Konferenciją „How to win a lasting peace“ (liet. „Kaip laimėti ilgalaikę taiką“) organizuoja VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras kartu su LR užsienio reikalų ministerija. Tai jau trylikta Nobelio taikos premijos laureato vardu pavadinta konferencija. Jos organizatoriai įsitikinę, kad Andrejus Sacharovas Rusijos įsiveržimą į Ukrainą pasmerktų taip pat griežtai, kaip prieš kelis dešimtmečius pasmerkė karą Afganistane.

„Nors akivaizdu, kad karas Ukrainoje truks ilgai ir toli gražu nėra toks „blitzkrygas“, kokį numatė Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, taip pat neabejotina, kad anksčiau ar vėliau karas baigsis ir pasauliui teks spręsti situaciją, kokios Europoje nebuvo nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Ukrainoje buvo sugriauta infrastruktūra, šlubuojanti ekonomika, didžiausia pabėgėlių krizė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, dešimtys tūkstančių žuvusiųjų ir šimtai tūkstančių žmonių, kuriuos traumavo karo padariniai“, – sako Sacharovo centro direktorius, konferencijos organizatorius prof. Robert van Voren.

Prie konferencijos organizavimo prisideda ir LR užsienio reikalų ministerija. „Siekiant ilgalaikės taikos Ukrainoje neužtenka tik, sulaukus dabartinio karo Ukrainoje pabaigos, atsipalaiduoti ir toliau ignoruoti niekur nedingusį pamatinį Rusijos agresyvumą. Mūsų strateginis tikslas turėtų būti – pašalinti Rusijos priešiškumą laisvajam pasauliui iš pašaknų. O tai neįmanoma be demokratinės transformacijos pačioje Rusijoje“, – teigia Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.
Į Vilniuje vyksiančią konferenciją dalintis savo įžvalgomis ir žiniomis, kaip padėti Ukrainai atsigauti po karo, suvažiuos daug žymių visuomenės veikėjų. Kai kurie iš jų tiesiogiai dirbo ar tebedirba Ukrainoje, aktyviai dalyvauja politikoje, kai kurie tyrinėja posovietinių šalių specifiką, sprendžia ar sprendė karinius konfliktus arba karo padarinius.

Konferencijoje „How to win a lasting peace“ dalyvaus:

Oleksandra Matvičiuk – 2022 m. Nobelio premija apdovanotos Ukrainos žmogaus teisių organizacijos „Pilietinių laisvių centras“ vadovė.

Brian Bonner – amerikietis, nuolat gyvenantis Ukrainoje, keturiolika metų dirbęs vyriausiuoju redaktoriumi Ukrainos laikraštyje anglų kalba „Kyiv Post“.

Janet Gunn – tyrimų analitikė, besispecializuojanti posovietinėse šalyse ir dirbusi Didžiosios Britanijos ambasadose Bukarešte bei Maskvoje.

Emine Dzheppar – Ukrainos užsienio reikalų viceministrė.

Marnie Howlett – lektorė, dėstanti Rusijos ir Rytų Europos politiką Oksfordo universitete.

Jeppe Kofod – buvęs Danijos užsienio reikalų ministras, dabar Danijos parlamento narys.

Volodymiras Paniotto – Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto vadovas, 12 knygų autorius.

Robert Serry – buvęs Nyderlandų ambasadorius, dirbęs Jungtinėse Tautose ir NATO Artimuosiuose Rytuose ir Rytų Europoje, aktyviai dalyvavęs NATO taikos palaikymo operacijose Balkanų šalyse.

Dainius Žalimas – Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakulteto dekanas, Viešosios teisės katedros profesorius, buvęs LR Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Kataryna Wolczuk – Rusijos, Europos ir Eurazijos studijų centro, Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) politikos profesorė.

Adrien Nonjon – Paryžiaus nacionalinio Rytų kalbų ir civilizacijų instituto Europos ir Eurazijos tyrimų centro istorijos mokslų daktaras, mokęsis Paryžiaus 8-ojo Prancūzijos geopolitikos institute ir Sorbonos universitete.

Taip pat ir kiti pranešėjai.

Konferencija bus tiesiogiai transliuojama į Kyjivą. Ten į klausymui skirtas vietas susirinkę ukrainiečiai aptars girdėtus pranešimus ir perduos grįžtamąjį ryšį į Vilnių. Antrąją konferencijos dieną (gegužės 19 d.) Vilniuje vyks darbas uždarose grupėse, kur bus diskutuojama, kaip atstatyti Ukrainą skirtingose sferose: politinėje, infrastruktūros, ekonominėje ir psichikos sveikatos.
Gegužės 19 d. VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras taip pat organizuos dar du renginius Vilniaus rotušėje: 16:30 val. vyks buvusio diplomato Petro Vaitiekūno tapybos darbų ir Ukrainos keramikų sukurtų dekoratyvių plytų aukcionas, o 18:30 val. vyks pianisto iš Ukrainos Aleksėjaus Botvinovo ir Naujų idėjų kamerinio orkestro (NIKO), vadovaujamo Gedimino Gelgoto, koncertas „Pakylėti iki dangaus“. Tiek aukciono metu surinktos lėšos, tiek už koncerto bilietus gauti pinigai bus skirti psichologinei pagalbai Ukrainoje teikimui. Daugiau informacijos apie koncertą ir registracija į aukcioną yra čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją