Sveikindamas premijų laureatus, prezidentas V.Adamkus pažymėjo, kad "be kultūros metmens neįmanoma įsivaizduoti nei mūsų nepriklausomybės ir kovos už ją, nei tūkstantmetės istorijos".

"Visais laikais kurti kultūrą reiškė kurti valstybę, o būti abejingam menui ir kūrybai, vadinasi, sėti abejingumą piliečių sielose, nuvertinti savo dabartį ir ateitį", - sakė V. Adamkus.

Prezidento nuomone, tai gerai suprato praeities politikai ir didikai, geranoriškai tapdavę meno mecenatais. Pasak V. Adamkaus, kai kurie jų gal ir nebūtų prisiminti, jei ne paremti kultūros paminklai - pastatai, paveikslai, knygos.

Valstybės vadovo įsitikinimu, jų dėka šiandien turime tai, kas per amžius buvo sukurta gražiausio, prasmingiausio, kas nenuvertėjo ir liko bendra tautos, valstybės, visų grožiui ir gėriui neabejingų žmonių vertybė.

"Tai geriausias įrodymas, jog jokiais laikais, kad ir kokie sunkūs jie būtų, negalima žiūrėti į kultūrą kaip į prabangos, pertekliaus dalyką, kuriuo reikia rūpintis tik tada, kai jau patenkinti visi kiti poreikiai. Dar skaudžiau, jei kultūra sutapatinama su laisvalaikiu ir pramoga, kurios, sunkmečiui atėjus, nesunkiai galima atsisakyti", - teigė V. Adamkus.

Jis padėkojo Nacionalinės premijos laureatams už tai, kad Lietuva dar turi savo veidą ir sielą, ir paprašė nelikti pasyviais stebėtojais, kai menkinama ar įžeidinėjama Lietuvos kultūra. "Jūsų atviro žodžio ir ryškios pozicijos itin reikia šiandien, kai žodis kultūra, atrodo, tampa neatsiejamas nuo žodžio skandalas, kai tyčia ar netyčia kuriamas įspūdis, jog kultūra neatsiejama nuo betikslio ir besaikio pinigų švaistymo", - sakė V. Adamkus.

Prezidento nuomone, kultūros išstūmimas į užribį visada vedė į susiskaldymą. Jis paragino Nacionalinės premijos laureatus ir visus neabejingus žmones priešintis kultūros diskreditavimui, jos nužeminimui iki paprasčiausios išlaikytinės. "Jei Lietuvoje nebus kultūros, nebus ir Lietuvos", - pabrėžė šalies vadovas.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos nuo 1989 metų skiriamos Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjams už reikšmingiausius per pastaruosius septynerius metus sukurtus kultūros ir meno kūrinius, taip pat ilgametį kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nuo 2007 metų premijų skaičius nuo 9 sumažėjo iki 6, tačiau vienos premijos dydis išaugo dvigubai - iki 104 tūkst. litų.

Premijomis nuo 1989 metų apdovanota daugiau nei pusantro šimto kūrėjų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją