Jau sausio mėnesį prasidėsiančiame paskaitų cikle bus galima sužinoti apie žymiausius pasaulinės meno rinkos falsifikatus bei vagystes, smurtinius ir vandalinius nusikaltimus prieš meną, dingusius meno kūrinius ir vertybes, tapusias karo trofėjais, menų persiskirstymą per Antrąjį Pasaulinį karą bei nacių taikytas taktikas, kolonijų klausimus ir restitucijos atvejus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šių paskaitų ciklai skirti ne tik meno mylėtojams ar atitinkamose vertybių saugojimo, teisėsaugos ir paieškų srityje dirbantiems pareigūnams, bet ir visiems, kuriems tiesiog įdomu, kas vyksta šešėliniame meno pasaulyje. O beje, kaip rodo pastarųjų metų įvykiai, jis yra visai arti. štai prieš kelerius metus Vilniuje, Valdovų rūmų muziejuje, turėjome galimybę žavėtis neįkainojamomis, deimantais puoštomis Saksonijos kiurfiurstų ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių meno vertybėmis iš Dresdeno valstybinių meno rinkinių. Deja, vos grįžusios į savo nuolatinę saugojimo vietą šios vertybės buvo pagrobtos žaibiškos vagystės metu. Šiandien galime pasidžiaugti, kad ši liūdna istorija vis dėlto turi vilčių teikiančią atomazgą: pagrobėjai išaiškinti, pavogti eksponatai grąžinti ir šiuo metu atliekami jų tyrimai dėl autentiškumo ir būklės“, – teigia dr. S. Skaisgirė, pridurdama, kad tokių istorijų yra ne viena ir jos bus atskleistos MIM žiemos trimestro paskaitose.

Iš viso numatoma perskaityti 7 paskaitas, o jos vyks nuo kitų metų sausio pabaigos iki kovo pradžios, kiekvieną antradienį 18.15 val. Nuolatinių MIM studentų pageidavimu paskaitos bus rengiamos nuotoliniu būdu per „Zoom“ platformą, tačiau nebus įrašinėjamos – jų bus galima patogiai klausytis bet kurioje pasaulio vietoje be išankstinės registracijos, tiesiog įsigijus lankytojo bilietą. Išklausiusiems 5 ir daugiau paskaitų bus įteikti kursų baigimo pažymėjimai.

Šių paskaitų lektorė dr. S. Skaisgirė yra žinoma menotyrininkė, filosofijos mokslų daktarė, vadovaujanti Vilniaus aukciono namams, kurie žinomi kaip ilgiausiai veikiantys, pirmieji ir patikimiausi lituanistinės dailės aukciono namai, formuojantys tendencijas visoje Lietuvos meno rinkoje. Lektorė yra išleidusi monografiją „Intelektualinis vėlyvosios Bizantijos gyvenimas“, yra daugeliui lietuvių kūrėjų skirtų serijos „Vilniaus aukciono biblioteka“ meno albumų sudarytoja, populiarios knygos „Menas ir pinigai“ bendraautorė, parodų kuratorė, meno konsultantė ir ekspertė bei įvairių mokymų, paskaitų, diskusijų apie meno rinką ir kolekcionavimą, investavimo į meno aspektus ir kt. temas autorė, lektorė ir moderatorė.

MIM – tai Meno istorijos mokykla, įsteigta prie Vilniaus aukciono ir siekianti supažindinanti plačiąją visuomenę su įvairiais meno istorijos aspektais. Tai – jau 47-asis MIM paskaitų ciklas per daugiau nei septynerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, bažnytinio meno, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, taikomosios dailės, kolekcionavimo ir kitos temos. Paskaitas skaitė tokie žinomi specialistai kaip Stanislovas Žvirgždas, Laima Kreivytė, dr. Dalia Ramonienė, dr. Viktoras Liutkus, dr. Rūta Janonienė, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Erika Meškauskienė, Darius Pocevičius, prof. habil. dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, Ilona Mažeikienė, Olga Prokofjeva, dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė, doc. Jonas Malinauskas, Rapolas Vedrickas, dr. Vilma Gradinskaitė, dr. doc. Audronė Kučinskienė, dr. Loreta Poškaitė ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją