„Vedami“ gimė iš kūrybinių dirbtuvių, spektaklio autorių ir „Artscape“ komandos rengiamų Pravieniškių kalėjime nuo 2021-ųjų. Plėtodami pačių sugalvotą performatyvaus susitikimo žanrą, M. Jančiauskas ir R. Ribačiauskas spektaklyje ieško naujų bendrabūvio formų teatre ir mėgina sukurti spektaklio mechaniką, aktyviai, provokuojančiai, bet saugiai įtraukiančią tiek nuteistuosius, tiek žiūrovus. Performatyviame susitikime 10 nuteistųjų ir 10 žiūrovų susitinka dialogui, kuriam iš anksto nėra pasiruošusi nė viena pusė.

Pasak režisieriaus M. Jančiausko, „Vedami“ – tai eksperimentas, kuriame žiūrovai ir kaliniai leidžiasi į improvizuotą kelionę kartu. „Tam tikra prasme abi grupės tampa ir žiūrovais, ir dalyviais. Mums buvo labai svarbu, kad abi pusės taptų lygiavertės“, – sako M. Jančiauskas.

„Spektaklio pavadinime užkoduoti keli akcentai: tai tarsi kažkur vedantis žaidimas, taip pat už grotų egzistuojanti neva blogoji visuomenės dalis, kurią atskiriame ir siekiame nuvesti į pokytį; galiausiai – tai ir įkalinimo įstaigoje esantys žmonės: jie susitinka ir veda vienas kitą kiekvieną dieną“, – mintimis dalijasi režisierius.

Dramaturgas R. Ribačiauskas pasakoja, kad spektaklyje pasitelkiama gyvai valdoma elektroninė sistema, vedanti dalyvius per nuolat augantį ir vis labiau atsiverti skatinantį dialogą, o kartais nuo jo atitraukianti ir panardinanti į dokumentinių įrašų koliažus ir kompozitoriaus Andriaus Šiurio sukurtas muzikines kompozicijas.

„Ką tokiame spektaklyje patirs žiūrovas, kiek toli jis nukeliaus, labai priklausys nuo jo nusiteikimo ir drąsos. Tačiau per daug nerimauti nereikėtų – daug laiko skyrėme apgalvoti spektaklio dramaturgiją taip, kad ji po truputį įvestų žiūrovus į patirtį ir juos paruoštų netikėtumams“, – pasakoja dramaturgas ir priduria, kad kuriant spektaklį buvo konsultuojamasi su vienos garsiausių pasaulyje interaktyvaus teatro grupių „Blast Theory“ menininku Mattu Adamsu.

Aistė Ulubey, menų agentūros „Artscape“ vadovė ir spektaklio prodiuserė, atskleidžia, kad dvejus metus trukusių kūrybinių dirbtuvių metu komanda lankėsi kalėjime, dirbo drauge su nuteistaisiais, ieškodami visų pirma bendrumo. „Esame dėkingi Lietuvos kalėjimų tarnybai, kad įsileido ir patikėjo mūsų vizija. Tikime, kad tai yra labai didelis poveikis visuomenei. Tai pavyzdys, kaip per meną galime griauti sienas visomis prasmėmis“, – sako A. Ulubey.

Lietuvos įkalinimo įstaigose šiandien bausmes atlieka apie 6 000 asmenų. Tai vienas didžiausių skaičių Europoje – Lietuva pagal įkalintų asmenų skaičiaus vidurkį užima ketvirtą vietą ES.

Kūrybinė grupė: režisierius Mantas Jančiauskas, dramaturgas Rimantas Ribačiauskas, kompozitorius Andrius Šiurys, vykdančioji prodiuserė Erika Urbelevič, produkcija – menų agentūra „Artscape“.

Kiti spektaklio „Vedami“ rodymai Pravieniškių kalėjime laukia liepos mėnesį ir per Vilniaus tarptautinį teatro festivalį „Sirenos“ rudenį, Lietuvos teatro vitrinos repertuare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją