Parodoje drauge su menininko autoportretais ir pastarųjų metų piešiniais pristatomas naujausias L. Jablonskio pieštuku ir akvarele sukurtų kūrinių ciklas. Jo centre – vienas žymiausių Amerikos rašytojų Trumenas Kapotė. Menininko 2023 m. vasarą pradėto kūrybinio proceso atspirties tašku tapo 2019 m. pasirodęs dokumentinis filmas „Kapotės įrašai“ („The Capote Tapes“). Žiūrėdamas šį filmą L. Jablonskis sustabdydavo pasirinktas filmo vietas ir piešdavo filmo scenas tiesiai iš kompiuterio ekrano, vėliau jas abstrahuodamas bei stilizuodamas sau būdingomis meninėmis priemonėmis. Šio kūrybinio proceso rezultatas – daugiau nei 40 naujų ir niekada viešai nerodytų menininko darbų.

Trumenas Kapotė buvo vienas svarbiausių 20 a. rašytojų, amžiaus viduryje iškėlęs Amerikos literatūrą į aukštumas su tokiais kūriniais kaip „Kiti balsai, kiti kambariai“ (1948), „Pusryčiai pas Tifanį“ (1958), ir „Šaltu krauju“ (1966). Tai buvo intelektuali, charizmatiška bei chaotiška asmenybė, atspindėjusi to meto Amerikos, o labiausiai Niujorko, aukštuomenės bei kultūros sluoksnių gyvenimą bei realijas. Šiandien rašytojas unikaliai ir svajingai iliustruoja „amerikietiškąją svajonę“ – kilęs iš Naujojo Orleano, kuriame dominavo skurdas ir rasiniai nesutarimai, dar būdamas paauglys jis pasiekė ankstyvą menininko šlovę, o 21-erių jau buvo laikomas vienu įdomiausių Niujorko meno scenos autorių.

L. Jablonskio pasirinkimas serija piešinių įkūnyti individualizuotą Trumeno Kapotės portretą paveikiai atspindi jo kūrybinę praktiką, nuo 1999 m. kuriamus darbus ant popieriaus. Šiuose kūriniuose, sukurtuose jungiant blausią akvarelę ir pieštuką, iškyla Vakarų pasaulio peizažai, pop kultūros asmenybės, aktoriai, politikai, šventikai, menininkai, amerikietiško gyvenimo atributai.

Kovo 23 d. 12.30 val. „Drifts“ galerijoje vyks ekskursija su parodos kuratoriumi Pauliumi Andriuškevičiumi. Registracija nebūtina. Ekskursija vyks lietuvių k.

Linas Jablonskis – Vilniuje gimęs, čia gyvenantis ir kuriantis menininkas. Nuo 1982 iki 2023 m. dirbo Vilniaus universiteto grafikos kabineto vedėju. Yra sukūręs ofortų, autorinių menininko knygų, nuo 1999 m. kuria vien piešinius. Nuo 2005 iki 2010 m. organizavo tarptautinį renginių ciklą „Independent Drawing Gig“. Yra surengęs personalines parodas Lietuvoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje, Šiaurės Makedonijoje, Nyderlanduose ir JAV. L. Jablonskio kūrinių yra įsigiję Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, MO muziejus, VUB Grafikos kabinetas, Latvijos nacionalinis dailės muziejus ir Osnabriuko universitetas.

Personalinė L. Jablonskio paroda „Linas Jablonskis pristato: Truman Capote“ šiuolaikinio meno galerijoje „Drifts“ veiks iki 2024 m. balandžio 19 d. Galerija įsikūrusi Vilniuje, T. Vrublevskio g. 6 – 2.

Parodą „Linas Jablonskis pristato: Truman Capote“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją