Praėjusiais metais iš daugiau nei 3000 konkursui pateiktų kadrų vertinimo komisija išrinko apie 80 pavienių nuotraukų ir 5 fotoreportažus bei fotoistorijas. Šios fotografijos parodos lankytojams leis iš naujo išgyventi tiek skaudžias žinias apie karą Ukrainoje, tiek džiugias kultūrinio ar sporto gyvenimo akimirkas bei per įvairias detales perteiks visą metų, kupinų nerimo bei susitelkimo, pjūvį.

Kaip ir kasmet, fotografijas vertino kompetentinga tarptautinė komisija, kurios nariais buvo profesionalūs fotografai Mikkel Hørlyck (Danija), Sergey Mihalenko (Baltarusija), muzikos atlikėjas, prodiuseris bei aktorius Andrius Mamontovas, žurnalistas, laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis, žurnalistė, socialinių mokslų daktarė Audronė Nugaraitė ir ilgametis Lietuvos spaudos fotografų klubo vadovas, kultūros prodiuseris Jonas Staselis.

Komisijos nariai ypatingai daug laiko ir dėmesio skyrė temos „Reportažas ir fotopasakojimas“ finalininkų atrankai. Kilo diskusija apie tai, kokios yra šio žanro ribos ir kokie reikalavimai jam taikomi ne tik šiame konkurse, bet ir apskritai Lietuvos žiniasklaidoje. Komisijos nariai pastebėjo, kad tarp šiai temai fotografų pateiktų darbų yra per mažai tikrų pasakojimų, kuriuose būtų sąmoningai ir nuosekliai vaizdais pasakojama istorija. Jų teigimu, buvo pateikta nemažai serijų, sudarytų ir atskirų gerų tam tikra tema padarytų nuotraukų, neatsižvelgiant į naratyvo vystymą – tokiais atvejais sunku vertinti fotografo darbą, nes pateiktos nuotraukos gali būti labai geros, bet pasakojimas atrodo neapgalvotas ir neišbaigtas.

Konkursas „Lietuvos spaudos fotografija“ jau daugiau kaip dvidešimt metų siekia skatinti šalies fotožurnalistus atsakingai rengti vizualinę informaciją, ieškoti savito požiūrio į įvykius šalyje ir pasaulyje. Ir nors konkurso taisyklės reguliariai peržiūrimos, atsižvelgiant į pasaulinių konkursų patirtį bei fototechnikos tobulėjimą, tačiau pagrindinis jų reikalavimas – nenuklysti nuo realybės – visuomet išlieka.

„Tikimės, kad šis nuotraukų rinkinys suteiks tiek mums, tiek ateities kartoms aiškesnį, gilesnį ir platesnį dabarties kasdienybės suvokimą, paskatins dar labiau domėtis šalies ir pasaulio aktualijomis, aktyviau įsilieti į pilietinį ir visuomeninį gyvenimą“, – teigia nacionalinio spaudos fotografijos konkurso rengėjai.

Parodos organizatoriai: Lietuvos spaudos fotografų klubas ir Panevėžio miesto dailės galerija.

Paroda Fotografijos galerijoje Panevėžyje veiks iki vasario 17 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją