Trečioji MO muziejaus kelionė į Marijampolę

MO muziejaus vadovė Milda Ivanauskienė džiaugiasi, kad MO Marijampolėje – vis dažnesnis ir labai laukiamas svečias: „Mekas mirksi geriau“ – jau trečioji į šį miestą atkeliavusi muziejaus paroda. Tai – ilgametės partnerystės su didžiuoju parodos mecenatu UAB „Juodeliai“ rezultatas ir įmonės dovana miestui.

„Keliaujančio muziejaus principu MO muziejus veikė dar gerokai prieš atverdamas duris Vilniuje, todėl mums išlieka labai svarbu tęsti bendradarbiavimą su skirtingais Lietuvos miestais, o į dialogą apie meną įtraukti kuo įvairesnę auditoriją.

Ypatingai smagu sugrįžti ten, kur esame pažįstami bei laukiami – Marijampolėje jau esame pristatę parodų „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ bei „Permainų šventė“ fragmentus, kurie sulaukė didelio susidomėjimo. Džiaugiamės šiuo tęstinumu ir galimybe marijampoliečiams modernų bei šiuolaikinį meną pristatyti vis per skirtingą prizmę“, – sako M. Ivanauskienė.

„Džiaugiuosi, kad jau trečius metus MO muziejus atveža parodas į Marijampolę. Mums tai – didelis įvertinimas, nes Marijampolės gyventojai turi unikalią galimybę savame mieste matyti tokio meninio lygio parodas ir, kaip matome iš srautų, tikrai aktyviai jose lankosi“, – teigia Marijampolės meras Povilas Isoda.

Tradiciją mieste rengti MO muziejaus parodas puoselėja parodos „Mekas mirksi geriau“ didysis mecenatas Marijampolėje UAB „Juodeliai“. Anot įmonės vadovo Andriaus Zimnicko, kasmet į Marijampolę atvykstančios MO parodos itin reikšmingai praturtina vietos kultūrinį gyvenimą.

Parodoje – viena ryškiausių pasaulinės kultūros figūrų

Marijampolės gyventojai ir miesto svečiai sustabdytuose Jono Meko filmų kadruose kviečiami naujai atrasti vieną ryškiausių pasaulinės kultūros figūrų iš Lietuvos, legendinį avangardinio kino kūrėją, rašytoją ir poetą.

J. Mekas turėjo neįtikėtiną savybę atsidurti ten, kur nereikšmingi kasdieniai susitikimai virsdavo istorija. Jo susitikimus su tuometinėmis meno ir popkultūros žvaigždėmis liudija ne tik jo filmai, bet ir filmų kadrai – XX amžiaus pabaigoje menininkas juos ėmė eksponuoti kaip savarankišką kūrybos dalį. Dalis šių kadrų tapo MO kolekcijos dalimi ir pristatomi parodoje „Mekas mirksi geriau“. Meko žvilgsnis ieško ne kultinių asmenų ar reikšmingų monumentų, jo kamera nukreipta į draugus – trapius ir pažeidžiamus artimus žmones.

Parodoje „MO Marijampolėje. Mekas mirksi geriau“ eksponuojamos J. Meko fotografijos, kuriose galima išvysti Niujorko gyvenimą ir ne vieną žymų veikėją: Yoko Ono, Johną Lennoną, Andy Warholą, Nam June Paiką, Elvį Preslį ar Jurgį Mačiūną. Negana to, parodos lankytojai turės progos pamatyti ir ikoninį J. Meko bei siurrealizmo žvaigždės Salvadoro Dali susimirksėjimą, kuris ir nulėmė parodos pavadinimą.

Apsilankyti parodoje „MO Marijampolėje. Mekas mirksi geriau“ marijampoliečiai ir miesto svečiai galės iki spalio 10 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją