Atidarymo savaitgalis: mums reikia labiau pažinti savo ir pasaulio istoriją

Penktadienio popietę kuratorės Alicia Knock, Inga Lāce ir Kauno bienalės komanda kviečia kartu atidaryti per tris lokacijas pasklidusią parodą. Maršrutas prasidės A. Juozapavičiaus prospekte esančioje buvusių kareivinių teritorijoje, kurią po truputį atsiima gamta. Čia bus pristatyta vieno žinomiausių Afrikos menininkų Ibrahim Mahama instaliacija.

Vėliau atidarymas bus tęsiamas buvusiame parako sandėlyje, o dabar Kauno tvirtovės parko kultūros erdvėje P.A.R.A.K.A.S, kur savo darbus pristatys menininkai Andrius Arutiunian, Ihosvanny Cisneros, Yonamine, Šejla Kamerić, Jeanne Kampchouang ir Martin Zetová. Dalis jų atliks ir performansus, lydinčius jų kūrinius.

Dienos maršrutą užbaigs parodos atidarymas Kauno centriniame pašte. Jame savo darbus eksponuos menininkai Georges Adéagbo, Judith Blum Reddy, Ihosvanny Cisneros, Andro Eradze, Ângela Ferreira, François Xavier Gbre, Admire Kamudzengerere, Hamedine Kane, Nikolay Karabinovych, Mohammed Omar Khalil, Nino Kvrivishvili, Žilvinas Landzbergas, Ibrahim Mahama, Marie-Claire Messouma Manlanbien, Ieva Martinaitytė-Mediodia, Jaanus Samma, Yonamine, Anastasia Sosunova, Adéla Součková, Magdalena Birutė Stankūnaitė-Stankūnienė, Sumayya Vally su Thania Petersen ir Moad Musbahi, Kemang Wa Lehulere ir Lefifi Tladi.

Kuratorės ir menininkai šią erdvę, kuri pastaruoju metu dažniau minima paveldo ir moderniosios architektūros fone, siekia pri(si)minti ir kaip buvusią pasimatymų vietą, ir savojo laiko, istorinio konteksto ir dominuojančios doktrinos atspindį. Nepaisant santvarkų, Kauno centrinio pašto rūmų paskirtis išliko nepakitusi iki pat 2019 metų, tad vis dar turime progą surinkti čia dirbusių žmonių istorijas, kurios iš vienos pusės mums, besiilgintiems pirmykštės pasimatymų tradicijos, gali priminti malonumus iš laikų be skaitmeninių technologijų, iš kitos – saugoti mažąją istoriją, kuriai rūpi, kaip ir kuo gyveno čia dirbantys žmonės. Todėl bienalės atidarymo ir visos jos metu ypač laukiami buvę pašto darbuotojai, parodos erdvėje esančioje „Istorijų sienoje“ galintys pasidalinti ir užrašyti savo prisiminimus. Savo istorijas taip pat kviečiami palikti ir esami bei buvę kauniečiai, užsukę į parodą.

Visos bienalės metu centriniame pašte veiks improvizuotas paštas – lankytojai savo artimiesiems, draugams ar bičiuliams galės išsiųsti čia pat pasiimtus menininkų kurtus atvirukus. Tai padaryti, ragaujant „Eskedar Coffee“ kavą, jie galės specialiai įkurtoje pokalbių ir kūrybos erdvėje antrame aukšte.

Antrąją Kauno bienalės atidarymo dieną pradės menininkų atliekami performansai P.A.R.A.K.E. Vėliau Kauno menininkų namų terasoje įsikurs laikina scena, kurioje Viktoras Diawara su grupe pristatys naujausią savo elektroninės muzikos projektą „Afrodelic“. Kauno bienalės ambasadorius ir atlikėjas projektą, kuris dienos šviesą išvydo po trylikos metų darbo, vadina suartėjimu su Maliu – savo vaikystės namais – o tuo pačiu ir pradžia į tarptautinį muzikos pasaulio pripažinimą. „Afrodelic“ dainose skamba prieš kelis metus mirusio Viktoro tėvo – žinomo Malio rašytojo ir poeto Gaoussou Diawaros tekstai. Būtent jam atminti ir skirtas šis projektas, kurį dabar Diawara vadina savo kūrybos prioritetu. Koncertą Kauno bienalė pristato kartu su „Kaunas pilnas kultūros“ ir Kauno menininkų namais.

Atidarymo savaitgalį muzikos klube „Lizdas“ uždarys didžėjus, garso inžinierius ir kompozitorius, gimęs Nigerijoje ir užaugęs Italijoje, „Black Elektronika“ (Radia8, Nigerija), kaip visuomet ramiai sėdėti neleisiantys stovintys už pulto „Ubuntu“ (Rožinskas & Eroott) ir Kauno bei Lietuvos publikai gerai pažįstama „Užimtumo Tarn¥ba“. Iki pat paryčių švęsime didžiausios Lietuvoje šiuolaikinio meno šventės atidarymą.

Kokias pasaulio ateities perspektyvas mato menininkai

14-oji Kauno bienalė šiais metais pristato jungtinę parodą „Artumo geografija“, kurią įgyvendina kartu su 14-uoju šiuolaikinio meno festivaliu „Survival Kit“ (Latvija). Jai kuratorės A. Knock ir I. Lāce subūrė apie 50 tarptautinių menininkų/ių ir jų kolektyvų iš trijų žemynų: Europos, Afrikos ir Šiaurės Amerikos. Daugelis jų kūrinius kuria specialiai šiai parodai, kuri pasklis per keturias vietas: Kauno centrinį paštą (Laisvės al. 102, Kaunas), P.A.R.A.K.Ą (Prancūzų g. 2, Kaunas), A. Juozapavičiaus pr. 19 ir Vidžemės turgų (Brīvības g. 90, Ryga).

Per dvi šalis pasklidusi paroda kviečia lankytojus susipažinti su tarptautinio solidarumo, pasipriešinimo ir atsparumo istorijomis iš posovietinio ir pokolonialistinio pasaulio. Kiekvienas menininkas/ė ar jų grupė, remiantis šiomis istorijomis ar praeities laikų pėdsakais, parodoje pasiūlys alternatyvias ateities perspektyvas. „Artumo geografija“ kelia idėją, kad geopolitinio susiskaldymo laikais svarbu siekti tarptautinių aljansų, kurie būtų kuriami draugystės ir bendradarbiavimo, o ne galios dinamikos pagrindu. Parodoje bus klausiama, kokios naujos tarptautinių sandorių rūšys galėtų būti remiamos: grįstos mainais ar dovanojimu, susiskaidymu ar neįmanomybe? Kaip galėtume puoselėti solidarumą Ukrainos atžvilgiu, prieš rusijos imperializmą ar kitų kolonijinių ir neokolonijinių karų bei antiimperinių kovų atveju? Dalijimasis (draugystės) istorijomis galėtų pateikti kai kuriuos galimus atsakymus ir suteikti vertingų įžvalgų, kaip pradėti spręsti sambūvio iššūkius dabartiniame laikmetyje. Parodos tema atsispindės ir lydinčiuose renginiuose.

Rugpjūčio 25 d., penktadienis:

14 val. pristatoma Ibrahim Mahama instaliacija (A. Juozapavičiaus pr. 19).
15 val. atidaroma ekspozicija P.A.R.A.K.E (Prancūzų g. 2). Kūrinius praplės gyvai atliekami performansai.
18 val. iškilmingas parodos atidarymas Kauno centriniame pašte (Laisvės al. 102)

Rugpjūčio 26 d., šeštadienis:

15 val. – menininkų performansai P.A.R.A.K.E (Prancūzų g. 2).
18 val. – Viktoro Diawaros projekto „Afrodelic“ koncertas Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56). Koncertas – nemokamas.
23 val. – „Black Elektronika“ (Radia8, Nigerija), „Ubuntu“ (Rožinskas & Eroott) ir „Užimtumo Tarn¥ba“ naktiniame klube „Lizdas“. Bilietas – nuo 8 Eur.

14-oji Kauno bienalė „Artumo geografija“ vyks rugpjūčio 25 – spalio 29 d. Kaune, Kauno centriniame pašte (Laisvės al. 102), P.A.R.A.K.E (Prancūzų g. 2) ir buvusių kareivinių pastate (A. Juozapavičiaus g. 19).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją