Šį rudenį pjesę "Išvarymas" Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pradės repetuoti režisierius Oskaras Koršunovas. Spektaklio premjera numatoma gruodžio mėnesį.

Naujoji pjesė gimė iš M. Ivaškevičiaus tiriamosios kelionės į Londoną praėjusių metų rudenį, surengtos tęstinio projekto "Lietuvių drama Londone" programoje. Ją įgyvendina Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras Vilniuje kartu su Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje su Lietuvos kultūros rėmimo fondo parama.

Garsiausioje naujosios dramaturgijos kalvėje pristatoma pjesė "Išvarymas" - tai tikras įvykių, susitikimų, pasirinkimų, aplinkybių ir lydinčių praėjusio gyvenimo "tour de force", siekiant prisitaikyti ir neprarasti savęs. Pjesės veikėjai tarsi pakimba tarp dviejų tapatybių: negrįžtamai išėję iš buvusios, jie nepasiekia tikslo ir nesuranda naujos.

"Royal Court" teatro šių metų tarptautinėje rezidencijoje Londone dalyvauja dramaturgai iš Kubos, Gruzijos, Indijos, Libano, Lietuvos, Meksikos, Lenkijos, Šveicarijos, Ugandos ir JAV.

Rezidencijos metu dramaturgai rašys ir aptars savo naujas pjeses su kūrybiniu "Royal Court" teatro personalu bendrose bei asmeninėse sesijose. Kiekvienas dramaturgas dirbs su jam priskirtu britų teatro režisieriumi bei vertėju, kurie rezidencijos metu padės įgyvendinti sumanymą. Taip pat bus galimybė padirbėti su specialiai parinkta aktorių komanda.

"Royal Court" teatras yra vienas svarbiausių Europos teatrų, nuolat įvairiomis programomis skatinantis naujosios dramaturgijos raidą. Šiame teatre savo naujas dramas yra rodę Samuelis Beketas (Beckett), Edvardas Bondas (Edward Bond), Martinas Krimpas (Crimp), Deividas Heiras (David Hare), Sara Kein (Sarah Kane), Haroldas Pinteris, Markas Ravenhilas (Ravenhill) ir kt. "Royal Court" taip pat yra vienas nedaugelio teatrų, kurie siekia prisivilioti dramaturgų iš viso pasaulio, dalyvauti naujų pjesių atsiradimo procese bei kai kurias iš jų statyti savo scenose.

M. Ivaškevičius yra pirmasis lietuvių dramaturgas, dalyvaujantis "Royal Court" teatro rezidencijos programoje, skelbia Teatro ir kino informacijos centras.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)