„Šviesos jungiklis (kurio patalpoje nėra) junginėjamas norint ne tik apšviesti erdvę, bet ir įsitikinti, ar nesapnuojame,“ – taip apie penktąją personalinę J. Tarabildos parodą „The Sun Entering the Room“ rašo jos kuratorius Vytenis Burokas.

Pasak V. Buroko, parodos kūriniai, nors ir savarankiški, jungiasi į platesnį parodos naratyvą.

„Atmosferinį parodos garso takelį kuria neono šviesos objektai, tarsi filmo titruose nusakantys garsinį foną, nors patys savaime ir yra nebylūs – jų pagalba pasidarome atidesni aplinkos garsams. Garsinės nuorodos gali sutapti su žiūrovo išgyvenama patirtimi arba su ja kontrastuoti. Galiausiai, paroda pripildyta Jurgio kūryboje itin dažnai sutinkamos ryškiai mėlynos, menančios debesų fiksavimą dangaus fone – šiame iškylantys kūriniai perleidžiami mūsų vaizduotei; bandyti juos patirti asmeniškai ir lyg debesyse atpažinti juose „veidus“ – pasakoja kuratorius.
Fragmentas iš Jurgio Tarabildos "Cloud" serijos, 2022

J. Tarabildos kūryba nuolat kinta, joje naudojamos skirtingos kūrybos technikos. Paskutinėse parodose daugiausiai dėmesio skyręs tapybos darbams, šįkart menininkas pristato šviesos ir videoinstaliacijas, objektus, fotografiją.

Kaip teigia pats Jurgis, parodoje pristatomi kūriniai apima ne vienų metų kūrybą. Pavyzdžiui, viena iš videoinstaliacijų buvo sukurta dar 2013 m., tad tarsi žymi pačias menininko kūrybos ištakas, šiandien galimai netikėtas tiek jam pačiam, tiek daugeliui mačiusių paskutiniuosius jo tapybos darbus, kuriuose neabejotinai galima atrasti atmosferiškumo, iliuzijos jausmo.

„Šią parodą apibūdinčiau kaip efemerišką kasdienių įvykių kolekciją. Su minimaliu prisilietimu noriu sukurti atotrūkį nuo tariamos tikrovės, kurioje nebandoma paaiškinti paslėptų daiktų ar įvykių reikšmių, prailginti ir taip kvestionuoti mūsų suvokimo trukmę bei įpročius,“ – apie parodą pasakoja J. Tarabilda.

J. Tarabilda – Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedros absolventas, savo kūrybą pristatantis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Menininko kūrybiniame aprašyme nemažai laimėjimų: 2017 m. konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“ Jurgio Tarabildos kūrinys buvo įvertintas publikos prizu, o 2020 m. kūrėjas žiūrovų buvo išrinktas geriausiu menininku meno mugėje „ArtVilnius’20“.

Penktąją personalinę parodą šiemet pristatantis Jurgis dirba su įvairiais meniniais projektais, yra sulaukęs tarptautinio pripažinimo. 2021 m. jo paroda buvo surengta Rygoje, galerijoje „LOOK!“.

J. Tarabildos kūrinių yra įsigijęs MO muziejus ir privatūs kolekcininkai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, JAV, Estijos bei Jungtinės Karalystės. Menininko kūryba buvo sėkmingai pristatyta ir šiuolaikinėse meno mugėse „Positions Berlin“ bei „ArtVilnius“.

Šį rugsėjį J. Tarabildos darbus galerija „Meno niša“ pirmą kartą pristatys meno mugėje „viennacontemporary“ Vienoje, Austrijoje.

Penktoji personalinė J. Tarabildos paroda rengiama kaip galerijos „Meno niša“ 20-mečio parodų programos dalis.

Paroda „The Sun Entering the Room“ vyks iki rugsėjo 16 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją