Sakinys „Galėjo būti nutapytas tik pamišėlio“ – vos matomas kairiajame viršutiniame paveikslo kampe. Ne vieną dešimtmetį virė diskusijos, kas gi jį parašė, daugelis netgi manė, kad tai – vandalizmo aktas, rašo CNN.

O neseniai Norvegijos nacionalinis muziejus atliko tyrimą, kuris parodė – sakinį užrašė pats E. Munchas.

Manoma, kad dailininkas ekspresionistas nutapė šedevrą, kuriame meistriškai pavaizduotas žmogaus nerimas. Paveiksle esantis iškreiptas veidas visiems tiek žinomas, kad neseniai jam buvo sukurtas jausmaženklis.

Kuratoriai su infraraudonųjų spindulių technologija ištyrė ant paveikslo užrašytą sakinį, palygino rašyseną su E. Muncho laiškais, paanalizavo tuometinius įvykius.

„Neabejotinai raštas – paties E. Muncho, – teigė muziejaus kuratorė Mai Britt Guleng. – Užrašas ir patys įvykiai – 1895 metų, kai E. Munchas pristatė paveikslą Norvegijoje.“

Muziejuje paveikslas buvo stipriai saugomas. 2004 m. jį trumpam buvo pavogę, po to paveikslą retai eksponuodavo. Pastaraisiais metais stipriau išryškėjo paveikslui padaryta žala.

Po pristatymo visuomenei nemažai kritikų vėsiai sutiko bauginantį paveikslą, todėl virė karštos diskusijos apie psichinę tapytojo būklę, spėliota, kad įpykusi trečioji šalis pati sugadino savo kūrinį ir užrašė ant jo smerkiantį nuosprendį.

Parodos kuratoriai sako, kad būtent visuotinė reakcija į paveikslą jo gimtajame Osle ir paskatino E. Munchą padaryti įrašą.

„Diskusijų vakarą Studentų asociacijoje, kurioje, manoma, dalyvavo ir E, Munchas, jaunas medicinos studentas suabejojo E. Muncho psichine sveikata ir pareiškė, kad jo paveikslai rodo nesveiką psichiką, – rašoma muziejaus tyrime. – Tikėtina, kad E. Munchas padarė įrašą 1895 m. ar gana greitai po to, kai buvo pasmerktas jo kūrinys.“

Pasak muziejaus tyrėjų, E. Munchą kaltinimas įskaudino, jis tai minėjo ir savo dienoraštyje.

Manoma, kad sumanymas nutapyti paveikslą „Šauksmas“ dailininkui kilo vaikštant po miestą, apimtam psichinio ir fizinio nerimo.

Pastelėmis tapyta šio paveikslo versija 2012 m. Niujorko „Sotheby‘s“ aukcione buvo parduota už beveik 120 mln. dolerių – tuo metu tai buvo rekordinė suma, sumokėta aukcione už meno kūrinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)