1932 m. paveiksle pavaizduota viena iš ispanų menininko bendražygių ir mūzų, prancūzų tapytoja Marie Therese Walter. Pasak „Sotheby's“, prieš aukcioną kūrinys buvo įvertintas daugiau nei 120 mln. JAV dolerių.

Paveikslas priklausė šią savaitę „Sotheby's“ išparduodamai turtingos Niujorko meno mecenatės Emily Fisher Landau kolekcijai, ji šiemet mirė 102 metų. Aukcionų namų impresionistų ir modernaus meno vadovas Julianas Dawesas pavadino P. Picasso drobę „šedevru visais atžvilgiais“. „1932 m. nutapytas P. Picasso „annus mirabilis“ kupinas džiaugsmingo, aistringo laisvumo ir kartu yra visiškai apgalvotas ir užbaigtas“, – sakė jis.

M. T. Walter buvo laikoma P. Picasso „auksine mūza“, ji pavaizduota ir kituose jo darbuose, kurie ketvirtadienį bus parduodami „Christie's“ aukcione. Už „Femme endormie“ („Miegančią moterį“) tikimasi gauti nuo 25 mln. iki 35 mln. dolerių.

Septyniolikmetė M. T. Walter ir P. Picasso susitiko Paryžiuje 1927 m., kai ispanas dar buvo vedęs Rusijos baleto šokėją ukrainietę Olgą Chochlovą. M. T. Walter pavaizduota ir paveiksle „Femme assise pres d'une fenetre“ („Moteris, sėdinti prie lango“), 2021 m. „Christie's“ jį pardavė už 103,4 mln. dolerių. 2021 m. „Sotheby's“ taip pat pardavė kitą P. Picasso nutapytą M. T. Walter portretą už 103 mln. dolerių. Pora susilaukė dukters, ji pernai mirė.

Net ir praėjus penkiasdešimčiai metų po 91 metų dailininko mirties 1973-aisiais jis tebėra vienas įtakingiausių šiuolaikinio pasaulio menininkų, liaupsinamas kaip dinamiškas ir kūrybingas genijus.

Tačiau kilus #MeToo judėjimui prieš seksualinį priekabiavimą ir prievartą jo reputaciją suteršė kaltinimai smurtavimu prieš moteris, kurios su juo gyveno ir įkvėpė jo meną.

Iš E. Fisher Landau kolekcijos, kurioje taip pat yra Jaspero Johnso, Willemo de Kooningo, Marko Rothko ir Andy Warholo kūrinių, „Sotheby's“ tikisi uždirbti maždaug 400 mln. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją