„Stalo teatro“ spektakliai skirti visai šeimai – vaikams ir jų tėveliams. Teatro repertuare netgi yra spektaklis kūdikiams „Dangaus virėja“, tinkamas jauniesiems žiūrovams nuo 1,5 m. „Tai netradicinis teatras: jame veikia daiktai ir netikėtos priemonės, skatinančios žiūrovus žaisti – beje, ne tik vaikus, bet ir jų tėvus. Pastebėjome, kad į mūsų spektaklius atėję suaugusieji vėl tampa vaikais ir užsimiršę leidžiasi į magišką žaidimų pasaulį“, – pasakoja S. Degutytė.

Teatro kūrėjai spektakliuose „įdarbina“ paprastas priemones ir vaikų vaizduotę. Pasirodymų metu naudojami ir įvairūs daiktai, rakandai, objektai, ir įvairios medžiagos: juodžemis, kinetinis smėlis, vanduo, vaškas, kurie skatina vaikus plėsti savo pojūčius, jų suvokimą. Tačiau paprastos medžiagos „Stalo teatre“ tampa įrankiu visai ne paprastoms temoms gvildenti.

„Su vaikais kalbame rimtomis temomis: karas, išdavystė, vaikų vienatvė, darbas, migracija... Nebijome komentarų spektaklio metu. Po pasirodymų dažnai su žiūrovais kalbamės, diskutuojame. Juk vien spektaklio šių laikų išsilavinusiems mažiesiems žiūrovams nepakanka“, – apie teatro atvirumą žiūrovų interakcijoms dalinosi S. Degutytė.

Savo ir taip platų repertuarą naujajame sezone „Stalo teatras“ papildys dviem premjeromis: spektakliais „Migrantai“ ir „Bitės“ (abu režisuoja S. Degutytė). Spalio 6 d. teatras pristatys audiovizualinį spektaklį „Migrantai“, įkvėptą Issos Watanabe bežodės knygos tuo pačiu pavadinimu.

Žiūrovams nuo 7 m. skirtas spektaklis kalbės jautria tema – apie praradimą: namų, mylimų vietų, brangių žmonių. Pasirodyme bus naudojamas grafoprojektorius – senovinis aparatas skaidrėms rodyti, taip pat gyvai muzikuos kankles netradiciškai valdanti atlikėja Jausmė Elena Stonkutė.

Pasirodymo metu muzikantė gros ir kanklėmis, ir įvairiais perkusiniais instrumentais, dainuos. „Migrantų“ premjera vyks spalio 6 ir 7 d., meno erdvėje „Vileišio18“ (P. Vileišio g. 18N, Vilnius).

Lapkričio 15 d. „Stalo teatras“ kvies į antrąją sezono premjerą – spektaklį „Bitės“. Jis kalbės apie visada aktualią agresijos temą, ypač jautrią šiandienos karo fone. Spektaklį kuria tarptautinė lietuvių ir ukrainiečių menininkų komanda, kurioje – ir Liudmyla Zborovska iš Lvivo teatro „Ir žmonės, ir lėlės“. Pasirodymo metu skambės gyva muzika, ukrainiečių ir lietuvių dainas atliks Gediminas Žilys, taip pat skambės Marjan Pyrig Pyrozhok kūrinių ištraukos. Spektaklio „Bitės“ premjera įvyks lapkričio 15, 16 ir 17 d., Lietuvos teatro sąjungoje (Teatro g. 8, Vilnius).

Šalia spektaklių, svarbi „Stalo teatro“ veiklos dalis yra edukacija, ypač teikiant dėmesį vaikų su negalia integracijai.

„Nuo 2024 m. Lietuvoje bus vykdoma platesnė vaikų su negalia integracija į mokyklas. Mes ir dabar šiems vaikams skiriame nemažą dėmesį: jau kurį laiką vykdome dirbtuves „Prieik arčiau“, siekdami, kad vaikai priimtų į savo tarpą vaikus su negalia ir mokytųsi, kaip su jais elgtis. Ketiname ir toliau dirbti šia kryptimi, o šalia edukacijų planuojame ir sukurti spektaklį specialiai šiems ypatingiems vaikams“, pasakojo teatro vadovė S. Degutytė.

Naująjį sezoną teatras ir toliau rengs gastroles bei skleis objektų teatro žavesį po Lietuvą ir Europos šalis. „Stalo teatras“ dalyvauja Liuksemburgo lietuvių bendruomenės vykdomame projekte „Globali Lietuva“ ir rudenį šioje šalyje rodys spektaklį „Sibiro haiku“. Taip pat kaip šio projekto dalis numatytos teatro gastrolės į Vokietiją, Belgiją ir Liuksemburgą, čia esančioms lietuvių bendruomenėms teatras surengs spektaklį kūdikiams „Dangiaus virėja“. Gruodžio mėnesį „Stalo teatras“ susitiks su Austrijos lietuvių bendruomene, kuriai rodys spektaklį „Stebuklingas sodas“ pagal Selmos Lagerliof pasaką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją