Iki šiol Lietuvoje yra skambėjusi tik pirmoji Steve’o Reicho kūrinio „Drumming“ dalis, tačiau visas, bene pusantros valandos trunkantis 4 dalių ciklas dar niekuomet nebuvo atliktas mūsų koncertų salėse.

Žymus amerikiečių kritikas K. Robertas Schwarzas yra sakęs, kad Steve’o Reicho „Drumming“ yra „pirmasis minimalizmo šedevras“ muzikos istorijoje. Jį kompozitorius kūrė 1970–1971 m., grįžęs iš kelionės Ganoje, kur stebėjo vietos būgnų muzikos meistrus ir tyrinėjo jų atliekamą muziką. Jo mokytojas buvo garsus vietos būgnininkas Gideonas Alorwoyje.

Nors viešnagę Afrikoje kompozitoriui teko nutraukti užsikrėtus maliarija, grįžęs jis ne tik sukūrė „Drumming“, kur remiamasi jo afrikietiška muzikine patirtimi, bet ir subūrė vėliau visame pasaulyje išgarsėjusį ansamblį „Steve Reich and Musicians“. O ansamblis savo ruožtu ne tik pasitarnavo S. Reicho kūrinių atlikimui ir populiarinimui – nuo tol kompozitorius ypač susikoncentravo į muzikos perkusijai rašymą, bet ir paties ansamblio populiarumas paskatino kurtis naujus perkusijos kolektyvus, atliekančius naująją muziką, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Drumming“ premjera įvyko 1971 m. gruodžio mėnesį Niujorko Modernaus meno muziejuje. Netrukus po to „Steve Reich and Musicians“ kūrinį atliko Bruklino muzikos akademijoje ir Bruklino rotušėje. Pastarasis istorinis atlikimas yra įamžintas garso albume, o iš viso „Drumming“ yra įrašytas net šešiuose albumuose, ir iki šiol išlieka vienu dažniausiai klausomų amerikietiškojo minimalizmo kūrinių. Kritikai S. Reicho „Drumming“ vadina šedevru ir ode perkusijai bei apibūdina kaip progresyvų kūrinį, kuriame kompozitorius sujungė minimalistinės kompozicijos ir elektroninės šokių muzikos principus.

„Drumming“ atikime dalyvauja ne mažiau kaip 12 atlikėjų. Pirmoje dalyje grojama keturiomis poromis suderintų bongų, užgaunant būgnus medinėmis lazdelėmis. Antroje dalyje skamba trys marimbos ir du arba trys moterų balsai, trečioje dalyje – trys varpelių rinkiniai ir pikolo fleita, o ketvirtoje dalyje į bendrą skambesį įsitraukia visas ansamblis. Kūrinio trukmė gali įvairuoti nuo vienos iki pusantros valandos. Įdomu, kad visas kūrinys grindžiamas viena ritmine formule, kuri, įvairiai pateikiama, leidžia išauginti didžiulį, klausytojus į muzikos tėkmę įtraukiantį kūrinį.

„Tai Reicho stulbinamas šedevras, inspiruotas afrikietiškų būgnų. Ritminės formulės čia yra tokios paveikios ir hipnotizuojančios, kad, jei jau įsitraukiate, būnate sukrėstas, kai po valandos visa tai pasibaigia. Didžiausio džiaugsmo man suteikė kūrinio klausymasis koncerto metu, kai Reicho ansamblis atliko maksimalų numatytą pakartojimų skaičių. Ir būna labai gaila, kai įrašuose šis kiekis ribojamas“, – rašo kitas žymus JAV kritikas Leslie Gerberis. Koncerte Vilniuje kaip tik numatomas atlikti maksimalus pakartojimų skaičius.

Steve Reich

Būgnai ir perkusija Lietuvoje nepaprastai populiarūs. Apie tai liudija kad ir gatvių šventėse vykstantys jaunimo pasirodymai, tačiau – paradoksas – koncertų salėse perkusininkų koncertai nėra tokie dažni, kaip galima būtų tikėtis.

Legendinis Steve’o Reicho kūrinys „Drumming“ – spalio 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)