Vieta pirmosioms kultūrinėms patirtims

Prieš dvejus metus pirmą kartą pristatęs vaikams skirtą meno parodą, MO muziejus toliau išlieka dėmesingas šeimoms ir įsitikinimui, kad bendros prasmingos patirtys yra labai svarbios, o muziejus tam – puiki vieta. Naujoji paroda „Troleibuso ūsai“ muziejaus erdves ir vėl paverčia atvira bei kūrybiškumą stimuliuojančia tyrinėjimo erdve, kuri yra draugiška bei pritaikyta ankstyvosioms meno patirtims.

MO vadovės Mildos Ivanauskienės teigimu, muziejus nuo pat veiklos pradžios sėkmingai padeda atsisveikinti su stereotipu, kad modernus menas gali būti prieinamas tik suaugusiems. Anot jos, kone kiekvienas meno kūrinys leidžiasi atrakinamas vaiko vaizduotei – svarbu surasti tinkamą būdą įtraukti ir sudominti.

„Kultūrinės patirtys būtinos augančiam žmogui – jos formuoja pozityvius įpročius bei ugdo kognityvinius gebėjimus. Tyrimai rodo ir tai, kad ankstyva pažintis su kultūra lemia didesnį prasmės jausmą suaugus. Nuolat dirbdami su vaikų auditorija, plėsdami edukacines veiklas sukaupėme didelį praktinių ir teorinių žinių bagažą, kurį šioje parodoje jungiame su parodos kūrybinių partnerių patirtimi“, – pasakoja M. Ivanauskienė.

Parodą įgyvendinti MO muziejaus komanda ėmėsi su literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“, kurios kūrėjai Justinas Vancevičius ir Kotryna Zylė tapo parodos kuratoriais. Pasak J. Vancevičiaus, idėja drauge su MO muziejumi vystyti vaikams skirtą projektą brendo kelerius metus.

„Abi parodą rengusios organizacijos puikiai supranta, kaip svarbu plačiai kalbėti apie vaikams skirtą kultūrą, padedančią auginti išsilavinusias, pasauliui atviras, kūrybingas asmenybes, ir pasisako už tai, kad vaikams būtų kuriami aukštos meninės vertės kūriniai ir kultūros paslaugos. Šiais principais vadovavomės ir kurdami parodą „Troleibuso ūsai“, pristatančią puikius meno ir literatūros kūrinius, suteikiančią erdvės kūrybinei saviraiškai ir atradimams“, – pasakoja J. Vancevičius.

Žvilgsnis į miestą – ateities kartos akimis

Anot MO muziejaus kuratorės, parodos koordinatorės Ugnės Paberžytės, parodos vaikams MO muziejuje tampa smagia ir vertinga tradicija, į aktualias temas leidžiančia pažvelgti per jauniausios lankytojų kartos prizmę.

„Šiemet stengėmės, kad visas muziejaus turinys būtų apie miestą ar, konkrečiai, apie Vilnių – tiek hole veikianti patyrimų erdvė vaikams, tiek naujoji paroda nagrinėja miesto temas bei gražiai jungiasi su didžiąja paroda. Džiaugiamės galėdami tai įgyvendinti su parodos kūrybiniais partneriais – kuratoriais „Vaikų žeme“, o taip pat ir visa kūrybine komanda – iliustratoriumi Antanu Dubra, parodos architektu Povilu Vincentu Jankūnu, tekstų autore Daiva Čepauskaite bei kitais“, – sako U. Paberžytė.

Mažoji paroda „Troleibuso ūsai“ sąveikauja su didžiąja MO muziejaus paroda „Vilniaus pokeris“, skirta sostinės 700–ajam jubiliejui: abiejų parodų lankytojai kviečiami į kelionę miesto erdvėmis, per kurias veda literatūrinis tekstas. Priešingai, nei atmosferiškas ir sudėtingus totalitarinės santvarkos klausimus tyrinėjantis „Vilniaus pokeris“, „Troleibuso ūsai“ į miestą žvelgia šiame tūkstantmetyje gimusių vaikų akimis.

„Paroda veda per tokį miestą, kokį jį mato vaikai, gimę laisvoje šalyje – daugiabučio įvaizdis čia tampa šviesia knygų personažų gyvenamąja erdve, gydymo įstaiga – pažintine stotele, kur gali pasiklausyti žmogaus kūno garsų, mokykla – poezijos kūrimo vieta.

Miestą lukštename nuo praeities traumų išsivadavusios kartos akimis – kaip atradimų, pažinimo, žaidimo erdvę. Sakyčiau, kad šių parodų bendra patirtis gali veikti išlaisvinančiai – priimame ir permąstome praeitį, o tada leidžiamės į žaidimą, atiduodame ateitį kurti vaikams“, – pasakoja parodos kuratorė Kotryna Zylė.

Vizualiojo meno ir literatūros susitikimas

Parodoje lankytojų laukia šešios stotelės, lengvai atpažįstamos bet kurio miesto gyventojams. Kiekvieną jų žymi MO muziejaus kolekcijos autorių – Stasio Eidrigevičiaus, Patricijos Jurkšaitytės, Jolantos Kyzikaitės, Vytenio Jankūno ir kt. – kūriniai, lydimi poetės Daivos Čepauskaitės specialiai sukurtų eilėraščių posmų.

Kelionės po parodos erdves palydovu tampa netikėtas personažas – troleibusas–poetas. Tarsi paslaptingas miesto gyvūnas, aplinką pažįstantis ūsais, jis pasakoja savo kelionės istoriją ir kviečia lankytoją kurti savo asmeninį pasakojimą, jį pratęsiant ir už parodos ribų.

Anot parodos kūrėjų, kai skirtingose stotelėse atsiranda MO kolekcijos kūriniai, vaikas susiduria su esmine meno funkcija – kasdienius, buitinius dalykus pakylėti į meninės kalbos, interpretacijos lygmenį. Tuo pačiu, mažuosius lankytojus atlydėję suaugusieji kviečiami į pokalbį su vaiku, aptariant, ką galėtų reikšti šio kūrinio parinkimas, kokią istoriją jis pasakoja, kuo siejasi su stotele ir poezijos posmu šalia, kokius jausmus ir mintis sukelia.

„Norėjome, kad pirmosios pažintys su meno pasauliu vyktų puikiai pažįstamoje teritorijoje. Miesto erdvėje vaikas leidžiasi į žaidimą, čia patiriamas atpažinimo džiaugsmas, o – galiausiai meno interpretavimo stebuklas. Taip pat siekiame, kad parodos istorija įkvėptų ir pačius vaikus kurti savo pasakojimus, o eksponuojamos knygų iliustracijos, jų personažai atvestų prie šiuolaikinės vaikų literatūros“, – dalinasi K. Zylė.

Parodą atvers su festivaliu visai šeimai

Naujosios parodos pradžią rugpjūčio 25 d. 12 val. MO muziejaus renginių salėje pažymės pokalbis „Kaip kultūrinės patirtys vaikystėje lemia gyvenimą suaugus?“. Kūrybininkės ir aktyvistės Dovilės Filmanavičiūtės moderuojamame pokalbyje apie kultūros poveikį augančiam ir bręstančiam žmogui diskutuos MO parodos „Troleibuso ūsai“ kuratoriai Kotryna Zylė ir Justinas Vancevičius, psichologė-psichoterapeutė, „Paramos vaikams centro“ vadovė Aušra Kurienė bei LRT vaikų ir jaunimo turinio redaktorė, tinklaraštininkė Aistė Jūrė.

Sekmadienį, rugpjūčio 27 d., MO muziejus taps svarbiausia miesto stotele šeimoms – visą pusdienį mažieji lankytojai ir su jais atvykę suaugusieji dalyvaus „Troleibuso ūsų“ atidarymo festivalyje. Lankytojų lauks teatriniai muzikos žaidimai kūdikiams, kūrybiniai užsiėmimai su teatru „Pradžia“, interaktyvus istorijos kūrimas su kūrybiniu duetu „Teptukas ir liežuvis“ bei muzikos kūrimo dirbtuvės.

Naujojoje MO parodoje vaikams „Troleibuso ūsai“ lankytojai laukiami nuo ketvirtadienio vakaro – rugpjūčio 24 d. 18 val. Paroda veiks iki balandžio 7 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją