Spalio viduryje į pirmąjį kursą susirinkę 16-iolika paskutiniųjų gimnazijos klasių moksleivių keturis mėnesius čia mokėsi kino istorijos, režisūros, montažo, kitų kino kūrimo disciplinų, padedami kino industrijos profesionalų kūrė trumpametražių filmų scenarijus, kadruotes, rinkosi aktorius, netgi jau surengė ir repeticijas, kad ateidami į filmavimo aikštelę galėtų sklandžiai išpildyti savo meninius sumanymus.

Iš studentų sukurtų šešių filmų projektų jau kovą prasidės dviejų vaidybinių ir vieno dokumentinio filmavimai, o vasarą jaunieji kino kūrėjai panevėžiečius rengiasi pakviesti į premjeras.

„Pragiedrulių“ kino akademija

„Filmų kūrimas – be galo sudėtinga kelionė, reikalaujanti daug laiko, ryžto ir užsispyrimo. Todėl visiškai suprasiu, jei kurie iš pirmųjų blynų prisviltų. „Pragiedrulių“ kino akademija yra vieta eksperimentuoti, padaryti pirmąsias klaidas ir iš jų pasimokyti“, – sako jos įkūrėjas, kino režisierius Laurynas Valkiūnas.

Neįkainojama patirtis

Kiekvienas iš įstojusiųjų į „Pragiedrulių“ kino akademiją siūlė filmo idėją, iš jų jaunuoliai išsirinko įdomiausias ir, pasiskirstę komandomis, dirbo, kad idėjos virstų filmais.

Moksleiviai turėjo galimybę išbandyti skirtingas pareigas kino aikštelėje: būti atsakingi už garso režisūrą ir įrašymą, pasimatuoti operatoriaus, montažo režisieriaus darbą, prisiimti dramaturgo atsakomybę.

Vieno iš kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ projekto partnerių Panevėžio muzikinis teatro pastangomis kino akademijos studentai turi unikalią galimybę savo mieste pasinaudoti profesionalia įrašų studija.

„Pragiedrulių“ kino akademijos organizatorius Panevėžio muzikinis teatras sukūrė fantastišką galimybę joje turėti audio- ir videostudiją su vaizdo, garso, apšvietimo, judesio technika – viską, ko reikia sukurti filmui“, – pabrėžė L. Valkiūnas.

Su „Pragiedrulių“ kino akademijos studentais dirba Lietuvos kino grandai, kurių pavardės žinomos plačiai už Lietuvos ribų. Režisierius Audrius Stonys dėstė kino režisūros kursą, panevėžietė režisierė, „Sidabrinės gervės“ laureatė Aistė Žegulytė skaitė dramaturgijos paskaitas, operatorius Ugnius Tuleikis – operatoriaus meistriškumo.

Kiekvieną savaitę skaityti kino istorijos paskaitų į „Pragiedrulių“ kino akademiją atvykdavo kino kritikė Rasa Paukštytė.

„Mūsų studentai keliauja nuo kino ištakų iki šių dienų ne tik besigilindami į sausus faktus, bet bandydami suvokti, kaip kino istorija veikia šiuolaikinį kiną, kaip dabartiniai kino režisieriai semiasi idėjų iš labai turtingos, bet palyginti trumpos kino istorijos“, – pažymi L. Valkiūnas.

Tobula vieta kinui

L. Valkiūnas neslepia, jog imdamasis „Pragiedrulių“ kino akademijos idėjos turėjęs abejonių, ar kino kūrybinis procesas panevėžiečiams bus įdomus, ar šiame mieste yra darbščių ir ambicingų jaunuolių, kurie kinui kurti galėtų skirti labai daug laiko.

„Svarsčiau, kad ne veltui Lietuvoje veikia tik dvi tokios kino mokyklos ir abi Vilniuje, kur didelė kultūrinių galimybių koncentracija. Man natūraliai kilo klausimas, ar tų kultūrinių galimybių užteks kino akademijai Panevėžyje. Ir buvau priblokštas, kiek šitame mieste jų daug!“ – sako akademijos įkūrėjas.

Anot jo, „Pragiedruliai“, kur po vienu stogu sutelkta daug skirtingų meno disciplinų, yra tobula vieta gimti kinui.

Čia studentai turi ne tik unikalią galimybę semtis žinių iš kino grandų, Muzikos ir teatro akademijos dėstytojų, atvažiuojančių skaityti paskaitų. Su jaunaisiais kino kūrėjais taip pat bendradarbiauja „Pragiedruliuose“ veikiančiose dailės, fotografijos, dizaino, teatro studijose reziduojantys įvairiausių sričių menininkai.

„Iš Vilniaus atvažiuoja fotografijos studijos dėstytojas Gintas Kavoliūnas, kovą į „Pragiedrulius“ atvyksta norvegų režisierius Tomas Fosgardas, kuris specializuojasi 3D kūrimo srityje. Jie be galo pozityviai nusiteikę padėti kino akademijos studentams“, – džiaugiasi L. Valkiūnas.

Darbas su profesionalais

Kino akademijos studentams kūrybiniame darbe gelbėja ir Panevėžio kultūros įstaigos – studentų scenarijus skaito teatro „Menas“ bei Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai.

Kai viename filme prireikė senjorų aktorių, studentai galėjo išsiųsti prašymus Panevėžio teatro legendoms – J. Miltinio mokiniams. Kai kurie atsisakė, bet kiti sutiko pasimatyti su jaunaisiais kūrėjais aptarti jų idėjos.

„J. Miltinio teatro aktoriams galime be jokios gėdos siūlyti nusifilmuoti kino akademijos studentų filmuose. Juose filmuodamiesi jie veltui nešvaistys laiko, o dirbs su jaunaisiais Panevėžio kino kūrėjais, kurie galbūt ateityje taps kino profesionalais“, – sako L. Valkiūnas.

Jis nė neabejoja: „Pragiedrulių“ kino akademija jos studentams atveria perspektyvą studijuoti Lietuvos ir užsienio aukštosiose kino mokyklose, į kurias stojant jau reikia turėti specifinių žinių ir parengtų kūrybinių darbų.

Grandai apie kino akademiją

Audrius Stonys, režisierius

Neįtikėtina – taip galėčiau apibūdinti patirtį „Pragiedrulių“ kino akademijoje.

Tai kūrybinis stebuklas, kad jauni žmonės, dar neturintys jokio formalaus išsilavinimo ir tik žengiantys pirmuosius žingsnius kine, ryškiai ir kūrybiškai formuluoja kuriamą istoriją ne kaip literatai, o kino kūrėjai – pasitelkdami įvaizdžius, vaizdus, metaforas, keldami įdomius egzistencinius klausimus ir atrasdami kinematografines formas.

Šis projektas – labai svarbus žingsnis į priekį atrandant kiną ir save jame. Visi pristatyti filmai buvo kuriami komandose. Dažnai tokiais atvejais darbai susiniveliuoja, skiriasi tik istorijos, tačiau šįkart pristatyti filmų projektai labai skirtingi.

Audrius Stonys

Jei tokie projektai būtų pristatyti Muzikos ir teatro akademijoje, jie tikrai atrastų savo vietą.

L. Valkiūnas yra mano paties studentas. Jis yra idėjų generatorius, gebantis uždegti savo tikėjimu, entuziazmu. Atvykęs į Panevėžį radau nepaprastai išreikštą, kunkuliuojančią, pulsuojančią kūrybinę energiją. Atradau jaunus žmones, kurie dega tuo, ką daro. Jie labai motyvuoti, kūrybiški. Kai jauti tą kūrybinį šaltinį, besiveržiantį iš žemės gelmių, negali stovėti nuošalyje, norisi padėti ir prisidėti.
Tokie jauni žmonės yra mūsų kino ateitis. Jie nepaprastai daug patys gaus ir išsineš iš šio projekto. Net ir tie, kurie netaps kino kūrėjais. Tikiu, kad ta patirtis šių jaunų žmonių gyvenime bus esminė ir keičianti gyvenimą.

Aistė Žegulytė, režisierė

Jau nuo 2016-ųjų dirbu su moksleiviais Vilniuje, turėjome ne vieną projektą, kur jaunus žmones mokėme kino kalbos. Man labai smagu sugrįžti į gimtąjį Panevėžį būtent su kino žanru, kuris padeda paaugliui užaugti.

Džiaugiuosi šiuo projektu ir Laurynu, kuris turi gabumų, noro ir ambicijų kurti kino akademiją. Tikiu, kad ji ne vieną jaunuolį iš Panevėžio atves į Muzikos ir teatro akademiją.

Aistė Žegulytė

Dalytis patirtimi svarbu ne tik dėl to, kad galbūt jaunas žmogus kada nors ateis į kino pasaulį. Vien prisilietimas prie asmenybių, kurios gali mokyti ir įkvėpti, paaugliui labai daug suteikia.

Mano pačios kelias į kiną prasidėjo nuo fotografijos ir Dailės mokyklos, tik vėliau supratau, kad noriu gilintis į kino pasaulį. Būtent Dailės mokykla mano paaugliškam gyvenimui suteikė kitokių prasmių.
Kino akademijos studentų pristatytuose darbuose jaučiamos paauglių problemos, vienatvė.
Į šias temas neriama labai giliai.

Išties be galo gera sugrįžti į gimtąjį miestą ir matyti, kaip jis visomis prasmėmis auga.

Rasa Paukštytė, kino ir teatro kritikė

Mane labai nudžiugino, o kartu ir nustebino, kad į „Pragiedrulių“ kino akademiją susirinko labai brandūs jauni žmonės. Jų pasiūlytos idėjos – tarsi suaugusiųjų. Tad ir bendraudama su jais negaliu nuolaidžiauti, kaip nutinka dirbant su vaikais.

Kino prasme tai labai išsilavinę, smalsūs žmonės. Jie savo išprusimu, išsilavinimu niekuo nesiskiria, o kai kada ir pranoksta sostinės abiturientus, kurie kryptingai ruošiasi kino studijoms.

Rasa Paukštytė

Labai svarbu su jaunais žmonėmis kalbėti apie kiną. Esame taške, kai vaizdai tampa netgi svarbesni už žodžius. Vaizdai mus supa nuolat ir turime mokėti pamatyti, ką jie mums sako, kodėl jie braunasi į mūsų gyvenimą, kodėl vieni mums linki blogo, o kiti mus praturtina.

Labai daug žmonių naršo socialinėse medijose, kartais jose praleidžia daugiau laiko, nei skaitydami literatūrą, todėl svarbu kritiškai, į tai žiūrėti ir vertinti.

Ugnius Tuleikis, operatorius

Esu dėstęs kino mokykloje „Youngblood“, bet toks darbas už Vilniaus man – visiškai nauja. Džiaugiuosi iniciatyva įkurti kino mokyklą ir Panevėžyje. Jos studentams mokytis iš geriausių kino kūrėjų tikrai bus vertinga patirtis.

Mane patį nustebino, kad šie jauni žmonės labai rimtai žiūri į projektą. Galbūt kai kurie jų jau yra apsisprendę ar bent galvoja savo ateitį susieti su kinu, planuoja studijuoti.

Ugnius Tuleikis

Komandų pristatyti kino projektai padarė labai gerą įspūdį. Tai brandūs, gerai išplėtoti, ambicingi darbai, išsamūs pristatymai. Jų idėjos išties sudėtingos ir nėra lengvai įgyvendinamos.