Vasarą vilniečiai buvo kviečiami į Liepkalnio vandens kurortą sužinoti apie vandens istoriją ir sudalyvauti vandens pramogose. Požeminėje vandens saugykloje visais metų laikais laikosi ta pati 11–12 laipsnių temperatūra, todėl Energetikos ir technikos muziejaus ir toliau čia organizuos įtraukiančius renginius.

Skatina inžinerinę kūrybą

Liepkalnio vandens saugykla veikė 1916–1987 m. kaip vandens talpykla ir miesto vandentvarkos sistemos dalis. Gruodį joje, beveik 9 metrų aukštyje, bus sukurta deganti propano-butano dujų instaliacija. Dar kelios instaliacijos arba skulptūros veiks vandenvietės teritorijoje.

„Vilniaus miesto savivaldybės dėka turime progą ne tik suteikti menininkams erdvę parodyti jų kūrybą, bet ir finansuoti naujų darbų sukūrimą, – teigė muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas. – Inžinerinė kūryba aktuali ne tik mums, Energetikos ir technikos muziejaus darbuotojams, bet ir plačiajai visuomenei. Nors Lietuvoje yra nemažas būrys techninės kūrybos menininkų, neturime daug erdvių, kuriose būtų galima pristatyti tokio tipo kūrinius. Tikiuosi, kad ši iniciatyva suteiks tam platformą, atvers šių kūrėjų darbus ir puoselės techninę kūrybą.“

Tvarus šventinis miestelis

Menininkai ir inžinieriai, kursiantys instaliacijas, turės atitikti saugumo reikalavimus. Visi kūriniai turės būti pritaikyti eksponavimui lauke, ne vienkartiniam, o nuolatiniam naudojimui, kūriniuose privalomai turės būti įtrauktas pastovus arba periodinis ugnies degimas, degimui naudojamos dujos arba kitas aplinkai draugiškas resursas. Menininkai, sukursiantys degančias instaliacijas, pretenduos į finansavimą jų įgyvendinimui, Energetikos ir technikos muziejus taip pat galės padėti įgyvendinti techniškai sudėtingus projektus.

„Konkursas nėra įprastas ar tipinis – kviečiame ne vien profesionalus, bet ir pradedančius kūrėjus arba tuos, prie kurių kūrybos muziejus galės prisidėti techninėmis žiniomis. Jas apjungę galėsime sukurti turiningą lankytiną miesto erdvę, sudominti ja ne tik vilniečius, bet ir miesto svečius bei turistus“, – įsitikinęs M. Bistrickas.

Energetikos ir technikos muziejus įsikūręs buvusioje pirmojoje viešojoje Vilniaus miesto elektrinėje ir yra vienas didžiausių interaktyvių muziejų Lietuvoje. 2023 m. liepą muziejui buvo perduota Liepkalnio vandens saugykla, gidai čia organizuoja ekskursijas ir edukacijas. Jos bus tęsiamos ir šventiniu laikotarpiu, vandenvietėje įsikurs kalėdinės dirbtuvės, techniniai kūrėjai ir muziejaus gidai akcentuos tvarios, socialiai atsakingos dovanų kultūros bei kūrybos svarbą.

Kaip ir muziejuje, ugnies parke siekiama sukurti interaktyvius, vizualius, techniškai įdomius kūrinius.

„Parko idėją iš pradžių įgyvendinsime ir patikrinsime mažesne apimtimi – žiemą kviesime aplankyti vienintelę atvirą vandens saugyklą, pasivaikščioti tarp ugnies instaliacijų arba skulptūrų. Galbūt ateityje šis parkas galės išsiplėsti – taps įdomia, kūrybiška, kurti skatinančia vieta“, – kalbėjo M. Bistrickas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją