Šiuolaikinės muzikos ansamblis Fluorescence susibūrė 2020 m. rugsėjo mėn, o jau pernai išleido debiutinį albumą „Dream“, kuriame įamžino specialiai kolektyvui sukurtus jaunų kompozitorių opusus.

Ansamblis aktyviai dalyvauja šiuolaikinės muzikos festivaliuose, tokiuose kaip Druskomanija, Muzikos ruduo ir kt., rengia autorinius koncertus.

Lélia – kompozitorės Beatos Juchnevič elektroninės muzikos alter ego. Pernai išleido debiutinį albumą Violence of Love, jau spėjo sudalyvauti ne viename grupių konkurse bei išleido du muzikinius vaizdo klipus.

Paklausta, kaip kilo idėja sukurti bendrą Fluorescence ir Lélios projektą, kompozitorė atsakė: „Ilgą laiką dirbu, rodos, labai skirtinguose muzikiniuose pasauliuose – akademinėje ir alternatyviojoje muzikoje – tad nuolat ieškau būdų, kaip apjungti šias dvi savo puses. Kai pradėjau mąstyti apie kūrinį „Under the Bell Jar“ supratau, jog būtent čia gali būti tinkama terpė elektroninės muzikos, dainų ir akademinio komponavimo sintezei.“

Šis kūrinys pirmą kartą buvo pristatytas praeitais metais festivalyje Druskomanija, Fluorescence koncertinės programos „Mikro-operos“ metu. „Kurdama „Under the Bell Jar“ mąsčiau apie tai, kas man yra opera šiuolaikiniame kontekste ir priėjau prie išvados, jog man savotiškos mikro-operos yra dainų muzikiniai vaizdo klipai, neretai juose matome tam tikrą naratyvą, sustiprinantį dainos tematiką. Rašydama savąją mikro-operą norėjau perteikti šį jausmą.

Tai yra tarsi muzikinių klipų rinkinys apjungtas vieno bendro pasakojimo. Prologas neturi vaizdo, tai tarsi operos uvertiūra. Tuomet yra savotiškas rečitatyvo, arijų perfrazavimas. Man patiko žaisti su šio kūrinio forma.

Mikro-operos centre atsiduria jauna mergina, reflektuodama savo jausmus ir visuomenę vis labiau linkstanti į savidestrukciją. Naudojau ne tik Sylvios Plath romano „Stiklo gaubtas“ ištraukas, tačiau ir poezijos eilutes bei nuosavus biografinius elementus. Man buvo svarbu ne tik perteikti rašytojos kūrinį, tačiau ir reflektuoti pačią save, nes skaitydama šį romaną labai susitapatinau su pagrindine veikėja.“ – pasakoja kompozitorė.

„Under the Bell Jar“ yra pirmoji mikro-opera iš trijų, pasirodysiančių šiemet. Kitos dvi išeis vėliau šiais metais: Ievos Parnarauskaitės „When We Dance the Journey Itself Is the Point“ ir Jurgio Kubiliaus „Narcissus“.

Daugiau informacijos apie ansamblį Fluorescence galima rasti feisbuke, ČIA.

Daugiau apie Lélia, ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją