Bronė Balčienė gimė 1945 m. balandžio 23 d. Parupėje, Biržų rajone. 1948–1956 m. gyveno tremtyje Irkutsko srityje. 1970 m. baigusi lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete, liko dėstyti VU Lietuvių kalbos katedroje. B. Balčienė bendradarbiavo leidžiant žurnalą „Mūsų kalba“, parašė keliasdešimt straipsnių apie kalbos kultūrą. Nuo 1979 m. dirbo leidykloje „Vaga“ verstinės literatūros redaktore, nuo 1988 m. – Verstinės literatūros redakcijos vedėja. 1994–2004 m. dirbo redaktore leidykloje „Alma littera“, vėliau bendradarbiavo su įvairiomis leidyklomis. Vertė iš latvių, anglų ir rusų kalbų. Nuo 1994 m. buvo Lietuvos rašytojų sąjungos narė.

Surinkus visas B. Balčienės išverstas ir suredaguotas knygas, susidarytų įspūdinga biblioteka. Iš rusų kalbos ji išvertė Rabindranato Tagorės „Aukso miražą“ (1983) ir daugybę knygų vaikams. Iš latvių kalbos – Andrio Kolbergo romaną „Šešėlis“ (1987), Andrio Purinio romaną „Aukso voras juokiasi“ (1990), taip pat pasakų ir kitų žanrų knygų vaikams.

B. Balčienės dėka suaugusius ir mažuosius skaitytojus pasiekė daugybė puikių vertimų iš anglų kalbos. Tarp jų – Iris Murdoch romanai „Jūra, jūra…“ (1990) ir „Juodasis princas: meilės šventė“ (2008), J. R. R. Tolkieno „Hobitas, arba Ten ir atgal“ (1985), Briano Lane’ės „Nusikaltėliai ir sekliai“ (kartu su B. Povilaičiu) (1999), Annos Casalis „Boružių kaimelis“ (2005), „Kaip ežiai verda obuolių sirupą“ (2005), Charleso Perrault „Pasakos“ (2012).

Kolegos B. Balčienę prisimins kaip mielą, išmintingą, ypatingos vidinės kultūros žmogų ir kaip legendinę redaktorę. Ji daug bendradarbiavo su vyresniosios kartos autoriais, redagavo Jono Avyžiaus, Vytauto Bubnio, Kazio Sajos, Ričardo Gavelio, Vandos Juknaitės knygas, į spaustuvę yra palydėjusi ir Renatos Šerelytės, Lauros Sintijos Černiauskaitės, kitų šiuolaikinių autorių kūrinius. Yra suredagavusi daugybę užsienio klasikos ir šiuolaikinės literatūros vertimų, tarp jų – ir knygos iš serijų „Pasaulinės literatūros biblioteka“ ir „XX a. aukso fondas“. Pastaraisiais metais redaktorė daugiausia laiko skyrė verstinei vaikų ir paauglių literatūrai.

Už kruopštų redaktorės darbą 2010 m. B. Balčienė buvo apdovanota Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos įsteigta literatūros redaktoriaus premija „Auksinė lupa“.

Nuoširdžiai užjaučiame B. Balčienės dukrą Liną Būgienę, vaikaičius Vaivą ir Marių, kitus artimuosius.

Atsisveikinti su B. Balčiene galima 2024 m. sausio 2 d. nuo 15 iki 20 val. ir sausio 3 d. nuo 9 iki 12 val. laidojimo namuose Olandų g. 22, 5 salėje. Urna išnešama sausio 3 d. 12 val. Laidotuvės Liškiavos kapinėse Varėnos rajone sausio 3 d. 14 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją