Renginyje dalyvavo knygos autorė, istorinį kontekstą nušvietė mokslo studijų ir straipsnių autorius, Vilniaus universiteto dėstytojas, istorikas dr. Marius Ėmužis, prisiminimais dalijosi Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyviai: kardinolas Sigitas Tamkevičius, Petras Plumpa, seserys Bernadeta Julija Mališkaitė ir Regina Edita Teresiutė. Knygą išleidusio Krikščioniškos pagalbos labdaros ir paramos fondo „Donum“ įkūrėjas ir vadovas Tomas Reventas pristatė įvykdytus, vykdomus ir planuojamus projektus. Visus susirinkusiuosius sveikino Lietuvos Respublikos Prezidento patarėjas Paulius Baltokas ir LR Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas. Renginį moderavo leidinio sudarytojas ir redaktorius Paulius Aleksandravičius.

Sesuo Felicija Nijolė Sadūnaitė – aktyvi kovotoja už Lietuvos nepriklausomybę ir prigimtines žmogaus teises bei laisves, viena iš daugiausia energijos atidavusių antisovietinio pasipriešinimo dalyvių. 1972 m., pradėjus leisti „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką“, ses. F. N. Sadūnaitė leidiniui rinko informaciją, rašomąja mašinėle spausdino tekstus ir platino jį. 1974 m. rugpjūčio 27 d. ji buvo suimta ir dešimt mėnesių KGB kalinta Vilniuje. 1975 m. birželio 17 d. nuteista šešeriems metams: trejiems metams griežto režimo lagerio Mordovijoje ir trejiems metams tremties Sibire (Bogučianuose, Krasnojarsko kr.).

1980 m. ses. F. N. Sadūnaitė grįžo į Lietuvą, bet 1983 m. jai vėl sukurta byla. Pabėgusi slapstėsi, gyveno pogrindžio arba pusiau pogrindžio sąlygomis, per tą laiką ketverius metus buvo „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“, „Aušros“ ir kitų pogrindžio leidinių kurjerė: juos dažniausiai perduodavo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasadai Maskvoje. Už „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ leidybą KGB ses. F. N. Sadūnaitę paskelbė ypatinga recidyviste. 1987 m. balandžio 9 d. buvo suimta, tardyta, netrukus paleista ir vėliau sekama, persekiojama. 1987 m. rugpjūčio 23 d. ses. F. N. Sadūnaitė su A. Terlecku, V. Bogušiu, P. Cidziku, J. Sasnausku ir kitais suorganizavo pirmą sovietų valdžios nesankcionuotą mitingą, skirtą Molotovo–Ribentropo paktui ir jo padariniams pasmerkti. Tądien, mitingo metu, aikštėje prie Adomo Mickevičiaus paminklo ses. F. N. Sadūnaitė prabilo pirmoji. 1988 m. vasario 15 d. ji buvo KGB sulaikyta, kad negalėtų dalyvauti Vasario 16-osios minėjime.

1988 m. lapkričio mėnesį ses. F. N. Sadūnaitė įstojo į Lietuvos Helsinkio grupę. 1989 m. su kitais įsteigė Lietuvos katalikiškąjį moterų sambūrį „Caritas“. 1989–1990 m. skaitė paskaitas apie Lietuvą Europoje, JAV. Šiuo metu gyvena Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių kongregacijos vienuoliniuose namuose Vilniuje (Pavilnyje). Užsiima labdara, visokeriopai gina žmogaus teises, rūpinasi tais, kuriems labiausiai reikia pagalbos, aktyviai reiškia savo nuomonę politiniais ir visuomeniniais Lietuvos klausimais.

Ses. F. N. Sadūnaitė apdovanota Lietuvoje: Sausio tryliktosios atminimo medaliu (1992), Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi (1998), Lietuvos nepriklausomybės medaliu (2000), Laisvės premija (2017). Ji taip pat apdovanota ir JAV: Respublikonų partijos Kalifornijos skyriaus medaliu už ilgametę kovą už žmogaus teises (1990), Poverello (Šv. Pranciškaus Asyžiečio) medaliu už artimo meilę (1992), jai suteiktas Teksaso miesto Garbės pilietės vardas (1992).

Sesers Felicijos Nijolės Sadūnaitės knyga „Skubėkime daryti gera“ yra polifoninis literatūros kūrinys, darniai jungiantis istorinio, religinio ir autobiografinio naratyvo registrus. Atsiminimus vienija pasitikėjimo Dievu leitmotyvas, bendražmogiškomis vertybėmis grįsta laikysena, politinė ir visuomeninė nuostata, išsiskleidusi konkrečiais žodžiais ir darbais. Autobiografijos momentus (asmeninę autorės akistatą su totalitarine sovietų sistema) pildo per gyvenimą sutiktų šviesuolių portretai. Nemaža dalis istorinio pasakojimo dėmenų savitai nusidriekia iki šiandienos, regisi atpažįstami ir iš naujo aktualiai suskamba dabartinių sociokultūrinių ir geopolitinių įvykių kontekste.

„Pergalės ženklas“ – knygų serija, skirta 1940–1990 m. Lietuvos istorijai ir Nepriklausomybės kovai atminti, pristatanti ginkluotojo ir neginkluotojo pasipriešinimo dalyvius, kurie visomis išgalėmis kovojo prieš totalitarinio blogio apraiškas ir siekė atkurti Lietuvos laisvę. Jie – dabarties kartoms bylojantis pavyzdys, ugdantis sąmoningą ir socialiai atsakingą, pilietišką asmenybę. Sesers Felicijos Nijolės Sadūnaitės knyga „Skubėkime daryti gera“ yra pirmasis šios serijos leidinys.
Leidinį jau galite įsigyti visuose knygynuose ir internetinėse parduotuvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją