„83-iąjį koncertų sezoną pasirinkome tęsti muzikinių pasakojimų naratyvą, tad sezono moto „Garsais pasakojamos istorijos“ nuosekliai lydi į turtingą įvairaus žanro muzikos istorijų pasaulį. Jas pasakos ir Filharmonijos kolektyvai bei garsūs Lietuvos muzikai, ir iš svetur atvyksiantys žymūs atlikėjai. Bus ir su istoriniais įvykiais bei sukakčių minėjimais susijusių programų. Antai sezono atidaryme bei lapkričio 8 d. koncerte minėsime skausmingo istorinio įvykio – Varšuvos ir Vilniaus getų sunaikinimo – 80-metį ir pagerbsime getų aukas. Įvairiais koncertais dar kartą prisiminsime Vilniaus 700 metų sukaktį, švęsime Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadienį, įprasminsime Čiurlionio kvarteto veiklos 55-metį, Filharmonijos vargonų 60-metį, monografiniais koncertais pažvelgsime į kompozitorių Juozo Širvinsko, Mikalojaus Noviko kūrybinį palikimą. Jei paklaustumėte, koks instrumentas dominuos kaip istorijų pasakotojas, sakyčiau, kad jų bus įvairių, bet, rudenį vykstant tradiciniam, jau aštuntajam Vilniaus fortepijono festivaliui (VFF), karaliaus fortepijonas, o juo „kalbės“ festivalio meno vadovės prof. Mūzos Rubackytės suburtas ypatingas pianistų žvaigždynas. Džiaugiamės galėdami publikai pristatyti įvairias programas ir už tam tikrą kūrybinės veiklos stabilumą dėkojame jau antrus metus su LNF bendradarbiaujančiam sezono mecenatui „Norfa“ bei VFF mecenatui „Allianz“, visiems partneriams ir rėmėjams“, – sezoną pristato Lietuvos nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

„Naują sezoną pasitinkame susikaupę. Su rimtimi, bet kartu – ir šviesia viltimi. Geriausi Lietuvos atlikėjai ir Nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) rugsėjo 14-osios vakarą pakvies į humanizmo pamaldas Nacionalinėje filharmonijoje, kur skambės Lietuvos žydų ir lenkų kūryba“, – Filharmonijos ir didžiausio jos kolektyvo koncertų sezono atidarymą pristato LNSO meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas. Maestro publiką kviečia sekti visą orkestro repertuarą, nes įdomių koncertų šį pusmetį tikrai nestigs. Orkestras ne tik atliks sykiu su meno vadovu sumanytas programas, kaip antai „J. Juzeliūno ir J. Brahmso disputas“, „Prancūzų muzikos šedevrai“, „Simfoniniai šokiai su orkestru“, „Simfoninė salvė Naujiesiems“ ir kt., bet ir dalyvaus Tarptautiniame M. K. Čiurlionio pianistų konkurse, aktualios muzikos festivalyje „Gaida“, įspūdingai pradės ir pabaigs VIII Vilniaus fortepijono festivalį. Viename LNSO koncertų publikos lauks susitikimas su ypatinga viešnia – H. Wieniawskio smuikininkų konkurso 2022 m. nugalėtoja Hina Maedo iš Japonijos.

Iš šį pusmetį Filharmonijoje koncertuosiančių žvaigždžių verta paminėti pianistą Andrių Žlabį ir dirigentą Martyną Stakionį (koncertuos spalio 7 d. su LNSO), su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) sezoną pradėsiantį jo meno vadovą, smuiko virtuozą Sergejų Krylovą (rugsėjo 30 d.; koncertuos ir gruodžio 27 bei 31 d.), smuikininką ir dirigentą Hugo Ticciati (spalio 11 d. su LKO), smuikininką Christianą Tetzlaffą (lapkričio 4 d. su LNSO), dirigentą Jonathaną Bermaną (lapkričio 11 d. su LNSO), pianistę Mūzą Rubackytę ir dirigentą Maximiano Valdésą (lapkričio 18 d. su LNSO), dainininkus Moniką Pleškytę ir Karolį Kašiubą (gruodžio 31 d. su LNSO).

Atskiro publikos dėmesio turėtų sulaukti lapkričio 18–gruodžio 2 d. Filharmonijoje vyksiantis VIII Vilniaus fortepijono festivalis. Jame susiburs ryškūs nūdienos fortepijono meno atstovai, skambės programos nuo rečitalių iki solidžių duetų su orkestrais. Fortepijono muzikos gerbėjams, beje, verta bilietais, o gal ir koncertų abonementu pasirūpinti iš anksto, mat susidomėjimas šiuo festivaliu būna didžiulis.

„Labai vertiname savo publikos lojalumą, domėjimąsi Filharmonijos koncertais, tad 83-iąjį sezoną vėl taikome abonementines nuolaidas, leidžiančias klausytojams iš anksto laisvai pasirinkti kelis koncertus ir perkant daugiau bilietų įsigyti juos palankesnėmis kainomis“, – sako LNF gen. dir. pavaduotoja Ieva Tamutytė. Klausytojai, pasirinkę tris–keturis Filharmonijos rengiamus koncertus, galės įsigyti bilietus su 25 proc. nuolaida, o pasirinkę penkis ir daugiau koncertų bilietus įsigis su 30 proc. nuolaida. Svarbi išimtis – nuolaida netaikoma žemiausios kainos kategorijos bilietams, taip pat didelės paklausos ir ypatingo statuso koncertų bilietams. Abonementas galioja tik Filharmonijos organizuojamiems renginiams, vykstantiems Didžiojoje salėje rugsėjo 14–gruodžio 17 d. (imtinai), o įsigyti jį galima tiek Filharmonijos kasose, tiek per kakava.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją