Ketvirtadienį spaudos konferencijoje rašytojai dalijosi pirmaisiais įspūdžiais Lietuvoje, o iš Romos į Vilnių atvykęs knygos "Aš nebijau" autorius N. Ammaniti buvo maloniai nustebintas, kai renginiui įpusėjus į salę įsiveržė leidėja iš Latvijos ir įteikė ką tik latvių kalba pasirodžiusį jo romaną.

Paklaustas, kaip reagavo į kvietimą dalyvauti knygų mugėje, italas sakė, jog nežinojo, kokia tai šalis, tik buvo matęs žemėlapyje.

A. Thirlwellas prieš kelionę kiek baiminosi, nes su Lietuva yra susijusi jo šeima.

"Kai dar buvo vaikas, iš šios šalies, paguldytas į medinę dėžę, į Londoną buvo išvežtas mano senelis. Gal buvo kiek nejauku važiuoti į Lietuvą, bet tuo pat metu - smalsu pamatyti, kokia tai šalis", - atviravo žydiško kraujo turintis britas.

Paprastai į knygų muges nevažinėjanti garsi australų rašytoja C. McCullough sakė jų nemėgstanti dėl arogancijos. "Mugėje jautiesi kaip mėsos gabalas parduotuvėje, kurį visi tyrinėja, o kiti rašytojai - pavydi. Tikiuosi, kad Vilniuje bus kitaip, todėl čia ir atvažiavau", - sakė visame pasaulyje skaitomų knygų autorė.

Dar viena priežastis, kodėl viešumo vengianti rašytoja Lietuvoje - jos pomėgis domėtis istorija. "Lietuva per pastaruosius 15 metų išgyvena labai įdomų pokyčių laikotarpį, kuris dar nesibaigė. Man šioje šalyje anksčiau neteko būti, tačiau 7-ąjį dešimtmetį keliavau po Rytų Vokietiją ir Lenkiją, ir man rūpėjo pamatyti, kaip pasikeitė šio regiono gyvenimas", - sakė C. McCullough.

Per susitikimus su skaitytojais "Erškėčių paukščių" išgarsinta rašytoja sakė tiesiog žiūrėsianti į žmones, nes jai įdomūs skaitytojų veidai, pastebėjimai.

Rašytoja C. McCullough - viena iš 100 asmenų, turinčių Australijos nacionalinės vertybės titulą, jauniesiems kolegoms linkėjo nepasikliauti šeimos ir draugų nuomone apie jų knygas: "Draugai sakys, kad jūs nieko verti, o šeima - kad esate genijai. Tačiau tai bus netiesa".

Jauniausias mugės svečias A. Thirlwellas publikai pristatys savo pirmąją knygą "Politika", kurią parašė būdamas 24 metų. Jos plakatai visą žiemą didžiuosiuose miestuose puikavosi ant lauko stendų, tačiau tik nedaugelis suprato, jog tai - knygos, o ne intymių prekių reklama.

"Knyga, kurią iš tiesų rašiau sau ir nė nesitikėjau tokios sėkmes - apie jaunimo gyvenimą Londone. Antroji bus apie senelius Kaire. Pavadinimo dar nežinau", - pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo autorius.

Leidyklos "Tyto alba", Bitų tarybos Lietuvoje ir Italų kultūros instituto kvietimu knygų mugėje viešintys rašytojai su skaitytojais bendraus "Litexpo" parodų rūmuose, o sekmadienį dalys autografus prekybos centre "Ermitažas" esančiame "Baltų lankų" knygyne.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją