Vertė dalyvauti individualiose repeticijose

Straipsnyje teigiama, kad pastaruosius pusantrų metų režisierius L. Zaikauskas dirba Moldovos teatruose. Liepą jis esą pasitraukė iš Maskvos A. P. Čechovo vardo rusų dramos teatro vyriausiojo režisieriaus pareigų. Kai kurie šio teatro aktoriai apkaltino L. Zaikauską piktnaudžiavimu, tačiau jis kaltinimus neigia.

Moldova.europalibera.org žurnalistai išsiaiškino, kad dvi kito teatro aktorės apkaltino režisierių seksualiniu priekabiavimu. Teatre, kuriame dirbo Nikoleta (vardas pakeistas, redakcija nusprendė neatskleisti tikros aktorės pavardės, dėl saugumo sumetimų, taip pat ir neįvardinamas konkretus teatras ) L. Zaikauskas, buvo kviestinis režisierius.

Kaip straipsnyje pasakoja Nikoleta, jis iškart pasiūlė su ja vesti individualias repeticijas.

„Pirmoje individualioje repeticijoje skaičiau savo monologą, bet jis pasakė, kad norėtų, jog aš suvaidinčiau seksualesnę sceną. Kai jam pasireiškė erekcija <...> aš viską sustabdžiau ir paprašiau padaryti pauzę. Nežinojau, kaip elgtis toliau“, – sakė Nikoleta.

61 metų L. Zaikauskas į Moldovą atvyko 2022 metų pavasarį, bėgdamas nuo karo Ukrainoje. Prasidėjus Rusijos invazijai, jis dirbo Odesos operos ir baleto teatre. Viename iš interviu režisierius pasakojo, kad Moldovoje liko, nes manė, kad tuoj baigsis karas ir galės grįžti į Ukrainą.

Maskvos A. P. Čechovo vardo rusų dramos teatro puslapyje nurodyta, kad L. Zaikauskas dirbo Rusijoje, Ukrainoje, Rumunijoje ir Lietuvoje.

Viskas tęsėsi ta pačia dvasia

Pasak Nikoletos, L. Zaikauskas į individualias repeticijas kviesdavo ir kitas aktores, esą viskas tęsėsi ta pačia dvasia: teigdamas, kad nori padėti suprasti vaidmenį, režisierius priekabiavo.

Nikoleta teigia, kad režisierius įstūmė ją į scenos kampą ir privertė uždėti ranką jam ant lytinių organų. „Jis padėjo mano ranką ten, ant kelnių viršaus, ir suspaudė mano ranką, kad galėčiau jausti viską, ką jis ten turi, – liudijo aktorė. – Tai, kas nutiko vėliau, parodė, kad režisierius neketino padėti geriau atlikti vaidmenį. Jis susijaudino, <...> ir jo kelnės sušlapo. Jos buvo lininės, ir tai buvo pastebima.

Per tą repeticiją Nikoleta atmetė ir kitus režisieriaus bandymus priversti jį paliesti. Tada jis nustojo reikalauti, o aktorė nusprendė, kad tai nepasikartos. Ji įtikino save, kad nieko neįprasto neįvyko, o šis incidentas yra „keistesnė režisieriaus darbo technika“.

„Pasakiau sau, gal teatre viskas pasikeitė, o pastaruoju metu vaidinau tik vaikams skirtuose spektakliuose, gal atsilieku nuo laiko ir nežinau, kaip tai veikia dramos teatre“, – moldova.europalibera.org žurnalsitams sakė Nikoleta.

Atėmė vaidmenį

Tačiau incidentas, įvykęs per pirmąją individualią repeticiją, nebuvo pavienis. Pasak Nikoletos, L. Zaikauskas liepė įsivaizduoti, kad ji jį įsimylėjusi, kad aktorė įtikinamiau atliktų erotinį vaidmenį spektaklyje, kurį stato režisierius: „Jis man pasakė, kad būtų gerai ateiti į repeticiją be kelnaičių, geriausia su sijonu <...>“.

Nikoleta tvirtina, kad režisierius nuolat bandė ją liesti, aiškindamas, kad tai – „ypatinga technika“ aktorei išlaisvinti.

„Jis man pasakė, kad tai normalu, ir bandė paaiškinti, kad aktoriai priklauso nuo trijų dalykų: alkoholio, narkotikų ir sekso, o seksas yra pats nekenksmingiausias iš jų. Ir pageidautina, kad moteris turėtų daugiau vyrų, kad ji turėtų meilužius, kurie nėra pažįstami vienas su kitu “, –
sakė aktorė. Ji atsisakė režisieriaus pasiūlymo vaidinti įsimylėjėlius.

Aktorė mano, kad būtent dėl ​​to L. Zaikauskas iš jos atėmė vaidmenį. Kai Nikoleta paklausė, kodėl jis atėmė vaidmenį, režisierius ėmė ją įžeidinėti, sakydamas, kad ji baisi, neturinti talento, o kad jis norėtų toliau dirbti su ja, Nikoleta turi jį „kažkuo motyvuoti“. Jei po pirmosios individualios repeticijos Nikoleta niekam nepasakojo, kas nutiko, šįkart ji kreipėsi į teatro direktorių.

Teatro vadovybė gavo du skundus

Teatro, kuriame dirba Nikoleta, direktorius moldova.europalibera.org sakė gavęs du skundus dėl L. Zaikausko priekabiavimo. Be Nikoletos, dėl priekabiavimo skundėsi dar viena aktorė. Pasak kolegų iš teatro, ji emigravo iš Moldovos, su ja susisiekti nepavyko.

Pasak direktoriaus, jis iš karto pasikvietė L. Zaikauską, tačiau šis viską neigė ir apskundė Nikoletą, sakydamas, kad ji nevykdo savo tarnybinių pareigų.

Režisierius tvirtino, kad bandė paaiškinti aktorei „personažo erotiškumą“ – toks yra jo darbo metodas. Jis užsiminė, kad gali pasitraukti iš spektaklio, „jei bus nesuprastas“.

Teatro vadovas tvirtina, kad su režisieriumi buvo kategoriškas: „Aš jam sakiau, kad mes taip nedirbame ir tiek, taškas [...], o jei viskas bus taip, nutrauksime bet kokį bendradarbiavimą“.

Visgi spektakliai nebuvo atšaukti dėl galimo seksualinio priekabiavimo atvejo, nes, be kita ko, tai esą reikštų, kad visi šiame spektaklyje dalyvaujantys aktoriai negaus atlyginimo.

Nauji metodai?

Teatro vadovas patikino, kad „greitai“ sutvarkė situaciją, „ir galiausiai išėjo du geri spektakliai“. Įspūdžio, kas iš tikrųjų atsitiko, jis dar esą nesusidaręs: „Darbo proceso metu su naujuoju direktoriumi galėjo būti įvairių susikirtimų, su naujais metodais <...> gal blogai paaiškino, nepaaiškino kelio. <...> gal aktorei pasirodė, nežinau... Ne, nenumoju ranka, bet patvirtinti negaliu. Direktorius mano, kad jo pokalbio su aktore ir režisieriumi pakako, todėl į institucijas nesikreipė. L. Zaikausko „darbo metodas“, dėl kurio buvo pateikti du skundai dėl seksualinio priekabiavimo, jam neatrodo tinkamas, tačiau „kiekvienas režisierius turi savo metodus ir principus“.

L. Zaikauskas į jam atsiųstus moldova.europalibera.org klausimus neatsakė. Vienoje žinučių režisierius teigė, kad Maskvos A. P. Čechovo vardo rusų dramos teatre vyksta vidinis tyrimas ir išreiškė viltį, kad iki tyrimo pabaigos grįš į Moldovą, ir atsakys į visus klausimus.

Anot jo, jis buvo priverstas išvykti, nes mama turėjo rimtų sveikatos problemų, taip pat pridūrė, kad „tiesa ir objektyvumas nemėgsta šurmulio ir skubėjimo“.

„Delfi“ pabandė susisiekti su režisieriumi L. Zaikausku, tačiau kol kas to padaryti nepavyko. Gavę komentarą, papildysime.

ELTA primena, kad buvusiam Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktoriui L. Zaikauskui Panevėžio apylinkės teismo Kupiškio rūmuose nuosprendis paskelbtas 2018-ųjų gegužę. Tąkart jis buvo pripažintas kaltu dėl pasikėsinimo versti lytiškai santykiauti. Jam skirtos 44 paros arešto.

L. Zaikauską tuometinė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson iš pareigų atleido dar 2017 metų birželio pabaigoje. Jis atleistas nustačius, kad seksualiai priekabiavo prie savo pavaldinės, sistemingai painiojo viešuosius ir privačius interesus, asmeninėms reikmėms naudojo teatro išteklius. Tyrimo metu taip pat nustatyta daugybė teatro veiklos organizavimo spragų bei administravimo klaidų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)