Rinko pirkdami

Didžiausio interneto e. knygyno „Knygos.lt“ sudarytame perkamiausių praėjusių metų knygų sąraše laurai atiteko tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“. Per metus parduota kone 7000 šios knygos egzempliorių. Joje tęsiamas pirmojoje bestseleriu tapusioje knygoje „Kabinetas 339“ pradėtas pasakojimas apie Lietuvos valstybės valdymo užkulisius. Ši knyga tapo perkamiausia ir negrožinės literatūros kategorijoje. Nors ji buvo išleista metų pradžioje, populiariausia išliko visus metus.

„Pasibaigus metams, išrinkome populiariausių žanrų TOP knygas, jas suskirstėme į kategorijas. Neretai TOP sąrašai sudaromi remiantis komisijos simpatijomis ar lankytojų balsavimais, mūsų knygyne laureatus renka pirkėjai – rezultatai paremti konkrečiais pardavimų skaičiais. Tai tiksliau atspindi, kas iš tiesų populiaru“, – komentavo e. knygyną valdančios bendrovės „BALTO trader“ direktorius Dovydas Pauliukonis.

Domino mokyklos kasdienybė

2023 m. perkamiausia grožine knyga tapo leidyklos „Balto“ išleista knyga „Mokytojas“. Joje Karolis Klimas pasakoja apie jauną, maištingos dvasios žmogų, kurį gyvenimo prasmės paieškos atveda į vieną iš Vilniaus gimnazijų. Matydamas, kad pasenusi švietimo sistema nepajėgi suteikti mokiniams reikiamo išsilavinimo, jaunatviško maksimalizmo kupinas mokytojas pats imasi iniciatyvos.

Leidybos namų redaktorė Irma Laužikaitė pasidžiaugė, jog pastaraisiais metais didžiulio susidomėjimo sulaukia lietuvių autorių knygos. Ši tendencija ryški ir pažvelgus į „Knygos.lt“ perkamiausių metų knygų sąrašus.

„K. Klimo knyga „Mokytojas“ praėjusių metų Vilniaus knygų mugėje buvo graibstoma lyg šviežios bandelės, spaustuvė netgi ryžosi eksperimentui – per dieną atspausdinti papildomą tiražą. Skaitytojus patraukė atviras jauno lietuvių kalbos mokytojo pasakojimas apie tai, ką patyrė atėjęs dirbti į mokyklą, ir jie šią knygą skaityti rinkosi visus metus“, – komentavo I. Laužikaitė.

Kitos TOP populiariausios knygos 2023 metais:

Knyga vaikams

Populiariausia knyga vaikams pastaruosius kelerius metus nesikeičia – mažieji skaitytojai renkasi Kakės Makės serijos knygas. Praėję metai – ne išimtis: TOP perkamiausia knyga vaikams – „Kakė Makė ir koncerto diena.“

Metų romanas

Populiariausias metų romanas – leidyklos „Liūtai ne avys“ išleista istorija apie nuo narkotikų priklausomos moters gyvenimą „Kaifuotoja“. Tarptautiniame bestseleryje, kurio autorė Tifanė Dženkins, iš arti vaizduojamas priklausomos moters psichologinis portretas ir narkotikų sugriautas jos gyvenimas.

Trileris

Perkamiausia knyga trilerių ir detektyvų kategorijoje tapo leidyklos „Sofoklis“ išleista adrenalino kupina knyga „Chirurgė“. Amerikiečių rašytojos Leslie Wolfe trileriai yra tapę bestseleriais ir pavergę milijonų skaitytojų širdis visame pasaulyje. Ši autorė kuria nepamirštamų, stiprių ir sumanių moterų portretus, o jos kūriniai ne tik sužadina adrenaliną, bet ir yra kupini įtampos.

Meilės istorija

Populiariausia meilės istorija – Lietuvoje pamėgtos autorės Colleen Hoover jautri ir emocinga knyga „Mes pradedame iš naujo“, kurią išleido „Baltos lankos“. Ši knyga – emocijų kupina kelionė, suteikianti ne tik neblėstančios vilties, bet ir drąsos visada siekti laimės, nes kiekviena pabaiga turi ir pradžią.

Fantastika

Fantastikos gerbėjai praėjusiais metais ir vėl pasinėrė į Franko Herberto sukurtą Kopos pasaulį knygoje „Kopos vaikai“, kurią išleido „Kitos knygos“. F. Herberto mokslinės fantastikos romanas – trečias iš „Kopos“ kronikų serijos, kurią sudaro šešios knygos.

Biografija

Populiariausia biografija – Matthew Perry gyvenimo istorija jautrioje, negailestingai atviroje knygoje „Draugai, meilė ir tas didelis baisus dalykas“. Išleido – „Baltų lankų leidyba“.

Istorinė knyga

Valdovų rūmų kultūros istorikas Eimantas Gudas leidyklos „Alma littera“ išleistoje istorinėje knygoje „Mėlynas kraujas. Įtakingiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės giminės“ gyvai, su smulkmenomis, pasitelkdamas daugybę senovinių iliustracijų, pasakojo apie penkias įtakingiausias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės gimines. O charizmatiškasis ekskursijų gidas, dar žinomas kaip „Rūstus gidas“, dailės istorikas Donatas Jokūbaitis, siūlo E. Gudo pasakojimą patirti patiems – pasivaikščioti penkias garsiąsias gimines menančiais maršrutais.

Saviugdos knyga

Šioje kategorijoje perkamiausia tapo leidyklos „Alma Littera“ išleista Eugenijaus Laurinaičio knyga „Žuvis vandenyje“. Gydytojas psichiatras, psichoterapeutas prof. dr. E. Laurinaitis nagrinėja visus žmogaus gyvenimo etapus ir pateikia išsamią bendravimo abėcėlę, norintiems užmegzti tvirtus ir ilgalaikius ryšius, sukurti darnią šeimą bei puoselėti meile, pagarba ir supratimu grįstus santykius su vaikais ir aplinkiniais, o paskutinį gyvenimo etapą padaryti kuo šviesesnį ir prasmingesnį.

Kulinarinė knyga

Virtuvės virtuozų pasirinkimas – naujausia Beatos Nicholson knyga „Namų virtuvės hitai“. „Beatos virtuvės“ išleistoje knygoje autorė dalijasi naujausiais savo receptais ir šeimos virtuvės favoritais, kuriuos namuose gali išbandyti kiekvienas.

Sveikatos knyga

Sveikatos knygų kategorijoje skaitytojai dažniausiai rinkosi leidyklos „Alma littera“ išleistą prancūzų biochemikės ir tarptautinių bestselerių autorės Jessie Inchauspe knygą „Gliukozės revoliucija. Gyvenimą keičianti cukraus kiekio kraujyje subalansavimo galia“, kurioje autorė naujausius mokslo pasiekimus paverčia paprastais patarimais, padedančiais žmonėms pagerinti savo fizinę ir psichikos sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją