Nauju mikrotiūros terminu parodos organizatoriai apibrėžė ypač mažą – mikro – formatą, ne didesnį nei 9x6 cm.

Mikrotiūrų paroda – tai „nepatogi“ paroda, peržengianti tradicinės ekspozicijos ribas ir skatinanti tiesioginį žiūrovo įsitraukimą. Meno kūriniai tampa erdvės dalimi, užpildo autentiško galerijos mūro plyšius ir kampelius, kuria savitas scenografijas ir žiūrovui leidžia pasijusti tyrinėtoju.

Autorių darbų parodos lankytojams gali tekti ir ieškoti, kartais ir ne itin patogiai – pasilypėjant, pasitelkiant žiūronus ar kitas menininkų sumanytas priemones. Tai įtraukianti paroda, kurioje interaktyvumą kuria ne tik autoriai, bet ir patys žiūrovai – kiekvienas lankytojas parodoje atras tiek, kiek žadins jo smalsumas.

Parodos dalyviai: Arturas Aliukas, Andrej Antonov, Kristina Asinus, Irma Balakauskaitė, Deva Bartninkaitė, Robert Bluj, Eglė Bogdanienė, Lena Chvičija, Aistė Gabrielė Černiūtė, Inga Dinga, Gediminas Endriekus, Indrė Ercmonaitė, Andrius Grigalaitis, Elena Grudzinskaitė, Solveiga Gutautė, Dmytro Hunc, Dalia Laučkaitė Jakimavičienė, Miglė Janušaitė, Giedrius Jonaitis, Rasa Jundulaitė, Darius Jurevičius, Gintas Kavoliūnas, Mykolas Kimtys, Saulius Kreišmonas, Vaiva Lanskoronskytė, Goda Lukaitė, Andrius Makarevičius, Ewa Miazek, Inga Noir Mrazauskė, Tomoo Nagai, Eglė Pakštytė, Evelina Paukštytė, Sviatlana Petuškova, Vidas Poškus, Leo Ray, Jurgita Rancevienė, Artūras Arce Rožkovas, Danielius Rusys, Ieva Rutė, Birutė Nomeda Stankūnienė, Andrew Šarapov, Ričardas Šileika, Vaiva Kovieraitė Trumpė, Dainius Trumpis, Renata Valčik, Skaistė Verdingytė, Nijolė Vilutienė.

Parodos organizatorių iškeltas uždavinys savo kūrybinę idėją sutalpinti mikro formate daugeliui parodos dalyvių, įprastai dirbančių su didesniais ar net itin dideliais formatais, yra tarsi išėjimas iš komforto zonos. Tačiau būtent nepatogus – mikro formatas menininkus paskatino žengti dar toliau – ieškoti naujų išraiškos priemonių ir formų. Mikro formatas palankus eksperimentuoti, išbandyti naujas, net ir autorių kūrybai nebūdingas technikas ar priemones. Dėl to ir geriausiai žinomus bei atpažįstamus menininkus parodoje galima atrasti visiškai naujai, kitu veidu.

„Siekiame, kad autoriai leistųsi į ieškojimus, improvizacijas, galbūt mažu pavidalu sukurtų tai, ką visuomet norėjo paversti nauju dideliu projektu. Tai ir žaidimas, nes menininkas priima iššūkį ir ieško kūrybinio sprendimo jį įveikti, kita vertus, tai yra rimtas kūrybinis procesas, nes net ir mažiausias kūrinys reprezentuoja autorių kaip kūrėją bei jo savitą stilistiką, kūrybines vertybes ir meninį naratyvą“, – sako „GODÒ galerijos“ vadovė, parodos kuratorė Lina Mrazauskaitė.

„Norėjome sukurti visiškai naują, unikalų projektą, kuris būtų įdomus tiek žiūrovams, tiek parodoje dalyvaujantiems menininkams. Subūrėme daug puikių kūrėjų ir leidome jiems šiek tiek pasilinksminti. Ši paroda – mūsų dovana miesto gyventojams Kalėdų proga!“ – sako menininkė, parodos kuratorė Sviatlana Petuškova.

Organizatorių įsitikinimu, mikrotiūros yra ypač palankus formatas pradėti kolekcionuoti meną ar papildyti turimą kolekciją, kadangi mikrotiūrose, kaip ir dideliuose darbuose, reiškiasi autorių autentiškumas ir kūrybinė filosofija, tačiau mikro darbai neretai yra labiau prieinami. Lankytojams atsiranda puiki galimybė įsigyti mėgstamo autoriaus darbų, šioje parodoje – neretai ir kitoniškų, o taip pat atrasti mažiau pažįstamus kūrėjus.

Parodos kuratorės: Sviatlana Petuškova, Lina Mrazauskaitė.
Parodos atidarymas: gruodžio 9 d., 15-20 val.
Paroda vyks iki sausio 9 d.; parodos lankymas nemokamas.
Galerijos adresas: Malūnų g. 6A, Vilnius.
Galerijos darbo laikas: II-V 13:00-19:00, VI 12:00-18:00.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją