13
Kitas

Tapo karšta bulve

„Ši knyga yra pernelyg pavojinga visuomenei“, - patikino istorikas Florianas Seppas, ribotos prieigos skaitykloje atversdamas pirmąjį „Mein Kampf“ („Mano kovos“) leidimą – autobiografinį Adolfo Hitlerio neapykantos manifestą.

Vis dėlto ši kadaise nacių Biblija tapusi, o nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos pakartotinai leisti uždrausta knyga greitu metu gali ir vėl atsirasti knygynų lentynose visoje Vokietijoje – nuo Alpių kalnų iki pat Baltijos jūros pakrantės, rašo „The Washington Post“.

Ilgus metus gyvavęs draudimas leisti šios knygos kopijas buvo priimtas Bavarijoje, kuriai priklauso šios knygos autorinės teisės vokiečių kalba ir kuri yra uždraudusi bet kokius mėginimus perleisti knygą, tačiau draudimas, taikytas nuo pat Hitlerio mirties, jau šių metų gruodžio mėn. nebegalios, o tai reiškia, kad šios knygos kopijos lentynose gali atsirasti jau ateinančių metų pradžioje.

Naujasis „Mein Kampf“ leidimas – gausiai anotuota knyga vokiečių kalba, kelianti aršius ginčus, susijusius su istorija, antisemitizmu ir slapta rašytinio žodžio galia.

Šiuolaikinės istorijos instituto leidėjų komanda kaip tik dabar kuria naujojo „Mein Kampf“ leidimo dizainą. 

Naująjį kritikus nuvylusį knygos leidimą finansuoja visi Vokietijoje gyvenantys mokesčių mokėtojai – buvo rasta istorikų komanda, galinti paruošti ir išleisti naująjį knygos leidimą. Vis dėlto naujasis „Mein Kampf“ leidimas netaps vadovėliu, skirtu jauniesiems fašistams, nes tai nebus tiksli originalo kopija: tai bus akademinei bendruomenei labai reikalingas įrankis – 2 tūkst. puslapių apimties leidinys, kuriame kritikos ir analizių bus daugiau nei originalaus teksto.

Vis dėlto skeptikams šios naujienos sukėlė didelį šoką, nes knyga išvys dienos šviesą Europoje sparčiai augant antisemitinėms nuotaikoms, o knygos versijos anglų ir kitomis kalbomis, kurių negali varžyti originalo vokiečių kalba autorinių teisių savininkai, jau dabar išgyvena Renesansą visame pasaulyje.

Nors oficialiai valdžiai pavyko susitarti su internetiniais pardavėjais, pavyzdžiui, amazon.com, kad naujosios „Mein Kampf“ kopijos nebūtų parduodamos Vokietijoje, šios knygos egzempliorių galima be jokių sunkumų įsigyti internetu visame pasaulyje. Mažmeninėje prekyboje Indijoje šios knygos itin populiarios – ypač jas yra pamėgę induizmą išpažįstantys nacionalistai. Japonijoje išleista komiksų knyga šia tema. Naujosios kartos entuziastų atsiranda taip pat ir tarp Europos dešiniųjų. Pavyzdžiui, neonacistinė „Ausinės aušros“ partija Graikijoje prekiauja šios knygos kopijomis savo knygyne Atėnuose.

Nekreipdami dėmesio į akademinį kontekstą, kuris pateikiamas kaip svarus argumentas naujam leidimui vokiečių kalba, kritikai tikina, kad šios knygos pakartotinis leidimas vokiečių kalba galiausiai suteiks galimybę Hitleriui prisikelti iš mirusiųjų.

13
Kitas

Tapo karšta bulve

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)