Šis simfoninės muzikos vakaras pratęs prieš metus inicijuotą koncertų ciklą „Per nailono uždangą“, kurio programoje atgaivinami Šaltojo karo meto garsų pasaulį įprasminantys muzikos kūriniai. Regis, vaizdinga ir trapi „nailono uždangos“ metafora byloja apie ano meto ideologijos kontekste tvyrojusias nuotaikas, menininkų siekius ir gyvenimus. Kaip šiame kontekste klostėsi lietuvių muzikos keliai, kaip tai palietė muzikantų, kompozitorių, jų artimųjų likimus? Bacevičių šeimos pavyzdys liudija itin painią, dramatišką to meto padėtį.

Vytautas ir Grażyna Bacevičiai – brolis ir sesuo, kurių keliai XX a. 4-ajame dešimtmetyje radikaliai išsiskyrė, nulemdami skirtingus likimus. Smuikininkė virtuozė Grażyna – atstovaujanti Lenkijos kompozitoriams, priklausiusi prieškario ir pokario laikotarpiui, rašiusi neoklasikiniu stiliumi ir laikoma pirmąja kompozitore moterimi lenkų muzikos istorijoje, minima tarp žymiausių kūrėjų, apdovanota garbingomis premijomis, o jos simfoniniai ir kameriniai opusai skamba koncertų scenose. Jos brolis Vytautas Bacevičius – į JAV pasitraukęs pianistas, kosminės muzikos viziją aistringai savo kūryboje troškęs įgyvendinti kompozitorius, atstovaujantis Lietuvai ir skambiai vadinamas lietuviškojo muzikos avangardo šaukliu. Vytautas ir Grażyna susitikdavo retai, tačiau laiškuose į seserį Vytautas kreipdavosi „Miela Grażynka!“, pasirašydavo „Tavo Witek“, smulkiai nagrinėdavo vienas kito muziką ir siųsdavo natas.

Koncerte „Per nailono uždangą II“ prisiminsime brolio ir sesers kūrybą – skambės spalvinga ir novatoriška Vytauto Bacevičiaus simfoninė drobė „Elektrinė poema“ („Poème électrique“), op. 16, ir Grażinos Bacewicz Septintasis koncertas smuikui. Beje, vasario 5 d. buvo minimos G. Bacewicz 115-osios gimimo metinės, tad šis vakaras – tai ir simbolinė dovana gimtadienio proga.

Greta Bacevičių muzikos į koncerto programą įkomponuoti emigracijos dalia paženklinto XX a. lenkų kūrėjo Aleksanderio Tansmano Siuita dviem fortepijonams ir orkestrui bei lietuvių nūdienos kompozitoriaus Lauryno Vakario Lopo „Penkios meilės dainos“ sopranui ir orkestrui (kūrinio sukūrimą finansavo Lietuvos kultūros taryba).

Programą atliks Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO), originalių programų ir retai skambančių kūrinių noriai besiimantis pianistų Rūtos Rikterės ir Zbignevo Ibelhaupto duetas, aktyvi šiuolaikinės muzikos atlikėja, krištolinio balso dainininkė Gunta Gelgotė ir ne pirmą kartą Lietuvoje viešėsiantis lenkų smuiko virtuozas Januszas Wawrowskis. Su šiuo smuikininku Lietuvos auditorija susipažino 2017 m., kai jis surengė pasirodymą Nacionalinėje filharmonijoje. 2022 m. su maestro Christopherio Lyndon-Gee diriguojamu LNSO prestižinei kompanijai „Naxos“ J. Wawrowskis įrašė ukrainiečių kompozitoriaus Valentino Silvestrovo trijų dalių simfoniją smuikui ir orkestrui „Dedikacija“. O 2023 m. vasario 4 d. dalyvavo pirmame ciklo „Per nailono uždangą“ koncerte ir su LNSO atliko G. Bacewicz Ketvirtąjį smuiko koncertą. Tuomet J. Wawrowskis sakė, kad mes, – lenkai, lietuviai ir kitos Rytų Europos tautos, – turėtumėme kur kas labiau vertinti savo kompozitorių kūrybą: daugiau jos išleisti, įrašyti, dalintis žiniomis apie ją tarpusavyje. Kaip vieną tokių iniciatyvų drąsiai įvardijo koncertą „Per nailono uždangą“.

Koncertas „Per nailono uždangą II“ vyks kovo 2 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Koncerto partneris – Lenkijos institutas Vilniuje.