Propagandinių sovietmečiu leistų knygų šiais laikais, pasirodo, galima aptikti nebūtinai makulatūrą surenkančiose įmonėse, bet ir gana lankomoje kavinėje pačioje Panevėžio širdyje.

Panevėžietis Rolandas Meiliūnas sekmadienį išėjęs pasižmonėti po kalėdinį miesto centrą, sunkiai patikėjo tuo, ką aptiko Laisvės a. veikiančioje kavinėje „Cafeine“.

„Gražus oras, Laisvės aikštė pilna žmonių, sugalvojom užsukti kur kavos, bet visos kavinės buvo pilnos. Vietos radome „Cafeine“. Prisėdom prie stalelio, žiūrim, lentyna su knygomis, bet vien rusų autorių pavardės. Išsitraukiau pirmą papuolusią – Vasilij Tiorkin! Absoliučiai propagandinės stalininės eilės. Pamenu, mokykloje per rusų pamokas jį reikėjo skaityti“, – apstulbo R. Meiliūnas, šiais laikais viešojoje vietoje aptikęs tokią knygą.

Atsakymo nesulaukė

Pradėjus vartyti kitas, pasak Rolando, apėmė svetima gėda.

„Visiškai propagandinės, net gėda būtų rodyti tokias, panašiai kaip Brežnevo raštai. Ne vienoje kavinėje yra knygų, bet kitos sugeba skaitomas sudėti. O čia, panašu, prisipirko bet ko. Gal ir nepirko, o susinešė, kad nereikėtų išmesti. Gal kas kitas išmetė, o jie pasiėmė. Gali tų knygų būti neskaitęs, gali ir autorių nežinoti, bet jau vien dėl rusiškų pavardžių turėjo klausimas iškilti, kad pavartytum prieš dėdamas į lentyną“, – stebėjosi R. Meiliūnas.

Panevėžietis pasakoja tuojau pat įmonės viešai skelbiamu adresu išsiuntęs elektroninį laišką, klausdamas, ar išties tai yra „Cafeine“ vertybės ir tokia pozicija.

„Gavau laiškelį, kad atsakymą gausiu artimiausiu metu. Tai vis dar laukiu“, – praėjusį pirmadienį įmonė dar nebuvo susisiekusi su klientu.

Betrūko Brežnevo knygų

„Cafeine“ bibliotekos knygų nuotraukomis R. Meiliūnui pasidalijus socialiniame tinkle, sureagavę panevėžiečiai liko apstulbę tokiu kavinės darbuotojų nesupratingumu.

„Man pritrūko emocijos savo savijautai išreikšti! Dar galėjo įsidėti Brežnevo knygų, kurias už jį Sergejus Michalkovas parašė. Tai būtų galima skelbti, kad Rusijos ambasada turi savo biurą Panevėžyje!“ – pakomentavo buvusi tremtinė panevėžietė Dalia Meškauskienė.

„Sekundei“ paskambinus į kavinę Laisvės a., atsiliepusi darbuotoja paaiškino, esą knygas į lentyną surikiavo vadovė. Paaiškinusi, kad jos kol kas nėra darbe, mergina pažadėjo, jog redakcijai vėliau bus perskambinta.

Nesulaukus skambučio ir paskambinus dar kartą, jau kita darbuotoja pareiškė, kad vadovė išvykusi.

Šiai publikacijai pasirodžius Delfi, „Cafeine“ atstovai pasidalino savo pozicija. „Dėkojame panevėžiečiams ir užtikriname, kad minimų knygų nebeliko kavinės lentynose, peržiūrėtos ir kitų tinklo kavinių lentynos“, – rašoma atsiųstame komentare.