Festivalio koncertuose žiūrovai mėgausis ir unikaliu, retai Lietuvoje atliekamu turiniu. Chorai ir vokaliniai ansambliai harmoningai derins klasikinę, šiuolaikinę chorinę, barbershop, džiazo ir populiariąją muziką, koncertus papuoš ir kalėdiniai kūriniai.

„Nuo projekto pradžios 2018 metais, turime ambiciją į Lietuvos chorinės muzikos rinką įpūsti šviežio oro, prisidėti kuriant atviresnę, įvairesnę ir modernesnę šalies chorinę bendruomenę. Publikos ir rėmėjų dėmesys „Open To The World“ projektui viršijo lūkesčius – tūkstančiai žiūrovų ir išparduoti koncertai motyvuoja nesustoti. Mes toliau sieksime savo tikslų – pristatysime modernią chorinę muziką, geriausius pasaulio chorus, vokalinius ansamblius ir kompozitorius, puoselėsime vakarietišką kultūrą, kursime, eksperimentuosime ir tobulėsime kartu,“– teigia choro „Bel Canto“ prezidentas ir prodiuseris Audrius Valatkevičius.

Choro „Bel Canto“ meno vadovė ir dirigentė Milda Švelnienė sako, kad „Open To The World“ populiarumas ne tik džiugina, bet ir įpareigoja.

„Visa choro komanda intensyviai dirbame, kad žiūrovai gautų puokštę emocijų, negirdėtų kūrinių ir unikalią patirtį. Dirbti ir koncertuoti su aukščiausio lygio profesionalais, tokiais kaip VOCES8 ar talentingaisiais švedais „Zero8”, yra privilegija. Tai skatina mokytis, tobulėti, semtis naujų idėjų ir fantazuoti. Mums taip pat svarbu į festivalį įtraukti talentingus Lietuvos atlikėjus, todėl šiais metais scena dalinsimės su nuostabaus berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ dainininkais (vadovas Remigijus Adomaitis), pianistu Motiejumi Bazaru ir violončelininko Augusto Gocento suburto styginių kvarteto muzikantais. Neabejoju, kad penkiuose festivalio koncertuose sau patinkančio turinio atras dauguma muzikos gurmanų“.

Kviečiame susipažinti su „Open To The World 2023” dalyviais.

„Gramophone“: pasitelkę skrupulingą sinchroniškumą ir intonavimą, VOCES8 žodžiui „ansamblis“ suteikia naują dimensiją

VOCES8 – tai pasaulinę šlovę ir dešimtis prestižiškiausių apdovanojimų pelnęs oktetas iš Jungtinės Karalystės. Kritikų vadinamas „Rolls-Royce tarp britų a cappella ansamblių“, jis garsėja ypač jautriu, šviesiu ir elegantišku skambesiu. VOCES8 naudoja stulbinamai kruopštų metodą, kuris kontroliuoja ir tarpusavyje suderina kiekvieno iš grupės narių natūralų vibrato, o esant poreikiui, jį visiškai neutralizuoja. Tai sukuria unikalų ir lygų kaip šilkas atliekamos muzikos skambesį.

Vokalinis ansamblis savo repertuare harmoningai derina įvairių stilių ir epochų muziką – nuo XVIII amžiaus polifonijų iki autorinių džiazo ir populiariosios muzikos aranžuočių.

Choro „Bel Canto“ ir VOCES8 draugystė prasidėjo 2018 metais, tęsėsi 2021-aisiais, kai garsiausiose pasaulio scenose koncertuojantis ansamblis dalyvavo „Open To The World“ projekte ir kartu su choru „Bel Canto“ surengė keturis anšlaginius koncertus.

VOCES8

Sugrįžta į pamiltą Vilnių su geriausia kada nors vyrų chorui parašyta muzika

„Zero8“ išgarsėjo kaip barbershop, džiazo ir populiariąją muziką atliekantis choras, tačiau ilgainiui į repertuarą įtraukė ir klasikinių kūrinių. Daugiau nei 40 dainininkų vienijantis „Zero8“ keturis kartus iš eilės tapo Europos barbershop muzikos čempionais, yra laimėjęs daugybę apdovanojimų, o 2019 m. atstovavo Švedijai „Chorų Eurovizijoje“.

Chorų „Bel Canto“ ir „Zero8” draugystė prasidėjo pernai, kai populiarieji švedai pirmą kartą atvyko į Lietuvą dalyvauti „Open To The World 2022“ projekte, ir kartu su choru „Bel Canto“ surengė anšlaginį koncertą Filharmonijoje.

Šiais metais „Zero8“ sugrįžta į pamiltą Vilnių su nauja programa, kurioje – geriausia kada nors vyrų chorui parašyta muzika. Jie sumaniai ir skoningai derins klasikinę, švedų tradicinę, popmuziką ir džiazą. Choristai visada dainuoja tai, ką myli, iš visos širdies parodydami savo aistrą muzikai.

Susikūrė įkvėpti „Simpsonų“ serialo

Pasaulio barbershop muzikos čempionai „Ringmasters“ savo vokalinį virtuoziškumą derina su užkrečiančia popmuzikos energija. Jų koncertuose harmoningai dera barbershop klasika, švedų chorinė muzika, Simon and Garfunkel, Beatles ir Elvis Presley kūriniai. Talentingųjų švedų pasirodymai pribloškia ne tik skambiais, skrupulingai suderintais akordais ir tobula konsonansine harmonija, bet ir skoninga choreografija.

„Ringmasters“ dainininkai baigė klasikines chorines studijas prestižiškiausiose Stokholmo muzikos mokyklose. Tačiau 2006 metais, vienoje „Simpsonų“ serijoje netikėtai atradę barbershop muziką, vaikinai nusprendė, kad dainavimo geriausiuose Švedijos choruose neužtenka. Jiems prireikė šešių metų intensyvių treniruočių, kol 2012 metais pagaliau buvo pripažinti geriausiu barbershop kvartetu pasaulyje. „Ringmasters“ tapo pirmąją ne amerikiečių grupe, laimėjusia „Barbershop Harmony Society“ organizuojamas svarbiausias pasaulyje šios muzikos varžybas.

Pirmoji choro „Bel Canto“ pažintis su talentinguoju „Dagilėliu“

„Dagilėlis“ yra geriausias berniukų ir jaunuolių choras Lietuvoje. Jis unikaliai derina įvairių stilių muziką ir išsiskiria emocingais pasirodymais. Ansamblis ypač teigiamai vertinamas ir dažnai koncertuoja užsienyje, yra laimėjęs daugybę tarptautinių konkursų. Veikdamas kaip dainavimo mokykla, „Dagilėlis“ įneša ryškų indėlį į Lietuvos švietimą, berniukų ir jaunuolių edukaciją.

Vilniaus publikai choras paruošė nuotaikingą šventinę programą. Ypatingas jos akcentas – kone pavyzdiniu tapęs garsiojo „The Lion Sleeps Tonight” chorinis atlikimas. Jame dainininkai meistriškai imituoja gamtos reiškinių ir džiunglių gyventojų garsus, ir papuošia jį skoninga choreografija. Vien „YouTube“, šis „Dagilėlio“ atliekamas kūrinys peržiūrėtas daugiau nei 6 milijonus kartų.

Ilgametė choro „Bel Canto“ ir Marius Beck bičiulystė

Vokalisto ir gitaristo Marius Beck (Norvegija) ir choro „Bel Canto“ draugystė prasidėjo 2018 metais. Kartu jie surengė keletą pasirodymų, Marius dalyvavo ir choro „Open To The World“ albumo įrašuose. 2012 metais Marius tapo „The Voice Norway“ finalininku, su Eric Whitacre pasirodė „iTunes“ festivalyje, išleido solinį albumą ir nuolat koncertuoja. Jis turi ypač jautrų, specifinį vokalą ir puikiai groja akustine gitara.

Koncerte choras „Bel Canto“ ir Marius Beck kartu atliks kelis kūrinius. Juos aranžavo kitas puikus choro bičiulis – jaunosios kartos švedų kompozitorius Henrik Dahlgren.

Apie chorą „Bel Canto“

„Bel Canto“ yra geriausias choras Lietuvoje, vienijantis daugiau nei 50 dainininkų. Jis tris kartus iš eilės – 2013, 2017 ir 2023 metais – surinko daugiausia balų ir laimėjo pirmą vietą Lietuvos suaugusiųjų chorų konkurse. Per praėjusius 6 metus, choras į Vilniaus koncertų sales pritraukė beveik 18 000 žiūrovų, šiemet ir kitąmet koncertuose planuojama sulaukti dar beveik 5 500 žiūrovų.

Choro „Bel Canto“ meno vadovė Milda Švelnienė, chormeisterės Raminta Gocentienė ir Stasė Žaltauskaitė-Malūnavičienė, vokalo pedagogai Eglė Stundžiaitė ir Eimantas Bešėnas. „Open To The World“ ir choro prodiuseris Audrius Valatkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją