Kauno centre, K. Donelaičio gatvėje naujai įkurta kavinė praeivius pasitinka iškelta iškaba. Ant jos didelėmis raidėmis – „RetroBYTEs“ užrašas. Vitrinoje – vargiai regėti, neįprastų spalvų vintažiniai kompiuteriai, o prie jų – žmogus, kuris kolekcininko kelią pradėjo dar 2007 m.

Ilgus metus brandintas konceptas

„RetroBYTEs“ kavinės įkūrėjas J. Brownas Kauną pirmą kartą aplankė 2009 metais. Tuo metu iš Pizos miesto, esančio Italijoje, atskridęs pilotas Kaunu buvo sužavėtas ir įvardijo jį kaip stilingą ir kietą (angl. quite cool). J. Brownas prisimena, jog pirmosios viešnagės Kaune metu apsilankė „BO“ bare.

„Buvau apsistojęs senamiesčio viešbutyje. Pamenu, jog darbuotojas minėjo nevaikščioti naktį, tačiau tokiu būdu sugebėjau pamatyti visai kitokį Kauną“, – pasakoja pašnekovas.

Antrą kartą čia J. Brownas grįžo po metų, 2010-aisiais, kuomet Kauno tarptautiniame oro uoste buvo įrengta skrydžių bendrovės „Ryanair“ bazė. Iš JK kilusiam pilotui būtent tuo metu ir kilo mintis įkurti kavinę. Idėja, kaip teigia, buvo užsidirbti papildomų pajamų.

J. Brownas iki pirmojo žingsnio sumanymą brandino ketverius metus. 2014 m. pilotas pradėjo ieškoti patalpų, kurios tiktų ir atitiktų lūkesčius, tačiau pripažįsta, kad „tos vienintelės“ vietos paieškos nebuvo lengvos.

„Lietuviai šiose patalpų ieškojimo žaidynėse turėjo pranašumą, nes vietos jiems buvo žinomos. Kuomet išsirinkdavau, atrodytų, tinkamą variantą, neilgai trukus sužinodavau, kad jos jau seniausiai išnuomotos. Internetinė paieška nepasiteisino, tad laisvomis nuo darbo dienomis vaikščiojau ir žvalgiausi“, – patalpų ieškojimo patirtimi dalijasi J. Brownas.

„RetroBYTEs“

Vingiuotas kelias iki sėkmės

Galiausiai pilotas, nešinas idėja, atsidūrė K. Donelaičio gatvėje. Kaip pats pasakoja, patalpų ieškojo nuomai, bet gavęs gerą kainą pastatą nusipirko. „Aš nenorėjau pirkti – tiesiog norėjau atidaryti kavinę. Tik tiek, tačiau paaiškėjo, kad geriausias būdas derėtis iš tiesų yra to dalyko nenorėti. Su šia vieta taip ir nutiko“, – apie įsigytas kavinės patalpas pasakoja pašnekovas.

Nusipirkęs statinį Kauno centre pilotas kurį laiką kurpė planus. „Tuo metu daug galvojau, ką ir kaip su tuo pastatu daryti. Niekas nenorėjo jo renovuoti, galbūt dėl to, kad tai – senos patalpos. Reikėjo įdėti daug darbo“, – samprotauja J. Brownas.

„Visai netyčia radau architektus, kurie renovavo labai panašios būklės pastatą Klaipėdos gatvėje. Puiku, pamaniau. Priėjau ir pasakiau – labas, man reikia jūsų pagalbos“, – prisimena pašnekovas, tačiau pastariesiems nesutikus paieškos nesibaigė. Galiausiai pagalbos ranką ištiesė artimas draugas. Būsimos „RetroBYTEs“ kavinės įrengimo darbai prasidėjo.

„RetroBYTEs“

„Buvo įdomi patirtis. Vieną dieną ateinu pažiūrėti, kaip sekasi renovacijos darbai, žiū – skylė sienoje visai ne toje vietoje“, – juokiasi pašnekovas. Taip trijų mėnesių apdailos darbai virto į trejus metus. „Tokio tipo renovacija vyksta kur kas lėčiau, nei norėtųsi, įsitikinau tuo savo kailiu“, – pasakoja J. Brownas, kurio idėja dienos šviesą išvydo tik po 14 metų.

Šeimininkas atvirauja, kad kurdamas kavinę siekė sukurti vietą studentams, kurioje jie galėtų laisvu nuo paskaitų metu bendrauti ir būti kartu.

„Jungtinėje Karalystėje yra begalė kavinių ir barų, skirtų būtent studentams, kuriose jie gali bendrauti, užsiimti įvairiomis veiklomis. Tokios vietos itin populiarios. Kaune tokios erdvės neaptikau, tad siekiau sukurti oficialią socialinę kavinę jaunimui“, – sako pilotas ir priduria, kad vieta traukia ne tik studentus, bet ir tėvus su vaikais, kurie kavinėje puikiai praleidžia laiką tyrinėdami vintažinius kompiuterius.

Ilgametis hobis tapo verslu

Pašnekovas pasakoja, kad mintis sukurti vintažinių kompiuterių mikro galeriją kavinėje aplankė jį kur kas vėliau, nei atrodytų iš pirmo žvilgsnio.

„Nusprendžiau, kad kavinė patalpose bus antraplanis veikėjas. Tai reiškia, kad kavinė yra instaliuota į galeriją, o ne atvirkščiai. Siekiau, kad nebūtų užgožti esminiai eksponatai – vintažiniai kompiuteriai“, – dalijasi J. Brownas, prieš kavinės įrengimą aplankęs daug galerijų tam, kad pasisemtų idėjų ir tinkamai išdėstytų eksponatus.

Paklaustas apie vintažinių kompiuterių kolekciją pilotas atsako, jog 2007 metais atrado internetinių aukcionų parduotuvę „eBay“.

„Nusipirkau pirmąjį vintažinį kompiuterį, tačiau tuo viskas ir baigėsi. Po keleto metų sėdėjau viešbučio kambaryje po skrydžio Kaune ir man pasidarė nuobodu. Prisiminiau „eBay“ ir nusprendžiau surasti pirmąjį savo paties kompiuterį.

„RetroBYTEs“

Internete radau tikslų modelio pavadinimą ir, mano nuostabai, aptikau tokios pačios spalvos, puikios būklės, dėžutėje išlaikytą modelį. Pamaniau – privalau nusipirkti. Tiesiog privalau turėti! Po to sekė vintažinių žaidimų paieška ir klausimas – kas toliau? Taip ir prasidėjo mano kolekcininko kelias ir nuolatinis ieškojimas vintažinių kompiuterių „eBay“ parduotuvėje,“ – pasakoja pašnekovas.

„RetroBYTEs“ kavinėje matomi vintažiniai kompiuteriai ir procesoriai – ne visa J. Browno kolekcija. „Turiu visą krūvą antrame aukšte, netilpo,“ – juokiasi pašnekovas ir priduria ieškosiantis būdų, kaip lankytojams pademonstruoti visus modelius. J. Browno kolekciją sudaro bene 90 vintažinių kompiuterių, iš kurių 60 – kavinės patalpose. Dauguma jų yra veikiantys, o su kai kuriais modeliais galima netgi programuoti ir žaisti kompiuterinius žaidimus, kaip pasaulyje gerai žinomą „Pac–Man“.

Kauniečiai domisi kolekcija

J. Brownas sako, jog „RetroBYTEs“ – išskirtinės atmosferos kavinė, kuri skirta tiems, kurie yra smalsūs. Istorijos integravimas atpalaiduojančioje aplinkoje – puikus būdas išmokti ką nors naujo. Kiekvienas vintažinis kompiuteris turi savo aprašymą su trumpa istorija, tačiau jei to per maža, įkūrėjas noriai supažindina lankytojus su eksponatais ir išsamiai apie juos papasakoja.

Pilotas atvirauja, jog kūrė kavinę ne tik kitiems, bet ir pačiam sau. „Kuomet galvojau apie idėją mąsčiau taip: laisvą dieną vaikštau Laisvės alėjoje ir galvoju – kur iš tiesų norėčiau nueiti? „RetroBYTEs“ kavinę kūriau tokią, į kurią pats eičiau su didžiausiu malonumu. „RetroBYTEs“ – neginčytinai įdomiausia kavinė, kurioje man yra tekę būti“, – nepasididžiuoja pašnekovas.

„RetroBYTEs“

Šeimininko teigimu, nuo atidarymo pradžios jau sulaukė ir vaikų edukacijų, ir studentų, ir kitų lankytojų. „Visi yra patenkinti. Net ir kavos snobai“, – juokiasi vyras ir priduria, kad kauniečius tikrai galėtų pavadinti smalsiais žmonėmis.

„Žmonės ateina, klausia, aš papasakoju. Smagu, kai yra klientų, kuriems įdomu pamatyti kolekciją, sužinoti jos istoriją“ – apie pirmąsias kavinės patirtis pasakoja pilotas.

J. Brownas atskleidžia, kad ateityje ketina plėsti kavinės konceptą. „Noriu ne tik vaišinti žmones rinktine kava, bet ir pasiūlyti jiems gardaus maisto. Turiu įrengtą ir maisto gamybai paruoštą virtuvę, tad laukiu pastovių klientų, kuriuos norėčiau džiuginti ne tik kvapniu gėrimu, bet ir karštu maistu, sumuštiniais“, – mąsto apie ateitį pašnekovas.

Kavinėje „RetroBYTEs“ lankytojai gali pasimėgauti ne tik karšta kava. Čia svečių laukia vintažiniai saldumynai ir pyragai, priderinti prie kavinės atmosferos.