Yra parengti planai

„Delfi“ iš Kultūros ministerijos sulaukė patikinimo, kad „pagal nustatytą tvarką yra parengti planai, kaip muziejai turėtų elgtis ekstremalių situacijų atveju, kurie yra atnaujinami pagal poreikius.“ Deja, daugiau detalių neatskleidė, – pridurdami, kad to padaryti negali – dėl suprantamų priežasčių.

„Prasidėjus karui Ukrainoje Kultūros ministerija dar kartą peržiūrėjo ir įvertino numatomas procedūras. Dėl suprantamų priežasčių atskleisti daugiau detalių apie jų turinį negalime“, – paaiškino Kultūros ministro atstovė spaudai Viktorija Vitkauskaitė.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) vadovas Arūnas Gelūnas neatmetė, kad realios grėsmės atveju – gali būti ir pasimetimo, ir panikos, ir sutrikimo. Ne visada tai, ką susiplanuoji, galima įgyvendinti šimtu procentų... Tačiau pats pirmiausias dalykas – pačių brangiausių vertybių sąrašai, anot A. Gelūno, jau parengti prieš keletą metų.

„Tai nėra naujiena, kai pasaulis darėsi vis neramesnis. Ir Kultūros ministerija pareikalavo, kad iš didelių mūsų šedevrų sąrašų, kuriuos labai vertiname, pasidarytume trumpesnius sąrašus – didžiausių šedevrų. Dėl konfidencialumo negaliu minėti tikslaus skaičiaus, bet tai yra suvokiamas kiekis, kurį daugmaž būtų galima greitai čiupti, supakuoti ir bandyti išgabenti arba slėpti tam tikrose vietose muziejuje. Turime daug pastatų, nemažai galimybių vykusiai paslėpti kūrinius, kad ir raketų smūgiai nepasiektų... Katedros lobiai kažkada buvo įmūryti sienoje – tikimės, kad galbūt galimai ir mūsų muziejų turimos vertybės galėtų būti tokiu būdu apsaugotos“, – pasakojo A. Gelūnas.

Kitas kelias, anot A. Gelūno, šiandien atrodantis gan nepatikimai – kūrinius gabenti link Lenkijos teritorijos, toliau į Vakarus: „Suvalkų koridorius, kaip žinome, neilgas ruožas, matyt, būtų intensyviai apšaudomas ir puolamas. Bėgančių vilkstinės, krizės metu, matyt, irgi užkimštų kelią... svarstant, tai neatrodo labai vykusi išeitis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją