Prieš kavinės pageidaujančius kolektyvus rūmų administracijai raudonuoti teks dar bent porą metų – anksčiau sulaukti milijoninių lėšų pastatui modernizuoti Savivaldybė nesitiki.

Nuo kovo pabaigos Bendruomenių rūmuose per koncerto pertrauką panūdusiesiems pasimėgauti puoduku tenka nusivilti. Vietoje kadaise kultūros centre veikusios kavinės telikusios šaltos, nykios ir tuščios patalpos. Savivaldybė rengiasi skelbti dar vieną, nežinia jau kelintą, jų nuomos konkursą, tačiau kad atsiras rimtas verslininkas, pasiryžęs įstaigoje vėl paskleisti malonų kavos aromatą, vilčių mažai turi net ir optimistiškai nusiteikę valdininkai.

Paskutinį kartą nuomininką buvo pavykę surasti tik po aštuonių skelbtų konkursų. Per tą laiką pradinė nuomos kaina nuo 7 Lt už kv. m buvo nuleista iki minimalios – 1 lito. Tačiau net ir už tokią kainą nuomoti Bendruomenių rūmuose kavinei patalpas atsirado tik du pretendentai. Laimėtojas, pasiūlęs 2,54 Lt už kv.m, sutartį nutraukė vos po 10-ies dienų nuo jos sudarymo.

Išgelbės tik rekonstrukcija

Kultūros įstaigos administracija ketina prašyti Savivaldybės Tarybos naują konkursą skelbti taikant kuo mažesnę pradinę kainą, taip tikintis greičiau pritraukti nuomininkus.

Tačiau Bendruomenių rūmų direktorės Violetos Tursienės nuomone, kol prieš 21 metus statytas ir dar nė karto neremontuotas pastatas, per metus aplankomas daugiau nei 100 tūkst. meno mėgėjų, nebus modernizuotas, verslininkų jis nesudomins. „Rinkos prasme patalpos kavinei nėra simpatiškos. Rūmai nuo centro gana toli, o per renginius kavinė parduoda labai simboliškai. Be to, pastatas senas, jo projekte kavinė visai nebuvo numatyta“, – kalbėjo V.Tursienė.

Tačiau, anot jos, kad kultūros įstaiga veiktų be kavinės – irgi nerealu: jos pageidauja ne tik žiūrovai.

„Dažnai užsakovai vieną iš sąlygų iškelia, kad būtų kavinė. Juk kolektyvai atvažiuoja ir pirmoje dienos pusėje, jiems reikia kažkur užkąsti, būna ir dvi dienas trunkančių renginių. Be to, prestižo reikalas kultūros centrui turėti gerą kavinę“, – „Sekundei“ teigė direktorė.

Anot jos, pirkti kavinės paslaugas tik renginių metu – taip pat ne išeitis. „Neatsiranda verslininkų, norinčių prekiauti tik per renginius, nes toks verslas nėra rimtas“, – apie visišką aklavietę kalbėjo V.Tursienė.

Vienintelė viltis, direktorės teigimu, žadamas rūmų modernizavimas. Dar 2006-aisiais Vyriausybė tam numatė 15,7 mln. litų.

„Mes kaip išprotėję tikėjomės, kad jau šiemet bus skirti pinigai ir prasidės remontai. Bet, deja. Dabar laukiame kitų metų. Žinome, kad iki 2012-ųjų tikrai jau turime tuos pinigus gauti“, – tikisi V.Tursienė.

Norėtų išimties

Kultūrą kuruojančio vicemero Kastyčio Vainausko nuomone, tikėtis renovacijos greičiau nei po poros metų Panevėžiui nėra vilčių.

„Visus pinigus „suvalgo“ Vilnius. Ten vien kultūros įstaigoms modernizuoti skiriama 100 mln. litų. Mes irgi labai norėtume, kad Bendruomenių rūmai būtų kitokie. Bet kuris miestas turi prestižines koncertų sales ar gerus kultūros centrus? Tokia padėtis vien tik dėl valstybės „biednumo“, – pabrėžė K.Vainauskas.

Tačiau, anot jo, net po rūmų modernizavimo vargu ar kavinės problema bus išspręsta – abejotina, kad atkampi vieta taptų patraukli verslui.

Vicemero nuomone, į keblią padėtį Savivaldybės žinioje esančią kultūros įstaigą stumia Alkoholio kontrolės įstatymas, draudžiantis biudžetinėms įstaigoms prekiauti alkoholiu. „Kultūros įstaigoms Seimas galėtų padaryti išimtį“, – mano K.Vainauskas.