85-metį švenčiančiai prof. V. Vitaitei šis apdovanojimas skirtas už svarų asmeninį indėlį, profesinį meistriškumą ir ypatingus nuopelnus puoselėjant lietuvių fortepijoninę kultūrą, išskirtinį Mokytojo talentą ugdant jaunuosius pianistus ir Lietuvos vardo garsinimą tarptautinėje muzikos erdvėje.

Prof. V. Vitaitė – viena ryškiausių fortepijono pedagogių, pianisčių, lietuvių fortepijono kultūros puoselėtojų, ilgametė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Fortepijono katedros vedėja. Jos veikla ir asmenybės raiška įvairiuose muzikos baruose turėjo įtakos pastarųjų dešimtmečių lietuvių fortepijoninės kultūros raidai. Profesorės pedagoginis darbas, auklėtinių rengimas tarptautiniams konkursams subrandino kelias jaunųjų pianistų kartas. Profesorės iniciatyva tarprespublikinis M. K. Čiurlionio pianistų konkursas tapo tarptautiniu M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkursu.

Pianistė koncertuoja solo, su kameriniais ansambliais ir orkestrais, gastroliavo įvairiose Europos šalyse ir kituose žemynuose. Iš viso yra surengusi daugiau nei 1500 koncertų. Kaip komisijos pirmininkė dalyvavo ne viename tarptautiniame pianistų konkurse Lietuvoje ir užsienyje, nuolatos rengia meistriškumo kursus. Sukūrusi reikšmingą fortepijono dėstymo metodiką, prof. V. Vitaitė į pasaulį išleido būrį aukšto lygio jaunų pianistų, tarp kurių – Artūras Anusauskas, Guoda Gedvilaitė, Edvinas Minkštimas, Kasparas Uinskas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją