Paroda ir ją lydintis katalogas pristato Lietuvos ir Lenkijos atminties institucijose saugomą tarpukario, karo ir ankstyvojo pokario Vilniaus meninę dokumentaciją: tapybos, grafikos, meninės fotografijos ir skulptūros kūrinius. Profesorių Giedrės Jankevičiūtės ir Andrzejaus Szczerskio kuruota paroda „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug pasakojimų“ šią vasarą buvo eksponuota Nacionaliniame muziejuje Krokuvoje, o dabar atidaroma Vilniuje.

„Išgirdęs, kad mano kolegos Giedrė Jankevičiūtė ir Andrzejus Szczerskis planuoja kuruoti parodą, skirtą tarpukario Vilniaus dailei, kiek sunerimau. Mat panaši pastanga, po Berlyno sienos griūties nepraėjus nė dešimtmečiui, nebuvo labai rezultatyvi, o tiksliau sakant, – išvis nuėjo perniek. Nerimavau, pasirodo, be reikalo, nes nuo to laiko prabėgęs beveik ketvirtis amžiaus visomis prasmėmis atnešė gražių rezultatų. Paroda ir katalogo tekstų rinkinys liudija šio provokuojančio projekto brandą, todėl esu tikras, kad jie bus įdomūs parodos lankytojoms ir lankytojams“, – sako Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas, linkėdamas atrasti dar nematytą Vilnių.

Menininkų žvilgsnis į daugiatautį ir daugiakultūrį Vilnių

Paroda „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug pasakojimų“ atskleidžia, kaip to laiko Vilnių matė šio daugiautaučio ir daugiakultūrio miesto menininkai. Kolektyvinį Vilniaus paveikslą tarpukario metais pirmiausia kūrė lenkiškosios kultūros atstovai, tačiau labai svarbus šio vaizdinio dėmuo – lietuvių, žydų, baltarusių, rusų, ukrainiečių ir kitų tautybių vilniečių žvilgsnį liudijantys kūriniai.

Paroda per amžininkų sukurtus vaizdus, daugiausia dailės kūrinius ir fotografijas, pristato Vilnių itin sudėtingu laikotarpiu. 1918–1948 m. miestas keliavo iš rankų į rankas, tapdamas tai Lenkijos, tai Lietuvos dalimi, jį buvo okupavę naciai ir sovietai. Okupacijos ir karai radikaliai ir negrįžtamai pakeitė gyventojų sudėtį ir socialinę struktūrą, paliko žymų pėdsaką Vilniaus materialiajame kūne – jo architektūroje ir urbanistikoje.

Iš svarbiausių Lietuvos ir Lenkijos muziejų, bibliotekų ir archyvų parodai atrinkta daugiau kaip 250 kūrinių. Greta plačiai žinomų ir ne kartą reprodukuotų Vilniaus dailės klasikų Ludomiro Sleńdzińskio, Michało Roubos, Jerzy Hoppeno, Jano Bułhako, Adomo Varno, Vytauto Kairiūkščio, Benciono Cukermano kūrinių pristatomi jaunosios kartos dailininkų Hannos Milewskos, Józefo Horydo, Hadassos Gurewicz-Grodzkos, Sofijos Urbonavičiūtės-Subačiuvienės, Vlado Drėmos, Moišės Vorobeičiko ir kt. paveikslai, grafikos atspaudai ir fotografijos. Dalis jų rodomi pirmą kartą.

„Dailės muziejai turi didelį edukacinį potencialą ir man be galo džiugu konstatuoti, kad šia paroda ir katalogu jie puikiai jį demonstruoja. Vilniaus miestas šiuo projektu į savo pasakojimų knygą 700-aisiais savo gyvavimo metais įsirašys dar vieną itin svarbų pasakojimą. Už jo sukūrimą noriu nuoširdžiai padėkoti tiek idėjos autoriams, tiek ir visiems, padėjusiems ją įgyvendinti, visų pirma kolegoms iš Krokuvos nacionalinio muziejaus ir Nacionalinės dailės galerijos. Esu tikras, kad tai tik pirmasis iš ateityje mūsų laukiančių įdomių bendrų darbų“, – sako Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus generalinis direktorius dr. Arūnas Gelūnas.

Parodos kataloge – Vilniaus tarpukario, karo ir pokario metų meninis paveldas

Parodą lydi prof. habil. dr. G. Jankevičiūtės ir prof. dr. A. Szczerskio sudarytas išsamus katalogas, kuriame pristatomas ir analizuojamas iki šiol menkai žinomas Vilniaus tarpukario, karo ir pokario metų meninis paveldas. Leidinyje publikuojami specialiai šiam leidiniui užsakyti 24 žymiausių Lietuvos ir Lenkijos šio laikotarpio dailėtyrininkų ir istorikų straipsniai.

Paroda „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948. Vienas miestas – daug pasakojimų“, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma lapkričio 9 d., ketvirtadienį, 18 val., veiks iki 2024 m. vasario 4 d.

Lapkričio 10 d. 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje parodos atidarymo proga vyks lenkų istoriko ir urbanisto Łukaszo Medekszos vieša paskaita „Šnipinėjimas ir klastojimas: lenkų dailininkai ir miesto planuotojai Armijos Krajovos sąmoksle II Pasaulinio karo metais Vilniuje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją