Su išeivijos dailininkais supažindinančiame portale daile.lt pateikiamoje skulptoriaus biografijoje rašoma, kad A. Braždys gimė 1939-aisiais, augo architekto Antano ir choreografės Leokadijos Braždžių šeimoje.

1944 m. šeimai pasitraukus iš Lietuvos į Vakarus, A. Braždys augo lietuvių pabėgėlių stovykloje Vokietijoje, apie 1947 m. išvyko į JAV. A. Braždys mokėsi Ohajuje, Oksfordo gimnazijoje.

1956–1961 m. studijavo skulptūrą Čikagos meno institute. Nuo 1961 m. A. Braždys gyveno Didžiojoje Britanijoje. 1961–1962 m. jis tęsė studijas Londono Karališkajame meno koledže, po metų gavo Sainbury premiją.

1963–1965 m. jis ten pat pradėjo dirbti dėstytoju, vėliau jis dėstė skulptūrą Gločesterio meno kolegijoje, pastaruoju metu buvo laisvuoju menininku. Didelio dėmesio Londone A. Braždžio darbai sulaukė 1978 m., kai buvo pristatyti grupinėje skulptūros parodoje Harlowo meno galerijoje.

Laimėjęs laikraščio „The Sunday Times“ paskelbtą konkursą jauniesiems menininkams, sukūrė skulptūrą „Ritualas“ (1968–1969 m.), kuri buvo pastatyta Londone, priešais Woolgate House.

Kita jo skulptūra papuošė Didžiosios Britanijos paviljono vartus pasaulinėje parodoje „Expo-1970“ Osakoje (Japonija), tą kūrinį vėliau įsigijo Leičesteršyro grafikos švietimo komitetas, jis stovi prieš tos institucijos rūmus.

Jo kūrinys „Echo“ buvo pastatytas Harlovo miesto parke (1973 m.), o „High Flying“ papuošė šio miesto teatrą. Daug jo kūrinių yra privačių meno kolekcijų sudėtyje – Didžiojoje Britanijoje bei JAV.

„1969 m. Britanijos paviljonui jį išrinko iš daugiau nei 600 bandžiusių tuomet laimę skulptorių. O kad jis lietuvis, Britanija bandė kiek užglaistyti, nutylėjo. Prieš jo parodas metams buvo jam uždraudę pardavinėti skulptūras, kad skulptorius dirbtų tik parodai ir jie turėtų geriausius Antano darbus“, – prisimindama autorių sakė menotyrininkė Ieva Kuzminskaitė-Staigienė.

Žymiausios A. Braždžio skulptūros:

„Ritualas“ Londono centre, 1969 m.; Didžiosios Britanijos paviljono Pasaulinėje parodoje Osakoje skulptūra, kūrinį įsigijo Leičesteršyro grafikos švietimo komitetas - jis stovi prieš tos institucijos rūmus, „Echo“ puošia Harlovo miesto parką, 1972 m., o ,,High Flying" papuošė miesto teatrą.

Daug A. Braždžio kūrinių yra privačiose kolekcijose Didžiojoje Britanijoje, JAV, Australijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją