talento atvyko ir  Prezidentas Valdas Adamkus, kuris kalbėdamas apie Jurgą negailėjo šiltų žodžių nei jos kūrybai, nei jos išskirtiniai asmenybei. „Kiekvienoje tautoje yra asmenybių, kurios taip prigyja žmonių atmintyje  ir širdyje, kad apie jas kalbant užtenka pasakyti vien tik vardą. Taip yra ir su Jurga Ivanauskaite. Ji jau seniai visai Lietuvai -  tiesiog Jurga, kuri yra neoficiali, artima, šilta ir sakyčiau, labai žmogiška. Ji savyje atrado ne tik dailininkės, bet ir rašytojos talentą, kurį puikiai realizavo“, - kalbėjo V. Adamkus. 

Parodoje pasirodė ir legendinės lietuvių grupės Antisvokalistas bei lyderis Algirdas Kaušpėdas. Kaip paaiškėjo, dar devintam dešimtmetyje Jurga susipažino su Algirdu, kai šis ieškojo, kas galėtų nupiešti plakatą jo grupei. „ Mes susitikome ir aš išdėsčiau jai savo mintį. Ji buvo tokia nepaprastai darbšti, kad padarė apie 20 dailių eskizų , tačiau aš atsirinkau būtent šį“, - rodydamas pirštu į plakatą kalbėjo A. Kaušpėdas. 

Į parodos atidarymą taip pat atvyko ir prof. Viktorija Daujotytė, režisierius Algimantas Puipa, kurio filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“, sukurto pagal to paties pavadinimo Jurgos Ivanauskaitės romaną, nacionalinė premjera įvyks kitų metų pradžioje.

Šiame J. Ivanauskaitei skirtame renginyje nebuvo pamiršti ir jaunieji kūrėjai.  Apdovanoti moksleivių plakato ir esė konkursų, skirtų J.Ivanauskaitės 50-mečiui, laureatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)