Spaudos konferencijoje dalyvavęs kultūros ministras Simonas Kairys sakė, kad tai vienas laukiamiausių kultūros įvykių.

„Apdovanojami ne tik menininkai, bet ir ryškios asmenybės, kalbant apie šalies ėjimą į priekį, vystymąsi. Sveikinu naujos sudėties komisiją, kuri turėjo nemenką darbą, intelektualioje dvasioje vyko diskusijos. Svarbu ne tik konkuruoti, bet ir telktis, kiekvienam žmogui svarbu, kad jį pripažintų ir jo kolegos. Tiek paskelbimas, tiek apdovanojimas – telkimo ženklai, svarbūs šiandieninėje atmosferoje“, – sakė S. Kairys.
Simonas Kairys

„Šešios nacionalinės kultūros ir meno premijos man šiandien atrodo dar vertingesnės, kai dabar jau ne vien iš pasakojimų žinau tą velnioniškai sunkų kelią, kurį komisija turi nueiti, kad būtų atrasti verčiausi kandidatai ir kandidatės. Negaliu nesididžiuoti Lietuva, kuri turi išugdžiusi ištisą plejadą aukščiausio lygio kūrėjų, kasdien turtinančių mus savo aukščiausio lygio veikla, neretai tampančių mūsų valstybės veidu pasaulyje. Gyvename gan tamsiais, kupinais nerimo ir blogų naujienų, laikais, tad šie kūrėjai ir kūrėjos yra tikra alternatyva blogio jėgoms, šviesiosios žmogaus prigimties pusės liudytojai“, – kalbėjo Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininkas, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius dr. Arūnas Gelūnas, kartu dėkodamas už darbą kitiems komisijos nariams.
Arūnas Gelūnas

„Delfi“ primena, kad įvertinusi 47-ių visuomenės pasiūlytų kandidatų veiklą kultūros ir meno srityje, komisija per tarpinį balsavimą buvo paskelbusi dvylika pretendentų. Į Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretendavo: fotomenininkė Violeta Bubelytė, rašytojas Gintaras Grajauskas, dailės istorikė, kitikė, parodų kuratorė Giedrė Jankevičiūtė, dailininkas, vaikų knygų autorius Kęstutis Kasparavičius, aktorius Albinas Kėleris, vertėja Rūta Kumžienė, rašytoja Violeta Palčinskaitė, tarpdisciplininio meno kūrėja Eglė Rakauskaitė, aktorė Rasa Samuolytė, kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė, kompozitorius Mindaugas Urbaitis, juvelyras Sigitas Virpilaitis.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius 7 metus, taip pat kūriniai, kaip ilgametis kūrėjo kūrybinis indėlis į kultūrą ir meną.

Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai bus įteikti Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Naujos sudėties Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją sudaro: pirmininkas LNDM generalinis direktorius Arūnas Gelūnas; aktorė Nelė Klimienė (Savičenko), kompozitorė Lina Lapelytė, kino režisierius Arūnas Jonas Matelis, menotyrininkė Agnė Narušytė, vizualaus meno kūrėjas Artūras Raila, literatūrologė Brigita Speičytė, muzikologė Rūta Stanevičiūtė-Kelmickienė, rašytojas Rimvydas Stankevičius, menotyrininkas Helmutas Šabasevičius ir istorikas Aurimas Švedas.

Ši naujos sudėties komisija svarstys 2023–2025 metų pretendentus gauti Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją