Praras „savo namus“?

VšĮ „Raganiukės teatro“ valdytojų manymu, Vilniaus savivaldybės taryba tinkamai neįsigilino į jau esamo mieste vaikų kultūros objekto situaciją, o konkursas, anot jų, paskelbtas skubotai. Meno kūrėjai ir teatras baiminasi prarasiantys savo „namus“, kad bus palikti likimo valiai.

„Raganiukės teatro“ atstovai žiniasklaidai pasiguodė, kad paskelbtos patalpų nuomos konkurso sąlygos ir finansiniai įsipareigojimai neįkandami nevyriausybiniam vaikų teatrui. Atsiųstame laiške išvardino sužinotas sąlygas: norėdami dalyvauti konkurse, teatras privalo sumokėti konkurso mokestį – 4600 eurus, taip pat, per 2 metus turi investuoti į patalpų remontą dar 50 tūkst. eurų, o nuomos kaina pakilo apie 275 proc.

Raganiukės teatras“ kelia klausimus – kokiais būdais kultūros įstaigoms, kurios negauna jokio finansavimo gauti tokius pinigus, išlaikyti darbuotojus ir sėkmingai vykdyti veiklą, kai tiek laiko dėl karantino yra uždaryti ir niekas negali atsakyti, kaip viskas bus ateityje? Ar ši situacija neprieštarauja Vilniaus miesto savivaldybės kultūros politikos strateginių gairių įgyvendinimo priemonėms? Ar skelbiant patalpų įveiklinimo konkursą neadekvačiomis sąlygomis nedidinama įtampa tarp nevyriausybinių ir valstybinių kultūros įstaigų?

Negali patenkinti visų patalpų norinčių organizacijų poreikio

Vilniaus savivaldybės Nekilnojamo turto skyriaus vedėja Vilma Lajauskaitė pripažino, kad VšĮ ,,Raganiukės teatro‘‘ prašymas dėl nuomos sutarties pratęsimo buvo ne vieną kartą buvo svarstytas, tačiau taryba visgi nusprendė skelbti nuomos konkursą pagal įveiklinimo idėją.

V. Lajauskaitė paaiškino, kad į Vilniaus miesto savivaldybę kreipiasi labai daug įvairių organizacijų su prašymais suteikti joms patalpas, tačiau savivaldybė neturinti tiek patalpų, jog patenkintų visų norinčių organizacijų poreikį.

„Atsižvelgiant į visų likusių organizacijų poreikį bei į tai, kad VšĮ „Raganiukės teatras‘‘ turėjo galimybę apie 20 metų naudotis Vilniaus miesto savivaldybės patalpos, ir buvo nuspręsta skelbti įveiklinimo konkursą“, – sprendimą grindė V. Lajauskaitė.

Vertins nepriklausomų ekspertų komisija

Nekilnojamo turto skyriaus vedėja atkreipė dėmesį, kad turto nuomos konkursas gali būti organizuojamas dviem būdais: varžymasis dėl nuompinigių dydžio (laimi didžiausią kainą pasiūlęs dalyvis) arba varžymasis dėl įveiklinimo idėjos (laimi geriausią įveiklinimo idėją pasiūlęs dalyvis).

„Tad konkrečiai dėl šių patalpų būtent ir buvo pasirinktas įveiklinimo konkurso būdas, taip siekiant išlaikyti šiose patalpose scenos menus ir kitas kultūrines veiklas vaikams“, – dėstė V. Lajauskaitė.

Anot jos, svarbu paminėti, kad įveiklinimo konkurso dalyvių paraiškas vertins ne Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, o nepriklausomų ekspertų komisija.

„Raganiukės teatro“ atstovai primena, kad šią erdvę Vilniaus mieste išsikovojo „iš po sovietinio režimo“ teatro režisierė, meno kūrėja, filantropė Rita Urbonavičiūtė – kaip dovaną, Vilniaus miesto vaikams.

Teatro atstovai tikino, per 25-erius nenutrūkstamos veiklos ir kūrybos metus, sukūrę didžiausią spektaklių repertuarą pagal visų laikų populiariausias pasaulio pasakas vaikams.

„Teatras įkūrė „Vaikų teatro neformaliojo ugdymo mokyklą“, rengia stovyklas, edukacijas, labdaros renginius, taip pat rūpinasi vaikais iš socialinių rizikos grupių. Inicijuodamas ir vykdydamas įžanginę „Profesionalaus teatro vaikams atnaujinimo programos” dalį, „Raganiukės teatras“ buvo iniciatorius vykdant tarptautinį, profesionalių teatrų vaikams festivalį „Modernus teatras šiuolaikiniam vaikui“ ir pasaulinę, nevyriausybinių teatrų konferenciją“, – vardijami nuveikti darbai „Delfi“ atsiųstame laiške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)