1906-aisiais vienas Lenkijos kolekcininkų dešimčiai Varšuvos meno mokyklos auklėtinių užsakė fluorofortų aplanką. Tai buvo visiškai nauja dailės technika, išrasta Lenkijoje, beje, su kenksmingu sveikatai fluoro vandeniliu, ir neilgai naudota menininkų.

Vilniaus aukcionui pateiktas visas tų metų rinkinys. Jame – ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio darbas „Apsnigtas kaimas“.

„M. K. Čiurlionis, jam gyvam esant, yra pardavęs vieną vienintelį savo kūrinį. Po jo mirties praktiškai visas palikimas in corpore atiteko M. K. Čiurlionio muziejui, ir viešai nėra žinoma absoliučiai nei vieno pardavimo“, – teigė Vilniaus aukciono vadovė Simona Makselienė.

Pasak aukciono rengėjos, viešai parduodant M. K. Čiurlionio darbą, pirmą kartą bus įvardyta jo kaina. Ir tai įdomu ne tik kolekcininkams, bet ir patiems muziejininkams.

Pradinė rinkinio pardavimo kaina – 22 tūkst. litų. Tačiau rinkinio savininkas neparduos darbų, jei siūlymai nepasieks jo geidžiamos kainos.

Nacionalinė M. K. Čiurlionio dailės galerija turi du fluoroforto „Apsnigtas kaimas“ egzempliorius. Dar vienas visas rinkinys yra saugomas Krokuvos nacionaliniame muziejuje.