Paskutinė paroda

1982 m. Druskininkuose gimusi knygų iliustratorė ir tapytoja Vanda Padimanskaitė šiuo metu gyvena Vilniuje. Paroda „66 istorijos tęsiasi“ – to paties pavadinimo būsimos Juliaus Kelero knygos iliustracijos.

„Tekstus gavau ir tapyti pradėjau 2014-ųjų gruodį. Visi pasakojimai sudaryti iš trijų sakinių. Jie prasideda tarsi čia, o tęsiasi jau nerealybėje, kur ir katės troleibusais važinėja, ir drugeliai bobulės ausyje miega“, – pasakojo parodos autorė.

Pasak V. Padimanskaitės, pirmiausia ji nupiešė istoriją apie sniegą, o paskui po truputį kitas derino vieną prie kitos kaip mozaiką. Dailininkė tikina nemėgstanti eskizų – koks vaizdas ateina į galvą, tokį ir tapo, o kartais, jau pradėjus piešti, kitas siužetas „užlipa“ ant pradėto paveikslo.

Paskutinė paroda Druskininkų mažojoje galerijoje

„Man patinka, kad tapant ne viską galima nuspėti. Procese gali ir skanėstą rasti, ir nespėjus jo atsikąsti tave žaibas gali nutrenkti. Todėl įdomu“, – kalbėjo dailininkė.

Viešnią druskininkiečiams pristatęs dailininkų asociacijos 3X, šeimininkavusios Mažojoje galerijoje 23 metus, vadovas Andrius Mosiejus prasitarė, kad ši paroda yra paskutinė, nes dailininkams nurodyta per dvi savaites išsikraustyti iš galerijos pastato.

Muziejaus direktorius pareikalavo išsikraustyti

A. Mosiejus viliasi, kad dar pavyks susitarti su Mažosios galerijos pastato šeimininku – Druskininkų miesto muziejumi – ir surengti dar vieną, tradicinę kalėdinę kurorto dailininkų parodą, kasmet apibendrinančią visų metų kūrybinius pasiekimus. O paskui beliks išsikraustyti.

„Druskininkų miesto muziejus yra perdavęs asociacijai „Dailininkų grupė 3X“ neatlygintinai valdyti ir naudotis Druskininkų savivaldybei nuosavybės teise priklausančias ir šiuo metu muziejaus patikėjimo teise valdomas negyvenamąsias patalpas M. K. Čiurlionio g. 37. 2014 m. gruodžio 4 d. Negyvenamųjų patalpų Panaudos sutarties Nr. 1 10.4 punktas numato galimybę nutraukti sutartį prieš terminą, jeigu dėl nenumatytų ir nepaprastų aplinkybių Turtas yra skubiai ir neišvengiamai reikalingas pačiam Panaudos davėjui“, – teigiama Druskininkų miesto muziejaus direktoriaus Gintaro Dumčiaus rašte, kurį gavo dailininkų grupė 3X.

Muziejaus direktorius įspėja dailininkus apie sutarties nutraukimą ir iki gruodžio 1 d. reikalauja „atlaisvinti patalpas ir grąžinti turtą sutartyje nurodytomis sąlygomis“.

Pastato savininkai keitėsi, bet galerija išliko

Dailininkas ir pedagogas A. Mosiejus, net ir pranešdamas į parodos atidarymo šventę susirinkusiems druskininkiečiams tokią nelinksmą žinią, dar kažkaip sugebėjo tvardytis, o jo kolegė Silva Jakavonienė, porą dešimtmečių kasdien budėjusi Mažosios galerijos pastate, braukė vieną ašarą po kitos.

Pasak A. Mosiejaus, M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus kieme stovintis galerijos pastatas pirmiausiai buvo Druskininkų savivaldybės administracijos kultūros ir švietimo skyriaus, vėliau perduotas Druskininkų kultūros centrui, o įkūrus Druskininkų miesto muziejų perduotas jam. Bet parodinę veiklą ten visuomet vykdė ta pati dailininkų grupė 3X, vienijanti daugumą įvairių kartų kurorto menininkų.

Dar nuo sovietmečio Mažojoje galerijoje kasmet rengiami tarptautiniai plenerai „M. K. Čiurlionio dienos“, savo kūrybą eksponavo ne tik vietiniai menininkai, bet ir sunkiai suskaičiuojama daugybė žinomiausių Lietuvos dailininkų, svečiai iš Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos, Izraelio ir kitų šalių. Skirtingai nuo kitų kurorte atsirandančių ir išnykstančių ekspozicijų erdvių, Mažoji galerija du dešimtmečius buvo ir tebėra gyvas ir neprovincialus kultūros židinys, kur kiekvienas parodos atidarymas tampa nenuobodžiu įvykiu.

Abejoja, ar kada sugrįš

Spalio 28 d. surengtame Druskininkų savivaldybės tarybos posėdyje tarybos narių balsų dauguma buvo pritarta sprendimui imtis įgyvendinti projektą „Mažosios dailės galerijos, M. K. Čiurlionio g. 37, Druskininkai, modernizavimas ir pritaikymas kultūros poreikiams“. Sprendime numatyta, kad galerijos pastatas skelbiamas kultūros paveldu, saugomu savivaldybės, bei bus atnaujintas „pritaikant kultūrinėms ir edukacinėms reikmėms“. Pastato rekonstrukcijai numatoma skirti 240 tūkst. eurų.

Pasak A. Mosiejaus, tai yra didžiulė suma 60 kv. metrų ploto mediniam pastatui, kurio būklė nėra labai bloga. Jo paskaičiavimais, galeriją galima buvo rekonstruoti maždaug už 50 tūkst. eurų.

Dailininkų asociacijos 3X nariai abejoja, kad po metus truksiančių pastato rekonstrukcijos darbų jiems pavyks sugrįžti į galeriją, nes minima, kad ten dalį savo ekspozicijos perkels ir parodas rengs Druskininkų miesto muziejus.

Proga panaudoti Europos pinigus

Pasak Druskininkų savivaldybės administracijos Turto ir investicijų skyriaus vedėjo Algirdo Svirsko, Druskininkų savivaldybė įgyvendins du projektus: „Socialinės priežiūros infrastruktūros gerinimas Druskininkų savivaldybėje“ ir „Mažosios dailės galerijos M. K. Čiurlionio g. 37, Druskininkuose modernizavimas ir pritaikymas kultūros poreikiams“.

„Regioninio planavimo būdu Druskininkų savivaldybė gavo 206 tūkst. eurų kultūros paveldo objektams atnaujinti ir pritaikyti kultūros poreikiams. Mažoji galerija yra unikalioje vietoje – šalia M. K. Čiurlionio sodybos ir V. K. Jonyno galerijos, nemačiusi jokio kapitalinio remonto nuo 1964 metų, o dabar kaip tik yra proga panaudoti Europos pinigus ir tas patalpas šiuolaikiškai įrengti. Su šiuolaikine įranga, kad būtų vedami tiek edukaciniai, tiek visokie kitokie renginiai“, – sakė A. Svirskas.

Druskininkų savivaldybė anksčiau buvo numačiusi už tuos pinigus tvarkyti M. K. Čiurlionio paminklo aplinką, tačiau, A. Svirsko teigimu, šiam projektui nepritarė Kultūros ministerija.

„Remontuojant aš nelabai įsivaizduoju, kaip galėtų išlikti tai, kas dabar ten vyksta“, – kalbėjo Turto ir investicijų skyriaus vedėjas. O kas ten bus po remonto, pasak jo, spręs „tie, kam priklauso“, tai yra Druskininkų miesto muziejus. „Štai ir viskas, bus priimti sprendimai toliau“, – baigė A. Svirskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)