Rugpjūčio 19 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje – vienas labiausiai intriguojančių Kristupo vasaros festivalio koncertų, rengiamas kartu su Lenkijos institutu Vilniuje. Galbūt viola organista ateityje ir nepakeis fortepijono bei styginių ansamblių, tačiau jį būtina bent kartą išgirsti.

Viola organista – vienas iš L. da Vinci projektuotų instrumentų. Nors XV-ame amžiuje jis taip ir neišvydo dienos šviesos, tačiau bandymų jį sukonstruoti buvo ne vienas. Sėkmė aplankė lenkų pianistą bei muzikos instrumentų konstruktorių Slawomirą Zubrzyckį, ketverius metus pašventusį Codex Atlanticus brėžiniams, o 2013 – aisiais pristačiusį vienetinį instrumentą. Viola organista savo išvaizda primena fortepijoną, tačiau dėl vidaus sandaros ypatumų skamba lyg vargonų, klavišinio bei styginių lydinys.

Pirmą kartą S. Zubrzyckis viola organista skambino Karališkajame Krokuvos fortepijono festivalyje. Pasirodymas sulaukė didžiulio pasaulinės žiniasklaidos dėmesio – instrumentas buvo pristatytas tokiuose žiniasklaidos kanaluose kaip BBC, The Telegraph, France 24, Deutsche Radio Kultur, Corriere della Sera, MSN, Oman Daily Observer, Hindustan Times, Taipei Times, o koncerto įrašai Youtube tinkle sulaukė kelių milijonų peržiūrų.

Nuo to laiko atlikėjas nuolat pasirodo ankstyvosios ir klasikinės muzikos festivaliuose skirtingose Europos šalyse, taip pat įrašė du muzikinius albumus. Jie unikalūs ne tik dėl paties instrumento, tačiau tai ir pirmasis lenkiškas muzikinis projektas, kuriam lėšas skyrė viso pasaulio muzikos mėgėjai, pasinaudoję minios finansavimo platforma Kickstarter.

„L. da Vinci piešinys yra šio instrumento pagrindas. Nors tai nebuvo techninis brėžinys, apimantis visą reikiamą informaciją, tačiau jo pakako instrumento koncepcijai suvokti,“ – sako S. Zubrzyckis, pirmą kartą atvykstantis koncertuoti į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją