Indijoje gimęs rašytojas, Didžiosios Britanijos pilietis, Niujorke gyvenantis natūralizuotas amerikietis grasinimų nužudyti sulaukdavo nuo tada, kai 1988 metais jo romaną „(The Satanic Verses“ („Šėtoniškos eilės“) Irano aukščiausiasis lyderis paskelbė šventvagišku – kartu paversdamas S. Rushdie pasauliniu žodžio laisvės simboliu.

Daugelį metų ramiai pragyvenusį S. Rushdie vieną dieną Niujorko valstijos kaimo vietovėje vykusiame menininkų renginyje užpuolė peiliu ginkluotas vyras. Užpuolikas užšoko ant scenos ir kelis kartus peiliu dūrė rašytojui į kaklą ir pilvą. Galiausiai šis neteko dešiniosios akies.

„Kodėl aš nekovojau? Kodėl nebėgau? Aš tiesiog stovėjau kaip įbestas ir leidau jam mane subadyti, – rašo S. Rushdie. – Tai neatrodė dramatiška ar itin baisu. Tiesiog atrodė, kad tai tikėtinas... proziškas įvykis“.

Teheranas neigė bet kokias sąsajas su užpuoliku, ir tvirtino, kad dėl šio incidento kaltas pats S. Rushdie, kuriam dabar 76 metai. Įtariamasis, kuriam tuo metu buvo 24-eri, nepripažino savo kaltės dėl pasikėsinimo nužudyti.

Interviu laikraščiui „New York Post“ įtariamas užpuolikas, kurio tėvai į JAV emigravo iš Libano, sakė, kad perskaitė tik du „Šėtoniškų eilučių“ puslapius, bet manė, kad S. Rushdie „įžeidė islamą“.

Knygoje „Peilis“ S. Rushdie jį vadina tiesiog „A“.

„Mano užpuolikas (angl. Assailant – red.), turėjęs tapti mano žudiku (Assassin), kvailys (Asinine), kuris apie mane darė prielaidas (Assumptions)... Pastebėjau, kad galvoju apie jį, galbūt pernelyg atlaidžiai, kaip apie asilą (Ass)“, – rašo jis.

S. Rushdie savo naujojoje knygoje teigia, kad išpuolis nepakeitė jo požiūrio į garsiausią savo kūrinį. „Didžiuojuosi savo nuveiktais darbais, tarp kurių labai svarbią vietą užima „Šėtoniškos eilės“. Jei kas nors ieško sąžinės graužaties, gali nustoti skaityti štai čia“, – rašo jis.

„Tai tik sapnas“

S. Rushdie pasakoja, kad likus dviem dienoms iki išpuolio sapnavo, jog jį Romos amfiteatre užpuola gladiatorius su ietimi, ir nenorėjo dalyvauti renginyje.

„Ir tada pagalvojau: „Nebūk kvailas. Tai tik sapnas“, – sakė jis neseniai CBS duotame interviu.

Be to, pasak jo, už dalyvavimą jam buvo „dosniai“ sumokėta, o pinigų reikėjo namų remontui.

S. Rushdie buvo pakviestas kalbėti apie rašytojų, kurių gyvybei gresia pavojus, apsaugą – jam tai atrodo ironiška. „Paaiškėjo, kad ten ir buvo man nesaugi erdvė“, – sakė jis CBS.

Knygoje S. Rushdie pasakoja, kad po išpuolio jis sapnuodavo košmarus.

Suzanne Nossel iš žodžio laisvę ginančios grupės „PEN America“ sakė, kad jie nekantrauja išgirsti visą istoriją. „Salmanas, meistriškas pasakotojas, iki šiol laikė šią istoriją paslaptyje, palikdamas mus iš tolo stebėtis jo drąsa ir atsparumu“, – sakė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją