Iš pirmo žvilgsnio Ievos Skauronės didelių formatų abstrakti tapyba pasižymi ryškiais spalvų deriniais, geometrinėmis užuominomis ir muzikalumu. Atrodytų, kad užtektų gėrėtis kūrinio paviršiumi, tačiau parodos kolekcija yra „įkrauta“ sukrečiančiais praeities įvykiais ir turi visai kitą misiją nei žiūrovas galėtų nuspėti.

„Šioje parodoje eksponuojamas mano tapybos darbų ciklas kurtas 2016-2023 m. Didelė jo dalis buvo kurta permąstant Holokausto tragediją Lietuvoje, kurią žymi masinės žydų žudynių vietos, pasklidusios po šalies miškus, – sakė parodos autorė. – Užaugau Ukmergėje, kurios Pivonijos miške, nutolusiame 4 km nuo miesto, per šešias dienas, laikotarpyje nuo 1941 m. rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 26 d., buvo nužudyta apie 7000 Ukmergės ir jos apylinkių žydų tautybės gyventojų.“

Parodos kuratorė Aistė Gabrielė Černiūtė sakė, kad šia parodą pajuto kaip paminklą-atminimą žiauriems, nužmogintiems, paaiškinimų neturintiems įvykiams, kurie vyko ir Molėtuose: 1941 metais rugpjūčio 29 d. per vieną dieną Molėtuose buvo sušaudyta apie 2000 Molėtų ir aplinkinių kaimų žydų. Taip pat kalbėjo, kad menininkė Ieva Skauronė sukūrė meno kalbą, kuri tiesmukai nepasakoja apie skausmą, žiaurumą ir siaubą, bet nepaliaujamai neleidžia užmiršti žydų tautos genocido.

„Mes nematome didelėse drobėse figūrinių kompozicijų, kraujuojančių žaizdų ir duobėje juoduojančių sušaudytų žmonių. Mes matome tapybos formoje ryškią žinutę–neužsiliūliuoti savo ramiuose gyvenimuose, ypač dabar, kai vyksta analogiškas genocidas su Ukrainiečių tauta,“ – sakė parodos kuratorė.

Paveiksluose tarsi dygsniai, o gal ir miško pagaliukai, tie kurie guli, – tai keliomis eilėmis sušaudyti duobėse žmonės, o tie kurie stovi, dar laukia savo eilės. Kūriniuose ryškus traukinių bėgių ir geltonų žvaigždžių motyvas.

Lietuvoje tokių žudynių vietų priskaičiuojama apie 225, viena iš jų Molėtuose, todėl menininkei Ievai Skauronei svarbu čia būti su savo kūriniais.

„Ant bedugnės krašto žmonijos istorijos skirtingais tarpsniais stovėjo valstybės, tautos, bendruomenės, šeimos, pavieniai žmonės. Tapydama drobes mąsčiau apie likimą, apie protu nesuvokiamų situacijų patyrimą, apie stovėjimą ilgose eilėse laukiant savo ir savo šeimos narių, draugų, kaimynų mirties, apie sunkiai suvaldomas ir nekontroliuojamas blogio jėgas, apie blogio banalumą ir iracionalumą,“ – sakė ji.

Paroda veiks iki rugpjūčio 8 d.

Prof. Ieva Skauronė 2003 m. baigė magistro studijas Vilniaus dailės akademijos Monumentaliosios dailės katedroje ir vėliau joje dėstė. Nuo 2013 m. vadovavo Monumentaliosios tapybos ir scenografijos katedrai, 2019 m. tapo VDA rektore.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją