Kaip praneša prokuratūra, Plungės rajono savivaldybė gavo Plungės pramonininkų sąjungos prašymą įamžinti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, mecenato, Plungės miesto garbės piliečio B. Lubio atminimą, pastatant skulptūrą Plungės dvaro sodybos teritorijoje. Išnagrinėjus šį prašymą bei kompetentingoms institucijoms pritarus, buvo išduotas leidimas statyti skulptūrą.

Kultūros paveldo departamentas pagal LR statybos įstatymą turi pareigą tikrinti, kaip kultūros paveldo statinių ar jų teritorijose suprojektuotų statinių projektai atitinka teisės aktų reikalavimus, todėl, įvertinęs reglamentavimą, neprieštaravo tam, kad skulptūra būtų pastatyta Plungės dvaro parke ir suderino statybos leidimą. Sprendimas buvo grindžiamas tuo, kad vieta, kurioje bus statoma skulptūra nėra visiškai autentiška, nutolusi nuo centrinių rūmų, neįtakoja parko struktūros ir vizualinių ryšių, nurodo prokuratūra.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė, išnagrinėjusi komisijos pareiškimą, nenustatė, jog išduodant statybos leidimą ir derinant skulptūros projekto sprendinius su Kultūros paveldo departamentu buvo pažeisti teisės aktai ar tuo būtų pažeistos asmens, visuomenės, valstybės teisės ir teisėti interesai.