Naujasis Nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas M. Pitrėnas įgyvendina ketinimus plėsti akademinio repertuaro ribas, imtis Lietuvoje neskambėjusios muzikos ir publikai pristatyti kažką įdomaus. Šį vakarą skambės italų XX a. pirmosios pusės kompozitoriaus, pianisto ir dirigento Alfredo Casellos (1883–1947) Trigubas koncertas fortepijonui, smuikui, violončelei ir orkestrui. Neretai sakoma, kad jis parašytas sekant Beethoveno Trigubo koncerto pavyzdžiu, tačiau yra esminis skirtumas: Beethoveno opuse muzikuoja trys solistai, o Casellos – tarytum girdime vieną solistą, prabylantį trim balsais.

Trigubą koncertą pats autorius autobiografijoje vadino vienu geriausių savo kūrinių. Pasak A. Casellos, rašant šį koncertą sunkiausia išgauti tinkamą trijų solistų ir orkestro skambesio santykį, ir galbūt todėl kiti kompozitoriai nesiryžta kurti opusų tokiai sudėčiai, o muzikos istorijoje žinomas tik vienintelis – Beethoveno kūrinio pavyzdys.

Trim balsais koncerte prabilsiantis solistas – fortepijoninis trio „FortVio“ yra vienas aktyviausių ir energingiausių Lietuvos kamerinės muzikos ansamblių, svarių tarptautinių konkursų laureatas, jo veikla 2015 m. pradžioje buvo įvertinta Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premija. 2006 m. susibūrusį ir gaiviai į koncertų bei konkursų scenas įsiveržusį trio spauda rašė: „Toks ansamblis – lyg nauja, pagal slėpiningus gamtos dėsnius susitelkusi teatro trupė“ (Edmundas Gedgaudas, „7 meno dienos“). Ar bus teatrališkas ir kokia ekspresija alsuos „FortVio“ interpretuojamas Casella? – atsakymas klausytojų laukia jau šį šeštadienį.

Casellos Trigubame koncerte juntama Beethoveno muzikinės įtakos gija drieksis ir antroje LNSO koncerto programos dalyje. Skambės Johanneso Brahmso Pirmoji simfonija, kurią kompozitorius rašė daugiau kaip dvidešimt metų. Teigiama, kad apie kūrybines kančias prasitaręs savo bičiuliui dirigentui Hermannui Levi, Brahmsas guodėsi: „Net neįsivaizduoji, ką jaučiu nuolatos girdėdamas už nugaros žingsniuojantį tokį milžiną kaip Beethovenas“. Ir vis dėlto po premjeros nėmaž nepataikaudami kritikai kalbėjo, kad Brahmso simfonija pratęsė Vienos klasiko mintis ir šiam žanrui „įkvėpė naujos gyvybės“.

Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro ir fortepijoninio trio „FortVio“ koncertas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės lapkričio 7 d., šeštadienį, 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją