Knygos įžangoje Juozo Miltinio vidurinės mokyklos mokytoja Irena Kačinskienė supažindina skaitytojus su didžiojo Maestro biografija bei jo darbais.

„Juozo Miltinio – režisieriaus, aktoriaus, filosofo, maištininko, filologo, poligloto asmenybė iki šiol šviečia ne tik Panevėžio, bet visos Lietuvos kultūrinėje padangėje kaip ryškiausias šviesulys... Teprimena jį ir šis leidinėlis, skirtas Jubiliatui“, – rašoma knygos įžangoje.

Nuotraukose – režisierius ir aktoriai

Antano Gylio nuotraukose įamžintos paties Juozo Miltinio, jo bendražygių, teatro aktorių gyvenimo bei kūrybos akimirkos. „Veidai, įvykiai, renginiai, susitikimai, gamta – tarsi kaleidoskopas mainosi iš fotografijų sudėliotas gyvenimas – kasdieniškas, šventinio pakilimo akimirką, susikaupimo rimtyje“, – apie prasmingus fotografo A.Gylio darbus rašoma knygoje. Nuotraukose ir ištraukos iš spektaklių, ir žiūrovų pamėgti Panevėžio dramos teatro aktorių personažai. Publikuojamos ir J.Miltinio portretų, keleto iš paminklo projektų, o ir paties paminklo nuotraukos. Yra keletas pirmuosius teatro metus menančių fotografijų.

Gyvenimo teatre

Knygoje spausdinami ir J.Miltinio artimų žmonių, jo draugų, aktorių prisiminimai. „Miltinis mus mokė kiekvieną gyvenimo sekundę išgyventi labai labai atsakingai, – prisimena aktorius Algimantas Masiulis. – Visus 28 metus Panevėžio teatre Juo tikėjau, neišblėso šis tikėjimas ir dabar.“

Režisieriaus J.Miltinio draugas, rašytojas Albertas Laurinčiukas rašo: „Kalbant apie laimę gyvenime, Juozas Miltinis sakė esantis laimingas, vaidindamas gyvenimo teatre ir ne mažiau laimės patyrė kartu su scenos herojais, pergyvendamas jų kančias ir džiaugsmus. Gyventi lengviau, jeigu moki juoktis, net kai širdis verkia.“ Knygoje „J.Miltiniui – 100“ skaitytojas ras ir aktorių Danutės Juronytės, Liudos Adomavičiūtės, Julijos Blėdytės-Stepankienės, taip pat su režisieriumi bendravusių Irenos Jurevičienės, Bronės Končiuvienės prisiminimus.