Operos solistams, atlikėjams, aktoriams ir visiems besidomintiems balso sveikata daugiau nei 40 metų užsiėmimus vedantis pedagogas Lietuvoje pristatys interaktyvų pranešimą „Balso treniruotė su Josephu Batesu“. Susirinkusieji bus supažindinti su balso svarba tiek profesionalams, tiek ir tiems, kurie tik pradeda gilintis į šio prigimtinio komunikacijos įrankio valdymo subtilybes.

Balsas pristato asmenybę

Scenos profesionalai balsu geba meistriškai perteikti emocijas ir istorijas, todėl, klausant jų atliekamų kūrinių, per kūną „bėga šiurpuliukai“.

Tačiau emocinę informaciją savo balsu perduodame kiekvienas. Pašnekovas teigia, jog balsas – svarbi žmogaus identiteto dalis: juo ne tik atskleidžiame emociją, bet ir formuojame kitų žmonių nuomonę apie save, taigi – darome įtaką mūsų tarpusavio bendravimui.

„Net jei to nesuvokiame, pasąmonės lygmenyje beveik visada fiksuojame kitų balsus. Kiekvienas balsas mums reiškia savitą emocinį ryšį: senelių balsai, pasaulio lyderių balsai, mokytojo balsas. Kiekvieną jų priimame vis kitaip, nes balsas yra unikalus kaip piršto atspaudas“, – sako vokalo pedagogas J. Batesas.

Emocijos, kurios slepiasi mūsų viduje, veikia balso toną ir išraišką. Net patys to nenorėdami balsu padiktuojame bendravimo toną, požiūrį į save ar kitą. Išgirdę žmogaus balsą, galime spręsti ne tik apie jo vidines būsenas ar amžių, bet ir apie jo fizinę sveikatą. Ne veltui sakoma: sveikame kūne – sveikas balsas.

Kvėpavimo praktika padės kiekvienam

Balso kokybė, aiškumas, skambumas, tonas ir garsumas glaudžiai susiję su taisyklingu kvėpavimu. Būtent dėl šios priežasties J. Batesas LNOBT vyksiančioje konferencijoje skirs nemažai dėmesio balso ir kvėpavimo praktikoms, kurios naudingos ne tik profesionaliems atlikėjams.

„Yra daugybė metodų, kurie taikomi dirbant su balsu. Dažniausiai tai – įvairūs kvėpavimo pratimai ir technikos. Tikriausiai kiekvienam yra tekę patirti vadinamuosius „oro trūkumus“, kai atrodo, jog darosi sunku ar net neįmanoma įkvėpti.

Šioje situacijoje galima taikyti vakuuminį plaučių pratimą. Jis atliekamas gana paprastai, tad pabandyti galės kiekvienas. Giliai įkvėpkite ir iškvėpdami visą orą susilenkite ties juosmeniu, leiskite savo rankoms laisvai pakibti, o pirštų galiukams liesti žemę. Sulaikę kvėpavimą, lėtai atsitieskite ir vėl įkvėpkite. Pajusite, jog jūsų šonkauliai tarsi atsiveria, o plaučiai pilnai prisipildo oro. Šis pratimas tarsi perkrauna plaučius“, – pasakoja vokalo pedagogas.

Balso sveikata – profesionalams ir ne tik

Nors balso sveikatos problemos būdingos įvairių profesijų atstovams, visgi dažniausiai su jomis susiduria scenos žmonės, kuriems balso stygos – pagrindinis darbo įrankis. Jie patiria kur kas daugiau balso traumų dėl itin didelio jam tenkančio krūvio.

Vieno teisingo atsakymo, kaip spręsti iškilusias problemas, anot J. Bateso, negali būti, nes, kaip minėta anksčiau, kiekvienas balsas yra unikalus ir reikalauja individualaus sprendimo.

„Jau daugiau kaip 40 metų dirbu su įvairių muzikos stilių atlikėjais – nuo džiazo iki operos solistų. Kiekvienas atvejis – labai individualus. Taigi vengiu dalinti abstrakčius patarimus, kurie tinka visiems, nes tokių tiesiog nėra. Savo praktikose taikau gausybę įvairiausių technikų, kurias atidžiai parenku konkrečiam žmogui.

Mano darbas – kuo labiau padėti atlikėjui. Simpoziume daug dėmesio skirsiu kvėpavimo ir balso funkciniams pratimams, padedantiems sustiprinti kiekvieną raumenį, dalyvaujantį dainavimo ar kalbėjimo metu. Jūsų laukia interaktyvus pranešimas, kurio metu pateiksiu įvairių ir naudingų pavyzdžių, padėsiančių rasti atsakymus į kilusius klausimus“, – žada simpoziumo „Žmogus kuria balsą“ lektorius.

J. Bateso viešnagę Lietuvoje ir praktikų ciklą dainininkams bei aktoriams finansuoja Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA.

Lietuvos scenos meistrai dalinsis patirtimis

LNOBT vyksiančio simpoziumo pranešėjai padės gilinti žinias apie balso veikimo mechanizmą, jo ištyrimo galimybes, valdymo subtilybes, traumų prevenciją bei profesionalaus balso priežiūros aspektus. Renginio metu netrūks tarpdisciplininio požiūrio į dažniausias „balso atletų“ problemas, meninių intarpų, įdomių diskusijų, iliustruotų pavyzdžiais iš dainininkų gyvenimo. Savo patirtimi dalinsis ir kūrybines dirbtuves ves Miglė Vilčiauskaitė-Migloko. Diskusijoje, kurią moderuos žurnalistas Ramūnas Zilnys, dalyvaus dainininkai Giedrė Kilčiauskienė, Vaidas Baumila, Rafailas Karpis ir Kostas Smoriginas.

Pirmasis balsui skirtas tarpdisciplininis simpoziumas „Žmogus kuria balsą“ yra Vilniaus 700 metų jubiliejaus renginių programos dalis. Jos iniciatorius – Vilniaus miesto savivaldybė, programos kuratorius – Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. Programos įgyvendinimą finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją