Ši knyga tęsia seriją „Vija ir Meška miestinėja“. Vija – smalsi mergaitė, o Meška – jos šuo. Jei ankstesnėje knygoje jos po Vilnių vaikščiojo kartu su seneliu, šįkart prie jų ir prisijungė ir močiutė, ir visi jie smagiai keliauja raudonu kabrioletu.

„Šioje knygoje siūlome susiplanuoti kelionę ne tik po Lietuvos turbūt visiems labai gerai pažįstamus pajūrio kurortus kaip Palangą, Klaipėdą, dalį Kuršių Nerijos, bet, kas gal mažiau įprasta, kviečiame aplankyti ir pamario vietas, jos čia irgi aprašytos. Visgi mūsų pajūris yra labai susijęs su pamariu, tad čia bus galima rasti ir perskaityti, ką įdomaus pamatyti Ventės Rage, Kintuose, Šilutėje – labai daug pajūrio krašto teritorijos į šitą knygą sutalpinome, tikrai kiekvienas ras kažkokią įdomybę, kurią verta aplankyti“, – užtikrino R. Norkūnė.

„Tie, kurie skaitė knygą apie Vilnių, pastebės, kad šitoje knygoje daugiau teksto – patiems mažiausiems turbūt dar skaitys tėvai ir planuos kelionę. Kita vertus, knyga gali būti įdomi ir vyresniam skaitytojui: jau turiu atsiliepimų, kad ir suaugę randa dar nežinomos informacijos,“ – džiaugėsi rašytoja, bet prisipažino labiausiai laukianti vaikų reakcijų, nes visgi, knyga pirmiausia yra skirta jiems.

Užduotis surinkti informaciją šiai knygai buvo nelengva. „Aš nesu pajūrio gyventoja – esu vilnietė, bet, kaip tipinė lietuvė, bent kartą metuose, dažniausiai ir du, stengiuosi važiuoti į pajūrį. Labiausiai mėgstu ten būti ne vasarą, kai mažiau žmonių, kai galima ramiau pasivaikščioti po gamtą, tad knygos medžiagą rinkau apie metus laiko, vis su tokiais nuvažiavimais, išvykomis pirmyn atgal“, – pasakojo ji.

Keliaujam į pajūrį

R. Norkūnė užtikrino, kad knygoje galima rasti informaciją, ką verta aplankyti visais metų laikais. „Ypatingai lankant Palangą ar Klaipėdą, tas tokias miesto gyvenvietes, nes aprašyti ne tik gamtos objektai – gal ne visi kaip aš mėgsta žiemą po kopas vaikščioti, bet galima rasti kultūros, paveldo miesto dalių aprašytų“, – šypsojosi knygos autorė.

Knygoje taip pat yra net du žemėlapiai – Palangos ir Klaipėdos – kviečiantys ieškoti augintinių, tai yra, miesto skulptūrų. „Galima turėti atskirą išvyką, nuspręsti vieną dieną pasivaikščioti po miestą, kitą – po kitą, ir jų ieškoti“, – siūlė ji.

Knygos dailininkė – Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė. „Ji labai kantriai, beveik metus laiko piešė, iliustravo šitą knygą, nuostabiai perteikė kompanijos nuotaiką: jie važiuoja labai smagiai, raudonu kabrioletu be stogo, palei pajūrį ir per pamarį – vien iš paveikslėlių visas atskiras pasakojimas susideda, galima stebėti, kokie jų nuotykiai, ką jie veikia, ką suranda, ką pamato, ko ieško. Iliustracijos prideda daug vertės šitai knygai“, – sakė R. Norkūnė.

Ji pati prisipažino, kad tokių knygų rašymas jai ir pačiai padeda patenkinti smalsumą: „Prisimenu save vaikystėje: buvau tas vaikas, kuris labai mėgo pažintines knygas, bet tuo metu, kai augau, nebuvo labai daug, iš ko rinktis. Tos, kurias turėjau – „Gyvoji gamta“, „Ką žmonės veikia visą dieną“ – buvo nuvartytos, nuskaitytos, nes pati labai mėgau tyrinėti, tad tai savotiška duoklė mano smalsiam vaikui, kad būtų kuo daugiau ką skaityti ir sužinoti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją