Kas liko

„Paroda atsirado netikėtai – nukrito tarsi likimo dovana. Vaikščioju po parodą Vilniuje. Prieina Antazavės klebonas Vytautas Dagelis. Žodis po žodžio – ir mestelėjo idėją surengti fotografijų parodą iš mano kelionių po pasaulį. Iš pradžių buvo atmetimo reakcija – labai jau daug kadrų iš visur. Reikėtų daug raustis, – šypsosi A. Sutkus. – Na, sakau, nebent iš Antarktidos – mat turiu tik 31 nuotrauką. Taip ir sutarėme“.

Iš tiesų kadrų būta kur kas daugiau – keliolika tūkstančių. Tačiau nutiko gyvenimas – keliautojas buvo apvogtas. Teliko tiek. Visgi ir iš likusiųjų į parodą pateko ne visos.

„Kai kurios nuotraukos išdidinus pasirodė nekokybiškos. Tačiau jų turėjau iš kitų šaltųjų kraštų – Uralo, Sibiro ir kt. Taip surinkau ekspoziciją „Šaltas pasaulis“. Ją skiriu mamai ir tėčiui, kuris irgi visada fotografuodavo“, – sako parodos autorius.

Prireikė ir sauskelnių

A. Sutkus įsitikinęs: parodoje svarbu ne skirtingos įamžintos vietos, kadrų kokybė, vietų grožis, įspūdingumas, unikalumas – svarbiau kelias, kurį teko nukakti, kad visa tai užfiksuotum. Audrius pabuvojo vietovėse, iki kurių artimiausi namai – už tūkstančių kilometrų. Kur galima nusigauti tik sniego motociklu. Kaskart nežinant, ar išvis privažiuosi dėl orų kaitos ir kelio sąlygų. Kaskart po nakties nuo jo nudaužus ledą. Per snygį apsimovus „pampersus, kad išliktum vyras ir sausas“. Už poliarinio rato, kur 3-4 mėnesius gyvena tik geologai. Negyvenama Šiurpo sala Vorkutos apylinkėse, kur teliko metų metus į žemę grimztantis traktorius.

„Tyliausia gyvenime aplankyta vieta, kur nuo tylos, regis, spengia ausyse. Sėkmės vieta, nes ten matomumas keičiasi sekundėmis, o man pavyko pagauti praplyšusią saulę. Pingvinų okupuota buvusi Čilės karinė bazė Antarktidoje. Šiaurės Kanada. Aliaska. Vieta, kur nėra įkėlusi kojos jokia ekspedicija. Neįtikėtino žalumo vanduo“, – įspūdžiais dalijosi A. Sutkus.

Iššoki greičiau nei įšoki

Keliautojui Antarktidoje teko ir išsimaudyti.

„Koks jausmas? Toks, kad iš vandens iššoki greičiau negu apvyniotas virve įšoki“, – šypsosi.

Vandens temperatūra Antarktidoje lankantis turistams (šiltuoju laiku) – 0–4 laipsniai šilumos. Šaltuoju sezonu pašaliniams ji neprieinama.

„Jei turite laiko ir finansų, keliaukite į Antarktidą kuo greičiau. Taip, teks laukti savo bilieto. Taip, kitame pasaulio gale. Ir, aišku, saugant tirpstantį žemyną kasmet 5000 žmonių mažinamos kvotos, tad kelionės tik brangs. Bet… Mano nuotraukos neperteikia to unikalumo – Antarktida yra kosmosas“, – sako A. Sutkus.

Fotografijų paroda „Šaltas pasaulis“ bibliotekoje eksponuojama iki kovo 5 dienos.