Vienoje naujosios monetos pusėje pavaizduotas Medininkų pilies mūro fragmentas, kuriame įkomponuotas Lietuvos herbas Vytis. Kitoje pusėje - senosios pilies rekonstrukcijos piešinys.

„Tai penktoji moneta iš serijos „Lietuvos istorijos ir architektūros paminklai“, kuri pradėta 2002 metais. Be Medininkų pilies Lietuvos bankas, išleisdamas progines monetas, taip pat įamžino Trakų salos pilį, Vilniaus katedrą, Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblį, Kernavę. Tai tikrai reikšmingi mūsų krašto istorijos ir architektūros paminklai“, - monetos pristatymo Vilniuje metu sakė Lietuvos banko valdybos narys, Lietuvos banko Pinigų projektavimo ir gamybos komisijos pirmininkas Audrius Misevičius. Medininkų pilis statyta valstybės rūpesčiu XIII a. pabaigoje – XIV a. pirmojoje pusėje. Rašytiniuose šaltiniuose Medininkai pirmą kartą minimi 1385 m., kai Kryžiuočių ordino kariuomenė niokojo Lietuvą.

Naujosios monetos grafinį (meninį) projektą bei gipsinį modelį sukūrė skulptorius Giedrius Paulauskis. Tai jo devintoji moneta (iš jų viena – su bendraautoriumi).

Iš viso Lietuvos bankas jau yra išleidęs 47 progines monetas. 50 litų monetą, skirtą Medininkų piliai, galima įsigyti Lietuvos banko kasoje Vilniuje, taip pat Lietuvos banko skyriuose Kaune ir Klaipėdoje. Monetos kaina reprezentacinėje dėžutėje – 110 litų, be dėžutės – 90 litų.

Monetos nukaldintos uždarojoje akcinėje bendrovėje „Lietuvos monetų kalykla“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją